Предаден ли е Левски и от кого? Отговор дава следователят Благой Емануилов в новата си книга

STZAGORA.NET

Благой Емануилов

“Левски не е предаден от поп Кръстьо Никифоров, а е станал жертва на множество предателства, често наивни и от добри помисли, на няколко българи. Залавянето на Дякона е част от мащабна акция на 3 шпионски имперски организации, защитаващи интересите на Австро-Унгария, Турция и Русия.” Това твърди в най-новата си книга “Залавянето на Левски и тайните имперски служби” пенсионираният следовател Благой Емануилов. Третата му поред творба е посветена изцяло на трагичния край на Апостола на свободата, но разгледан от нов ъгъл – този на европейските интереси на 3-те най-големи империи през ХIХ век и българското националноосвободително движение.

“В продължение на години ми правеха впечатление редица факти около залавянето на Левски и твърдението, че той е предаден от касиера на Ловешкия революционен комитет поп Кръстьо Никифоров. Открих няколко несъответствия и празноти в тезите на историци и изследователи на живота и делото на Апостола. Това ме провокира да ги опиша в книга, като разглеждам фактите в много по-широк контекст”, разказа авторът.

Благой Емануилов е дългогодишен юрист и следовател в Пловдив и Карлово. Родом е от с. Габарево, община Павел баня. Автор е на скандалната книга “Тайната на Николай II” (1998 г.), в която защитава тезата, че 2 от децата на последния руски император – престолонаследникът Алексей и най-младата княгиня Анастасия – са завършили земния си път в с. Габарево под чужди имена. Тезата е продължена и във втората му книга “Император Николай Втори и конспирацията на ХХ в.” (2009 г.)

“В четвъртък (19 април) ще представя “Залавянето на Левски и тайните имперски служби” в Пловдив. Планирам през май или юни да посетя старозагорската библиотека “Захарий Княжески” и да подаря няколко екземпляра от книгата, като тя отново да бъде представена. До лятото ще имам още една среща с бъдещи читатели в Казанлък, тъй като книгата бе издадена от местното издателство “Янита ЯС”, сподели плановете си Благой Емануилов.

Иванка ПЕТКОВА
*

споделяне във facebook

1 коментар on “Предаден ли е Левски и от кого? Отговор дава следователят Благой Емануилов в новата си книга”

  • Ангел Николов, историк wrote on 5 септември, 2018, 17:44

    Пълни глупости, ала Стефан Цанев, че даже и по-големи. 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн