Старозагорци напълниха площада пред Общината в подкрепа на закона и на кмета си

STZAGORA.NET



Самоорганизирани в социалните мрежи, тази вечер старозагорци масово излязоха на площада пред Общината, за да изразят своята благодарност и подкрепа на кмета Живко Тодоров за твърдата му позиция по решаването на болния от години за града проблем с безконтролното разрастване на незаконното строителство в ромския квартал “Лозенец”. В 18.00 часа тук се събраха хора на различна възраст – ученици, студенти, работещи и пенсионери, хора с различни политически убеждения, но обединени от общото си чувство на загриженост за Стара Загора.

Импровизирания митинг откри един от заралии с най-ярко изявена гражданска позиция – Маноил Манев, общински съветник, член на комисията по законност и обществен ред в Общинския съвет. “Кметът не е тази вечер тук, защото защитава позицията на старозагорци в София” – съобщи той. – Защото, за съжаление, излязоха куп нечистоплътни хора, медии, организации, политически партии и започнаха да обясняват колко сме лоши всички ние, дето смятаме, че законът е един за всички. Дори и в момента вървят някакви предавания, в които цигански организации обясняват на хората, че едва ли не ние сме лошите и ние сме виновните. Не е вярно. Аз правя поклон пред това, което Живко Тодоров направи. Тази цялата манипулация, която се вихри в момента, е само заради това, защото преди два дни в квартал “Лозенец” кметът прокара разделителна линия между старите политици – ония, които искаха само да пазаруват, да имат лесен електорат, да си го купуват в циганските квартали, като им позволяват какво ли не – и младите, честни хора като Живко Тодоров, които не се съобразяват с изгодата на момента, а се грижат за държавата. Хора, които аз наричам управленци, а не политици. Защото виждате нашия град и всеки от вас може да изброи веднага 100 неща, които се промениха през тия три години, през които е кмет г-н Тодоров. Затова аз ще стоя тук до последно, докато трябва, и ще бъда до него, за да мога да съм спокоен пред децата и внуците си след време и да казвам – ей, аз бях част от оная цялата група честни приятели и хора начело с г-н Тодоров, които приложихме закона, който 20 години не беше прилаган.

Дойдохме тук тази вечер, защото това е начинът нашият глас да се чуе наистина. Защото това, което се чува в момента по медиите, не е истината. Не е истината това, което разпространяват, че европейските директиви забранявали да се случва това. Всеки може спокойно да ги отвори и да прочете какво пише в директивите и законите. Тогава, когато става въпрос за човешки права, става въпрос и за човешки задължения, граждански задължения. Всеки от вас може да застане тук и да каже това, което иска” – каза Маноил Манев.

Пламен Русев – депутат от 41-вото Народно събрание, управител на строителна фирма в Стара Загора:

Говори ексдепутатът от 41-то Народно събрание Пламен Русев (вдясно на снимката)

“Направих групата в подкрепа на г-н кмета Живко Тодоров напълно спонтанно, след прочитане на едно съобщение в медиите, че, видите ли, това нямало да се случи, защото винаги в последния момент се намирала някаква формална причина за изминалите 20 години това събаряне да не се случва. В един от постовете на групата има карти – какъв е бил парк “Борова гора” преди 20 години и какъв е сега, колко е застроено. Вижда се, че там са дошли много пришълци. Може и местните да са се разширили, може и отдругаде да са дошли. Но те са останали там, защото разчитат, че и поредната власт ще дойде предизборно, ще обещае някои неща, ще даде малко кебапчета, някой лев за гласовете – и всичко ще е по старому.

Когато видях това, честно казано, се ядосах, защото се занимавам със строителство и чинно си плащам за всичко – за строителни разрешения, за проекти, за конструкции, за строителен надзор, за архитектурни такси и т.н. Никой от нас в тази държава няма право и не може да построи един обект без строителни книжа. Не може да го ползва без Акт 16. Но за тях може. Защо? Защо за едни може, а за други не може? В края на краищата това трябва да се спре. Явно проблемите с тази общност са еднакви навсякъде в България, във всеки град. Намират място, където има спокойствие, където политиците ще ги сложат под предизборното си крило, и оттам нататък всичко си върви както може. Закачат се към комуникации – вода, ток, и всичко това е на гърба на данъкоплатеца. Енергото засича откраднат ток, който ние го плащаме, защото загубата влиза в цената. С водата и сметта става същото. И никой не се легитимира като собственик на построените къщи, защото след това щеше да има административни санкции. Но в момента, понеже не може да се удостовери чия собственост е къщата, събарянето на тези постройки отново е за сметка на данъкоплатеца – т.е. на нас. Докога?

В един момент се намери един кмет, единственият досега, който тропна по масата и каза: Това ще стане! И то стана, за първи път от години насам. Но веднага се нароиха всякакви защитници и желаещи изява в медиите – да обясняват всевъзможни глупости за международни права на малцинствата. Ние трябва да защитим закона. Нямам против никого, защото никой не може да избира родителите си. Но всички имаме равни права в тази държава, имаме и равни задължения. И трябва да намерим начин веднъж завинаги да накараме тези хора да си изпълняват задълженията така, както се борят с нокти и зъби за правата си. Да си платят, да си построят каквото искат, да си плащат данъците – добре са дошли между всички нас. Нека бъдем единни, защото само така можем да постигнем това. Стара Загора отново, за пореден път, беше първа – и в това. След нас ще се случат много неща във всички останали градове. Във Варна – видяхте какво стана в Аспарухово. Проблеми с ромските гета има навсякъде. Но ние сме първи. Ние правим пътя – и това е най-трудното. Трябва да бъдем силни, да бъдем заедно, за да можем да го направим” – заключи Пламен Русев.

Маноил Манев: На всички тия, които пишат колко сме лоши затова, защото сме се борили и сме приложили закона, отговарям със следното: Онзи ден случайно вървях с кмета Живко Тодоров. И видят как хората в Стара Загора стават от заведенията по улицата и му ръкопляскат. Ето това е отговорът на заралии към всички ония, които пишат техните глупости.”

Илиян Илиев – телевизионен водещ, публицист, общественик с активна гражданска позиция: “В момента хем съм щастлив, хем съм тъжен. Щастлив съм, защото все пак – колко хора излязоха от къщите си и дойдоха да покажат съпричастност. Нещастен съм, че трябва да правим митинги в подкрепа на един кмет, който е изпълнил задълженията си да спази законността. Това само говори за това, каква ни е държавата. Дано успеем да я направим по-добра не за нас – за нашите деца.

Станислава Канева – общественичка с изявена гражданска позиция, публикува веднага след митинга следните думи: “Този ден ще се запомни в Стара Загора. Днес гражданското общество изригна и защити закона в лицето на кмета Живко Тодоров. Не съм си представяла, че може да има такъв митинг за защита на справедливостта и законността в една демократична държава. Звучи напълно не логично. Но сърцето ми ликуваше, бяхме се събрали над 5000 човека. Поставихме началото на нов път в отношенията между местната власт и гражданите. Вече сме рамо до рамо, а не от двете страни на барикадата.” На площада тя каза следното: “За пръв път се случва митинг в подкрепа на кмет, който си изпълнява задълженията. В подкрепа на справедливостта и законността. И както казаха преждеговорившите – ние сме първи в България в това. Дано примерът ни да бъде последван. Аз съм за кмета г-н Тодоров, за да продължава да налага закона в този град. Ние искаме да сме равни. Не съм срещу циганите, но искам те да спазват законите така, както ние ги спазваме. Това е. Искаме закон, равен за всички!”

Маноил Манев: Хубавото е, че тук няма значение кой коя партия харесва или не харесва. Ние сме заралии бе, хора. Ние живеем в Стара Загора. И това, което се случваше в “Лозенец”, е нашият град. Нашите бели дробове бяха там, в боровата гора. Нашите деца ще живеят тук. Ние сме заралии, ние сме граждани. Докато не го разберем това, нашата държавица няма как да върви напред. Регионът, градът, хората са важни и са по-важни от това, кой е лидерът ни или коя е партията ни. Ние сме се събрали, защото тук има един човек, който го направи. И да му кажем “Благодаря ти!” И да му кажем, че сме с него. Поне аз затова съм тук. Преди малко ми звънна един приятел, който ми предложи следната идея. Скоро в Стара Загора ще се проведе рокерски събор. Знам, че в “Трите чучура-север” хората много често страдат от едни музики, едни сватби, едни маанета, едно чудо. Абе защо не вземем да направим един рокерски събор на разчистеното място? Да закараме една хубава рок-група, пък може и повече, и да се повеселим както ние си знаем.”

Глас от митинга: “И фолклорен събор може да има там!”
Маноил Манев: “Ще стане много хубаво място и ще можем да го ползваме за такива неща.”

Мариана Кръстева, общински съветник: Всички ние тази вечер сме тук не за да вдъхваме смелост на кмета, защото той има такава, а да му вдъхнем увереност, че е тръгнал и върви по правилния път. И да му докажем с нашето присъствие и нашата активна гражданска позиция, че ние не сме зад него. Ние сме до него!”

Маноил Манев: На този площад съм правил и европейски състезания, и какво ли не, но толкова хора не съм виждал. Много ме радва, че старозагорци започват да стават граждани.

Млад човек от митинга: Преди два дни, когато сутринта се излъчваха по Би Ти Ви и по Нова телевизия репортажите, ходиха да разпитват “горките цигани” къде ще спят тази вечер, какво ще правят. Не успяха 6 месеца по-рано да дойдат и да разговарят с кмета, за да им обясни, че те действително по закон, защото кметът се съобразява със закона, имат осигурени общински места, за които трябва да подадат документи. Но това никой не го каза. Кмета не го познавам отпреди. За мен няма значение дали един човек е от ГЕРБ, от БСП или друга партия. Аз гледам действията. Действията показват какъв е човекът. Сигурен съм, че тук вбъдеще ще ставаме все повече. Защото ще се случват законови неща. Има много примери за цигани, които имат къщи, имат Акт 16, ходят на работа наравно с другите, гледат си децата, пращат ги на училище, изучават ги и се държат като граждани на България и на Стара Загора. Всеки може да го потвърди. Така че – можело. Не е да не може. Всичко може. Но ние сме хората, които трябва да подкрепим това. Кметът каквото и да направи, ако няма нашата подкрепа, от медиите ще го изядат. Това е истината. Вие виждате в момента. Той направи едно нещо по закон, както трябва да бъде, и веднага се появиха някакви агенции, асоциации. В момента, когато ние го подкрепим, няма кой да му каже копче.

Маноил Манев: Аз стоя тук с името си и не се притеснявам. Защото знам, че съм от правата страна. Всички вие знаете, че сте от правата страна и можете да казвате това, което мислите. И още нещо. Току-що ми звъня телефонът. Обади ми се един приятел от Варна, който каза: “Дайте ни го за една седмица вашия кмет при нас!” На което му казах, че не си даваме кмета. Тая няма да стане.

Красимира Маркова, дала идеята в социалните мрежи за днешния митинг: Под една публикация в понеделник вечерта написах много спонтанно да се съберем тук в сряда, за да изразим нашата подкрепа и благодарност за цялата тази работа, която свърши кметът Живко Тодоров. В България има много кметове, има много институции, но те не са работещи. С това, което направи, Живко Тодоров доказа, че е кмет, който работи в името на народа. Той е единственият старозагорски кмет, който имаше смелостта, доблестта, твърдостта и решимостта да се опълчи против беззаконието. Това е една подкрепа за него, за да може и вбъдеще Живко Тодоров да продължава да работи в същия дух.

Маноил Манев: Аз бях един от хората, които се изказаха много остро срещу МВР и ръководителите му преди месец, когато беше бойкотиран първият опит за изчистване на парк “Борова гора”. Те си знаят кои са виновни, да си тежи на тяхната съвест. Но искам да кажа друго. Онзи ден и вчера момчетата от полицията на Стара Загора, от полицията на България, от Жандармерията, показаха, че когато началниците им не се изживяват като политици, те са професионалисти и могат да си вършат перфектно работата. Те арестуваха тези, които заслужаваха, те отвориха възможността да си свършат работата строителните фирми и им благодаря, ама наистина им благодаря на колегите. Защото те са ми колеги и ако ще и пенсионер да стана, пак ще са ми колеги. Искам още нещо да кажа от себе си и съм сигурен, че ще ме подкрепите. И то е обърнато към онези, които щели да съдят кмета: Ние, старозагорци, ще застанем до него в съда и ще видим как ще ги поберете и къде. Защото не може да се саморазправяш с човек, който прилага закона. Това е нонсенс, това е уникална глупост. И когато един град ръкопляска на кмета си за това, че прилага закона, това е и тъжно. Защото това е нормалното нещо в света – да се прилага законът. А ние се налага да се събираме и да обясняваме как подкрепяме кмета за това, че е изпълнил закона. Винаги ще го подкрепям този кмет!

Инж. Петко Петков: Аз излизам от името на едно ново сдружение – Национален съюз на миньорите и енергетиците в България. Много добре знаете, че тази армия е почти най-голямата на брой. Вчера и днес, след като се разбра за това мероприятие, от всички наши клонове и организации в страната, които са над 10-12, получих обаждания с препоръката да изразя и тяхното становище, че са напълно в подкрепа на старозагорския кмет. Не само ние – всички! И казаха – дано и при нас да се случи туй! Ще се молим! Ние сме неправителствена организация. Не може да има демокрация без законност. Това не е демокрация, а анархия. Демокрацията е 55 процента задължения, 45 процента права. И нашият кмет се стреми да спази закона. Ние ще го поддържаме. Нека продължи по същия начин, да не се поддава на никакви провокации. Но аз бих казал друго: Къде са другите кметове? Те трябва да са тук сега. И те трябва пред вас да отговарят защо са допуснали туй. А не да говорим само за Живко Тодоров. За 20 години 5 души кметове се смениха. Къде са? Те трябваше един по един да излязат тук пред микрофона и да кажат защо са го допуснали туй нещо, за да се стигне до такава ексцесия. Аз не съм против циганите, не говоря за циганите. Те са наши съграждани и като нас са граждани на тая държава. Но не може един балон да го надуваш, надуваш, и да не се спука. Идва време, когато се спуква. И някой трябва да го спука. Това е Живко Тодоров. И нека той да не се отчайва, да не се плаши от нищо. Ние ще го защитаваме до последно. Да не се поддава на никакви провокации. Отвсякъде сега гърмят – че щели да спят на поляната, че щяло не знам какво да стане. А година и половина той ги вика в Общината. И ги кани, и им предлага места, и им предлага жилища. И в момента има апартаменти, които са предложили. Еми тогава какво да правим по-нататък? Може ли всеки да прави каквото си иска, а другият да спазва закона и да го тормозят и за най-дребното нещо? Не може така. Живко Тодоров е прав, законно действа и ние ще го поддържаме.

Маноил Манев: Тези, за които говорим, тези български граждани, трябва най-накрая да разберат едно простичко нещо: Всички тези компромиси, които им се правят, са в тяхна вреда. Защото ако не им бяха правили компромиси, къщите им днес нямаше да падат. Щяха да имат законни къщи, на законни места. Защото покрай компромисите и безнаказаността си те губят всеки ден, влизат в затвори, съдят ги за глупости, не ходят на училище, не могат да се интегрират в обществото. Само затова, защото са свикнали, че могат да живеят на гърба на компромиса. Компромисът свърши. Той свърши в Стара Загора онзи ден и няма накъде повече да се правят компромиси. На хората им писна от компромиси. Стига толкова.

Мая Георгиева: За пръв път граждани в България се събират да подкрепят едно законно изпълнено деяние в тази държава. За пръв път ние подкрепяме един човек за това, че е намерил сили, намерил е смелостта да го направи. Без нас кметът е никой, с нас кметът е всичко. Аз не поддържам партия ГЕРБ. Но поддържам Живко Тодоров. Поддържам го от цялата си душа и сърце. Предният кмет също беше от партия ГЕРБ. Всички знаем какво стана в Стара Загора. Откакто той обаче стъпи в длъжността си като кмет, аз забравих, че съществуваше тук един господин професор, който нищо не правеше. Затова – благодаря ти, Живко! Благодаря ти от цялата си душа и сърце. И на следващите избори аз ще го подкрепя с двете си ръце. И другото, което искам да кажа – преди няколко дни Стара Загора спечели Фейсбук-конкурса и стана най-красив град в България за 2014 година! Снощи аз бях поздравена за това от българи от Канада, от Шатите, от Испания, от цяла Западна Европа, от Турция, представете си. Бях поздравена и казаха: Евала, страхотен кмет имате! Благодаря ви, нека го подкрепим!

Йордан Йорданов, администратор на Фейсбук-група “Истината за Стара Загора”: Благодаря на всички граждани, които членуват в тази група и толкова време отстояваха този проблем и бяха зад гърба на г-н Тодоров. Искам да им благодаря, че са непримирими към проблемите, които се случват в нашия град и търсим всякакви начини те да бъдат отстранявани. Навярно г-н Тодоров много пъти не е бил съгласен с мен. Нападал съм го, упреквал съм го. Но след разговори и след мнение на много членове от групата тези неща лека-полека в нашия град започват да се променят. Искам да благодаря на всички граждани. В тяхно лице виждам вече старозагорското гражданско общество. Когато създадох тази група, бях обезсърчен, че хората в Стара Загора никога няма да излязат да защитават правата си. Никога няма да търсят всичко онова, от което имат нужда, от което са лишени и пренебрегнати. Но с течение на времето, вече година, виждам, че хората в групата стават все повече и повече и че подкрепят всяко добро дело, което се извършва в нашия град. Не е нужно нашият кмет да ходи да се защитава в София пред разни институции и разни медии. Ние ще го защитаваме. Ние ще застанем зад него и нека той да знае това. Трябва да е убеден. И аз смятам, че това е нашият кмет, който трябва да изберем и в следващия мандат.

Маноил Манев: Скъпи приятели, скъпи съграждани, мисля, че казахме всичко, което имахме да казваме днес. Надявам се, че благодарение на старозагорските медии нашият глас ще се чуе. Благодаря на всички вас, които ще публикувате в Интернет и във Фейсбук всичко това, което сме казали. Защото тук ги няма националните медии да ни отразят. Но ние, сигурен съм, пак ще се съберем, ако се налага. Сигурен съм, че няма да простим това, да ни вменяват вина, която не е наша. Това не можем да го приемем. Благодаря ви.

* * *
Свеж момент, който разсмя събралото се множество, бяха десетте подскока, които изпълниха Маноил Манев и телевизионният водещ Илиян Илиев, в опита си със своите общо над 300 килограма живо тегло да предизвикат малко земетресение, което да досъбори незаконните градежи в Стара Загора. Ефектът беше силен, незабавен, но и малко неочакван. В същия момент, още с първите им подскоци, падна правителството на Орешарски:


#

сподели бутон

21 коментари on “Старозагорци напълниха площада пред Общината в подкрепа на закона и на кмета си”

  • Русева wrote on 23 юли, 2014, 21:07

    Браво, кмете!! Най-младия се оказа най-куражлия! Всички сме с тебе!!

  • Таня Нешева wrote on 23 юли, 2014, 22:32

    Браво,нека всички сме равни и по права и по задължения

  • Михаела wrote on 23 юли, 2014, 22:36

    Да е жив и здрав човека. Евала!!!

  • Таня Нешева wrote on 23 юли, 2014, 22:40

    Подобни действия се предприемат в целия свят,гледах документален филм насила влачеха и деца и баби от къщите им,за да ги съборят,полицията беше много решителна и никак не си поплюваше.след 10 год.закона влезе в сила.Мисля,че беше в Холандия,всички цигани бяха руси и бели…..

  • Таня Нешева wrote on 23 юли, 2014, 22:43

    Това се случва в др.страни непрекъснато….има филми документални,там полицията хич не си играе на хуманизъм

  • Sonq Nedeva wrote on 23 юли, 2014, 23:46

    bravo g-n kmete gordeq se 4e sam grajdanin/a na St.Zagora i 4e imame takav ambiziozen kmet taka e i v drugite strani i tuk v Rim minalata godina sabarqha nezakonni postroiki na romi

  • Peycho Dimitrov wrote on 24 юли, 2014, 1:33

    Tova koeto napravi nashiat kmet e precident za Balgaria.Toi edinstven drazna da naryshi rahata na tziganite,koito do sega se smiataha za nedosegaemi ot zakona.Bravo Gibko!Bravo Kmete! Ti si dostoen za Premier na Balgaria.Kmetskata dlagnost e tiasna za tvoite vazmognosti!                      Pozdravlenia za tvoiata reshitelnost !!

  • пиеро wrote on 24 юли, 2014, 7:53

    Еуфорията на местния национализъм ще отмине бързо,но проблема с ромите остава.И не само за жилищата им.В същност проблемът не е техен ,а наш!Ние имаме пролем с тях-българските граждани от ромски произход-и то не един!Моят дядо и баба ми са имали 14 /четиринадесет/деца,родителите ми-четири,ние-две,а децата ми-по едно!?
    Майкъл Дебейки-найголемият американски сърдечен хирург,който оперира Елцин,каза:”Когато срежа кожата на пациентите си,виждам,че под нея всички са еднакви!”
    Не правя никакви заключиния,нито осъждам някого,но “простите”решения винаги усложняват проблемите!

  • stoiqe wrote on 24 юли, 2014, 8:10

    Мисля си ,че старозагорци се променяме заедно с града си и на предстоящи избори ще избираме личности ,а не цвят..Живко Тодоров се доказа и ни показа как с работа и отношение към хората се става личност!

  • Велина Велкова wrote on 24 юли, 2014, 9:00

    Уважаеми съграждани,нямащи привилегията да сте от мнозинствен ромски произход,
    Нека подкрепим не само кмета, а най- вече нашите собствени конституционни права, не само задължения ДА НЕ ИЗДЪРЖАМЕ със своя труд и данъци привилегирована прослойка, паразитираща на наш гръб! ЗАЩО НИЕ безропотно работим и плащаме данъци,ток ,вода?ЗАЩО ние не получаваме майчинство,а плащаме осигуровки?ЗАЩО ние раждаме деца,за които се грижим, а не ги оставяме те да ни носят приход,да крадат и проституират за родителите си? НЕКА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ целево да бъде превърната в европейското гето за всички мързеливи и нежелани хитреци!НИЕ СЪЩО ИМАМЕ ПРАВА,НЕ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ!

  • Желязкова wrote on 24 юли, 2014, 9:42

    Браво, кмете! С теб сме!

  • от Хасково wrote on 24 юли, 2014, 12:18

    БРАВО!  На кмета – че отстоява спазването на закона !

    На заралии – за честната гражданска позиция!

  • Filipova wrote on 24 юли, 2014, 12:23

    Бравоооооо!!!!!!

  • Анонимен wrote on 24 юли, 2014, 12:48

    Браво Кмете с теб сме …..подкрепяме те с две ръце….евалаааааааааа

  • румен станулов wrote on 24 юли, 2014, 13:34

    БРАВО КМЕТЕ БРАВО СТАРОЗАГОРЦИ! Дано и други кметове ог градове и села ви последват.

  • Анонимен wrote on 24 юли, 2014, 18:15

    Браво на старозагорци!!!

  • Йонка Анастасова wrote on 24 юли, 2014, 19:57

    Браво, кмете! Браво, старозагорци! С вас сме, въпреки, че сме далече.

  • Увалиец wrote on 25 юли, 2014, 8:44

    Това ли са говорителите на гражданското общество?
    Аз все пак се питам:”Не са ли, въпреки всичките нарушения,действията на кмета близки до дискриминационните-по етнос,цвят на кожата,местоживеене и т.н.?” Защо на митинга нямаше,както каза песионирания миньор,нито един от бившите кметове?Защо на митинга нямаше нито един ром?
    Правото на труд,на свободно придвижване,на свободен избор на местоживеене и т.н. са все фундаментални принципи и не може с лека ръка да се нарушават!
    Държавата трябва да осигурява УСЛОВИЯТА за спазването и прилагането на тези права своевременно,а не да се поддава на популистки настрояния от дискриминационен характер.

  • Г- жа Господинова wrote on 25 юли, 2014, 9:03

    Поздравления за Г- н кмета! Той е поредното доказателство, че наистина има млади и способни хора в България!

  • Гокия wrote on 25 юли, 2014, 18:05

    Браво КМЕТЕ !!! Браво СТАРОЗАГОРЦИ !!!

  • Анонимен wrote on 27 юли, 2014, 16:49

    Браво


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн