Сайт за Комотини на български език упътва нашите туристи към прелестите на Беломорието

STZAGORA.NET



Екип от четирима души от близкия до границата Комотини, център на големия гръцки район Източна Македония и Тракия, създадоха сайт за града на български език – KOMOTINI.BG. Неговото предназначене е да предоставя туристическа, търговска, културна и всякаква друга информация на българите, които планират делово или туристическо пътуване дотам.

Работещият от един месец онлайн туристически пътеводител на Комотини днес бе представен в Стара Загора от неговите автори. Те ще включват в него постепенно информация и за другите 4 области в района – Александруполис, Кавала, Ксанти и Драма, както и за цялата крайбрежна зона на Северна Гърция.

Сайтът KOMOTINI.BG предлага интуитивна навигация с търсене по ключова дума и различни категории:

* Беломорските плажове в района – Мармарица, Синакси, Петрота, Кангелес, Имерос, Меси, Глифада, Фанари, Платанити и Профити Илияс; Всичките са в радиус до 35 км от града. На плажовете има барове; много от тях са на усамотени и тихи заливи, други са с плитко море, подходящи за семейства с деца.

* Историческите паметници – Крепостта на Комотини, крепостта Нимфея (военен музей), паметникът с меча (официалният мемориал на Комотини), кулата с часовника в най-живописната част на града, старинният каменен мост на река Компсату, античният театър в Марония;

* Музеите в Комотини – Църковният музей на Светата Митрополия (“Имарет”), Природонаучният музей, Военният музей, Музеят на ромското кошничарство, Етнографският музей, Музеят на вековете в старинната къща “Скутерис” за живота на буржоазната класа на град Комотини в края на 19-ти и началото на 20-ти век, музеят на името на видния гръцки учен от ХХ век Константинос Каратеодорис, Археологическият музей;

* Големите магазини в Комотини – за мебели “Анестоглу”, “Welсome stores” на Цевелекидис за електроуреди, фризьорският салон “gossip by elena”…

* В категорията “Престой” са посочени 10 хотела в Комотини; в категорията “Развлечения” – кафета, барове, заведения за развлечение, клубове и др.; в “Хранене” – ресторанти, механи, кафенета и таверни.

Комотини е само на 25 км от българо-гръцката граница, по нов и хубав път. На още толкова километра южно от него са беломорските плажове. През прохода “Маказа” за съжаление все още не минават автобуси – поради недовършената все още електронна система за обработка на документите на минаващите през едноименния граничен контролно-пропускателен пункт. Въпреки това туристическият поток вече е доста голям – само по Великден през ГКПП-то са преминали 54 000 души, като броят на българските туристи е скочил с 20% от есента на 2013 г. досега. Ежедневният поток през границата е от 1500 коли.

В Гърция кризата все още не е отминала, но хората вече са се съвзели от преживения шок и наблягат на личната инициатива и предприемчивост, за да си повишат доходите.

В Комотини няма тежка промишленост, но за сметка на това се произвежда вино, бира “Вергина” и узо, лекарства, платове и дрехи. Развити са услугите и търговията. В града излиза ежедневният вестник “Хронос”.

Комотини е познат като “градът на студентите” и “градът на кафето”. В него учат 20 000 студенти, чието присъствие създава неповторима атмосфера и понижава средната възраст на населението. Покрай голямото младежко присъствие е силно развита мрежата от развлекателни обекти и заведения.

Търговските обекти в Комотини са съсредоточени в три района с лесен достъп. Представени са както големите вериги като ИКЕА, така и множество малки частни магазини.

През Комотини минава основната гръцка магистрала изток-запад “Виa Игнатиа”.

Северозападно от Комотини са южните подножия на Родопите с тяхната девствена флора и фауна. Районът на Нимфея е №1 за всички, които предпочитат планината.

Много спортни отбори избират Комотини за лятната си подготовка.
#

бутони за споделяне

1 коментар on “Сайт за Комотини на български език упътва нашите туристи към прелестите на Беломорието”

  • Силвия Зарева wrote on 25 септември, 2018, 10:19

    Здравейте, искаме да пътуваме от софия до Кавала и оттам до Комотини с автобус по маршрут София-Кавал-Комотини с автобусите на “Калея”. Пристигаме 15 часа в Кавала. В колко има връзка с автобус до Комотини? Благодаря.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн