Детектор на лъжата събра любопитни за възможностите му работодатели в Стара Загора

STZAGORA.NET
*


*
Възможностите на детектора на лъжата в защита на фирмената сигурност бяха представени днес в Стара Загора. Презентацията на “Соло Кепитъл” ЕООД в комплекс „Зеленият хълм“, организирана от Търговско-промишлената палата в Стара Загора, бе направена от Тихомир Тодоров, който е първият българин, завършил обучение за полиграфолог в Чикагския полиграфски институт и е член на Международната лига на полиграфолозите със седалище в САЩ. На нея присъстваха представители на бизнеса, ръководители на фирми и организации, които бяха запознати с широките възможности за използване на детектора на лъжата (познат още като полиграф) при оценка и управление на човешките ресурси и взаимоотношения.

Детекторът на лъжата е комбиниран уред между чувствителни сензори, регистриращи физиологичните реакции на човек, който отговаря на зададените му въпроси с “да” или “не”, и компютърна обработка на подадените от сензорите данни за кръвно налягане, честота на пулса, честота на дишането и кожната реакция на дланите – промяна на електросъпротивлението като резултат от спокойствие или напрежение при отговорите.

Изследването с полиграф намира приложение при подбор на персонал, изтичане на служебна информация, разкриване на умишлени негативни действия на служители във фирми, разкриване на фалшифициране на документи, установяване на зависимости, разкриване на кражби и измами, разкриване на корупция, доказване или отхвърляне на обвинения и клевети.

В Съединените щати годишно загубите от кражби в магазинната мрежа са за около 40 милиарда долара. Тази цифра се увеличава всяка година с 15%. Но благодарение на полиграфските изследвания, които зад океана са по 1 милион на брой годишно, в частния сектор се връщат 22 милиарда долара, посочи Тихомир Тодоров.

Въпросите, които се задават на изследваното с полиграф лице в името на фирмената сигурност, засягат предимно неговото поведение в миналото на предишни местоработи – злоупотребявал ли е със средства и материали, употребявал ли е наркотици и прочие, но не засягат личната сфера. Често в България полиграфолозите забелязват, че хората обичат да украсяват или да променят фактите за себе си, особено в своята трудова автобиография. При кандидатстване за определена позиция самата процедура, която предварително се обявява, е вид филтър, отстраняващ кандидатите, които не желаят да се подлагат на изследване с детектор на лъжата.

Едно полиграфско изследване на отделен човек продължава между 2 и 3 часа. На ден могат да се “препитат” не повече от трима души. “Разрешените” за изследването часове са от 6.00 сутринта до 17.00 следобед. Не се подлагат на полиграф лица след нощна смяна или такива, употребили лекарства или алкохол. Още няколко часа са нужни след това на специалиста за анализ на резултатите. Особеното е, че те се изпращат онлайн за проверка и потвърждение и от други полиграфолози в чужбина. Правилото е на изследваното лице резултатите никога да не се предоставят. Подложения на детектора на лъжата може да се откаже от него по всяко време, но след подобна стъпка работодателят му може да загуби доверие в него, да не го наеме или ако вече е нает, да намали заплатата му. Цената на едно изследване е не по-ниска от 100-150 лева, уточни Тихомир Тодоров и гарантира, че достоверността на резултатите достига 98 процента.
#vvv

бутон за споделяне

2 коментари on “Детектор на лъжата събра любопитни за възможностите му работодатели в Стара Загора”

  • ГЕРГАНА СИНАПОВА wrote on 10 март, 2016, 18:49

    Аз лично бях опарена от въпросния г-н Тодоров.Подложих се на неговия толкова “модерен” детектор по собствена воля и желание на 11,02,2016г. В момента, когато го видях, нещо ми подсказа, че не мога да му се доверя.Уговорката за цената за въпросния детектор беше 400 лв,, обяснено ни беше че резултатите ще излязат след 3 дни и че се прави тройна експертиза-България, държава от ЕС и Америка. Предполагам се досещате, че цената не беше тази, а 800лв, резултатите излязоха след 2 седмици, експертизата беше направена само от въпросното лице, за останалите 2 се изискваше допълнително заплащане, а докато го разпитвахме кога ще са готови резултатите той каза, че съм трудна за гадаене, че нима детектора гадае.?След две седмици извади резултати, с които ме направи, че съм излъгала детектора. Аз обаче продължих разследването заедно със съпруга ми и извадихме на яве неопровержими доказателства за неговата некадърност. Когато му се обадих и поисках да ми върне парите обратно, той не само че се държа нагло и ми каза, че ако искам истината трябва да повторя детектора,а на всичкото отгоре ми затвори и телефона. НЕ  СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ТОЗИ.

  • Lie Detector wrote on 14 април, 2016, 11:33

    Да, в действителност това лице се яви на полиграфско изследване, но написаното и фактите са променени и неверни. Нито ние, нито който и да е колега има интерес от това някой да излезе от изследванията виновен без вина. Ние сме независима организация. Не се влияем от емоции, а отчитаме резултатите от полиграфското изследване. Не всички хора са готови да чуят истината.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн