Цял свят ще отправи молитва за водата на нейния Световен ден – 22 март

STZAGORA.NET
*

*
На 22 март в 20.00 часа тихоокеанско време ще се проведе глобална молитва, в която всеки е призован да каже, че обича водата. Това се прави за първи път в отбелязването на Деня на водата.

По повод Деня на водата от фондация “Земя завинаги” днес припомниха, че в България е в ход прилагането на новата Стратегия за управление и развитие на водоснабдяването и канализацията 2014-2023 г. В тези стратегически документи се приема една от съществуващите технологии за събиране, пренасяне и третиране на отпадъчните води. Става дума за централизирана конвенционална канализация, завършваща с пречиствателна станция.

Според Диана Искрева – изпълнителен директор на фондация “Земя завинаги” (вляво на снимката), в Стратегията се прокрадва бегъл намек за опита на други страни в прилагането на децентрализирани санитарни системи. Споменава се за възможността за изграждане на модулни пречиствателни станции, които обаче отново прилагат технологията на конвенционалното пречистване на отпадъчните води. Това води до изключително висока цена на услугата за хората, социално непоносима за огромна част от населението. Това се отнася особено за градовете под 10 хиляди жители, а най-ощетени ще бъдат хората от малките населени места, които не надвишават 2000 души.

За 2017 г. държавната е планирала 10 милиона лева за подпомагане на социално слаби граждани, защото се очаква повишение на цената на услугата. За Стара Загора е заложена социално поносима цена от 4.90 за куб.м, но тя се отнася за първите 2,5 куб.м на човек. По-високото потребление ще се заплаща по пазарна цена.

Поради всички тези факти от фондация “Земя завинаги” предлагат други решения за населените места под 2000 жители, които са по-ефективни, а осигуряват същия стандарт. Посочват се като примери изкуствени влажни зони, лагуни, филтри, т.е. изграждане на индивидуални или за малки групи от къщи пречиствателни съоръжения за отпадъчни води с доказана ефективност в други страни от Европейския съюз – Южна Франция, Гърция, Испания, Германия, Словакия, Чехия, Норвегия, Финландия. Затова са се заели да изпълняват проект в три села от Старозагорска област – Дълбоки, Ягода и Сърнево. Той се казва “Повишаване на капацитета за мобилизиране на гражданското общество в селските райони за устойчиви услуги по водоснабдяване и санитария” и се финансира от Българо-швейцарската програма за развитие. До финализирането му остават още 18 месеца. Целта е да подготвят стратегия и план за действие и да убедят местната власт в тези три села това да бъдат приоритетни проекти за изпълнение. А също тези моделни проекти да бъдат приложени и в други села, които са в подобна ситуация.

В Кирилово тази година проблемът със септичните ями е още по-тежък заради високите подпочвени води, твърди Станимира Маринова – кмет на селото. Тя е еколог по образование и според нея питейната вода не е с необходимото качество. Водопроводната мрежа е изградена през 80-те години на миналия век и етернитовите тръби отдавна са корозирали. Една мобилна озонираща пречиствателна стнация на стойност около 60 хиляди лева, би могла да реши проблема с питейната вода в Кирилово.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн