Детски градини си правят оглушки

STZAGORA.NET

Деца бягат от детско заведение, входните врати зеят отворени, а въпреки кметската забрана пак се правят принудителни ваканции

В редакцията на “Старозагорски новини” позвъниха възмутени родители, които съобщиха, че предния ден петгодишните им момченца, които са в трета трупа на ЦДГ Nо 23 “Кипарис” в Стара Загора, са изчезнали от градината, без госпожите да разберат как и кога.

Понеже му било скучно, Митко предложил на приятелчето си Тошко (имената са измислени) да отидат до тях, за да му покаже новите си играчки. Без да се замислят, малчуганите безпрепятствено излизат от широко отворената южна врата, пресичат няколко улици и се озовават пред апартамента на Митко. Позвъняват на звънеца и след време им отключват работници, които по това време извършвали ремонт в жилището. Притеснени от внезапната поява на момченцата, те сигнализират на таткото, той – на другия татко, и палавниците били върнати в градината.

Родителите недоумяват що за внимание и отговорност са проявили госпожите. Освен това, как е възможно, след като са констатирали липсата на децата, да не се обадят най-напред на тях. На всичко отгоре госпожите дори не са се извинили за създадената ситуация. Единият от татковците сигнализира още, че не веднъж и дваж, когато сутрин води сина си, групите са много големи. Той е преброил 42 деца, седнали на столчетата, което е два пъти повече от допустимото.

Когато медията ни потърси коментар за случилото се в ЦДГ “Кипарис”, “вежлива” служителка отказа да повика директорката на телефона. Това наложи посещение на място заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова и началника на отдел “Образование” Пенка Чавдарова.

Предаваме думите на директорката на детското заведение Мая Нейчева без редакторска намеса:

“Аз съм свидетел на това, как децата играеха на двора. Във въпросния ден колежката пред мене преброи децата. Въпросните две деца бяха пред мен на южния вход. В момента, в който влизат в занималнята, отново започва да брои децата и се оказва, че две от тях ги няма. Веднага тръгваме да ги търсим. Най-напред в района от градината проверяваме за части от секундата и след това, тръгвайки към посоката, където живеят, вече ми връщат децата… Аз специално си обяснявам ситуацията, която е крайно неприятна. Зная много добре какво може да се случи и казвам, пази Боже, че не се е случило. Никой не е застрахован от такава ситуация.”

Директорката призна, че не е искала писмени обяснения от учителката, която е била на смяна. Тя също така не е информирала според изискванията незабавно Общината за инцидента.

Г-жа Нейчева потвърди и другия сигнал на родителите, че групата, в която са децата им, била от 42 деца, но това било само за няколко минути(?). След това били разделени. Става дума за смесени групи, които може би впоследствие са разделени, както обясни директорката, но фактът си е факт.

Когато си тръгвахме, децата играеха на двора. Две от госпожите им бяха седнали на пейките и си говореха прехласнато. А входните врати на градината зееха отворени.

По списък децата в ЦДГ Nо 23 “Кипарис” са 142, разпределени в пет групи. На 9 юни по списък бяха 79.

Директорката си е направила така сметката, че през юни (ранното лято) да има 4 групи, през юли – 60 деца в 2 смесени групи, и целия август – 1 смесена група.

Пак по неприятни сигнали на родители, зам.-кметът инспектира още две градини – ОДЗ Nо 1 “Звънче” с директор Венка Колева и ЦДГ Nо 8 “Българче” с директор Даниела Михова.

В първото обединено детско заведение (тъй като има и яслена групичка) се отглеждат 152 дечица в 4 групи плюс една ясла. На 9 юни децата бяха 90. Проверката беше направена по повод оплакване на 9 майки за лошо отношение на персонала към тях и към децата; За почистване на спалните с трезол, когато децата спят, което е абсолютно забранено; За решение на директорката от 2 юли до 14 септември да има само една сборна група. Разбира се, обяснения се намериха, но те не почиват на абсолютно никакви законови разпореждания и изисквания от страна на принципала – Община Стара Загора.

“В навечерието на летния период и организацията на режима на работа в детските градини, отдавна съм записала в програмата си да проверя намясто как се изпълняват издадените разпореждания на кмета – да не им се упражнява насилствено въздействие през лятото децата им да не посещават градина, да се формират сборни групи и др. В последните дни има и няколко сигнала за неспазване на тези изисквания. Сигналите са от родители, които споделят, че насилствено са принуждавани децата им да бъдат в летен отпуск. В днешно време е ясно, че родители, които работят, не могат да имат неколкомесечен платен годишен отпуск.

При направените рутинни проверки, въпреки издадените разпоредби, констатирахме, че и трите от градините се гласят за лятна работа през август само с по една смесена група. Една група при среден брой записани деца между 200 и 250 – за какво говори!

Не е редно масово учителите в детските градини да бъдат в отпуск от 1 юли до 14 септември и това да налага формирането на сборни групи. Нещо повече. В предходни години някои заведения въобще са затваряли през летните месеци, каквото е било първоначалното намерение и на ОДЗ Nо 1 “Звънче”.

Мисля, че това посещение ще бъде резултатно и в посока направените констатации, че не се почиства в подходящо време, когато децата са в спални или занимални. Не се следват указанията за правилно използване на почистващите препарати, за които има изисквания за концентрацията. Не се води добра документация. Не се спазва режимът за издаване на заповеди.

Пропусквателният режим е в пълно несъответствие с изискванията. В градините най-спокойно и безпрепятствено може да влезе който иска и да направи каквото си иска.
Всички детски градини имат приет Етичен кодекс, но той явно много често само е на книга. Оплакванията на родителите произтичат от некоректното отношение към тях. Не се обясняват предварително нещата, няма отвореност към техните питания и настоявания. Директорите ги иронизират, като се смятат за недосегаеми.

Това са първи констатации. Изискано е и от трите градини да променят графика за организация на летния период. В ЦДГ Nо 23 “Кипарис”, където се е случил инцидентът с малките бегълци, искам писмени обяснения. Ще бъдат извършени следващи проверки и ако се потвърдят констатациите, ще се наложат много сериозни административни санкции по Кодекса на труда”, коментира зам.-кметът Сотирова.

И в трите посетени детски заведения всички пътни врати бяха отворени. Обяснението беше различно – през деня идвали камиони да зареждат с хранителни продукти и трябвало някой да ходи да им отключва(?), точно този ден идвали родители да плащат таксите и нямало кой да се занимава с отключване и заключване, когато децата играели на двора, ползвали тоалетните в сградата (което няма нищо общо с уличната врата) и т.н. Впрочем този проблем стои от доста години и трябва ли да се случи най-лошото, за да благоволят госпожите да спазват пропусквателния режим?

Росица РАНЧЕВА
*

бутони за социални мрежи

19 коментари on “Детски градини си правят оглушки”

  • родител wrote on 11 юни, 2012, 10:06

    Проверете всички детски градини – така е навсякъде.

  • родител wrote on 11 юни, 2012, 14:34

    Уважавани,госпожи и господа!АКО си мислите ,че само в тези детски градини е така,жестоко се лъжете!Искам да остана анонимна,защото често чувам репликата (внимавай как ми говориш,защото детето е по цял ден при нас).В детска градина “СЛЪНЦЕ”№31 също имаше дете,което без проблем си беше отишло в къщи,като беше пресякло няколко уживени улици.Относно отпуските още от май месец ни принудиха да намишем детето КОИ МЕСЕЦИ няма да посещава градината.Всичко е направено така,сякаш ние доброволо сме пуснали молбите.Често се случва,когато оставяме или забираме децата да издирваме госпожата,за да й се обадим.Редовно се оставят без контрол.МОЛЯ НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА СЛЕД 14.30часа,за да проверите дали директорката си е на работното място (РЕДОВНО Я ВИЖДАМЕ,ЧЕ ТЯ ПО ТОВА ВРЕМЕ СИ ЗАМИАВА)Относно проблемите питайте родителите , а не госпожите и леличките.           Благодаря Ви за отделеното внимание и се надявам,че вече ще се сложи някакъв ред в детските градини

  • azmia wrote on 11 юни, 2012, 16:57

    С поклон и благодарност към жените, отдали се на тази нелека работа! 
    Уважаеми госпожи, повечето от нас, родителите, със свито сърце оставяме сутрин най-скъпото – детето си, във Вашите ръце. Е, не винаги сте на работното си място, за да ги посрещнете. Някои от Вас винаги са в  лошо настроение и сърдити, едва ли не, че пак идваме, ни посрещате. Чувала съм какви ли не коментари за себе си и другите семейства (твърде неетично). Замисляли ли сте се, че ако нас ни нямаше, и Вие щяхте да сте без това си ежедневие – да бъдете на работа. Защо ни поставяте в това положение – много деца не бяха приети, ние сме тук, трябва да търпим всичко!

    Моето дете е в ЦДГ №8 “Българче”. Ако имах избор, не бих го направила за тази градина! Многократно децата се оставят без никакъв надзор – чакала съм по 15 минути да дойде госпожа, а децата гледат телевизия и декламират “Госпожата ей сега ще дойде”.

    Знаете ли как минава денят ми, като знам, че там няма възрастен и детето може да си тръгне? Преди няколко дни майка сподели, че дъщеря й била върната от случаен човек, като след това едва ли не са се карали на детето, че си е тръгнало. Защо едни от г-жите намират сили да се усмихват и посрещат децата, а други са вечно сърдити и ние и децата ни сме длъжни да търпим? И да намираме отзвук от директора, че “ами ние си я знаем, тя си е такава” (госпожата).

    Факт е, че местата в градините не покриват нуждите. Затова сме принудени да търпим некоректно, грубо, унизително и непрофесионално към  децата ни и нас отношение. Не от всички, разбира се, но в тази градина има ежедневни проблеми и директорът не желае (или не може) да вземе отношение.

    Всички сме потърпевши от това и е крайно време заедно да положим усилия да го променим – предлагам да се създаде практика учителите в детските градини да бъдат премествани в друга градина при няколко поредни оплаквания.  

  • маргарита wrote on 11 юни, 2012, 17:16

    Ако има реален контрол над работата, като резултатите от проверката са обвързани със заплащането, картината в детските градини ще е друга. Недоумявам защо едни деца сутрин правят гимнастика на двора, а други гледат телевизия в стаята (ЦДГ “БЪЛГАРЧЕ”). Полага се съвсем различен труд от персонала в различните групи, а виждаме, че резултат от оплакванията ни няма! Въпреки текучеството децата са винаги повече от местата и затова някои си позволяват своеволия на работното място! На когото не му харесва – в “Слънце” има места! А би следвало децата да са приоритет на детската градина и работата да е в името на децата, а не за спокойствието на госпожите! 

  • Двоен стандарт wrote on 11 юни, 2012, 20:32

    “Той е преброил 42 деца, седнали на столчетата, което е два пъти повече от допустимотo.”

    Наредба 7 определя броя на децата в група на 22. Допуска завишаване на тази бройка с не повече от 10%, т.е. още 2 деца. Директорките на детски градини приемат в група по 32 до 36 деца,което е недопустимо.Защо е този двоен стандарт – някои наредби да се спазват стриктно, а други умишлено да се нарушават. Няма начин да не се влоши качеството на работа с 28-30 присъстващи в една занималня деца. Защо не се откриват достатъчно групи, а детските градини претъпкват групите, което е в ущърб на децата? И още един премълчаван проблем, от който са пропищели всички директорки: след попълване на групите започват да идват различни “връзкари”. За тази порочна практика на кого трябва да се оплачем?!

  • Vanushka Pavlova wrote on 12 юни, 2012, 19:50

    В ЦДГ 31 “Слънце” избяга дете от групата на г-жа Наталия Тодорова, но никой не се вълнува от този проблем. Случаят просто се потули от директора, макар че персоналът и целият квартал знаят за инцидента. Детето е прескочило оградата и е отишло при майка си, пресичайки само пет оживени улици. На някой пука ли му за това?! На мен да, а на вас?!

    V  ZDG 31 “Slanze” isbiaga dete ot grupata na g-ja Natalia Todorova, no nikoi ne se valnuva ot tosi problem. Sluchaiat prosto se potuli ot direktora, makar che personala i zeliat kvartal snaiat sa inzidenta. Deteto e preskochilo ogradata i e otishlo pri maika si, presichaiki samo pet ojiveni ulizi. Na niakoi puka li mu sa tova?! na men da a na vas?!

  • Ivan D wrote on 13 юни, 2012, 16:16

    Не само това, ами и привикват родителите един по един и ги принуждават да подписват декларации, че децата им няма да посещават градина-ясла на определени празници… за да си организират по-големи почивки. Но за съжаление ходих и при директори на дирекции – усмихват ми се разбиращо и ми кимат с разбиране!!! Всичко се знае, но е нужно да се въведе ред…

  • МИМА wrote on 13 юни, 2012, 17:42

    Уважаеми родители, защо с такава ярост говорите против госпожите? Помислете дали вие винаги сте усмихнати и с уважение ли се отнасяте към техния труд, а и вашите коментари за тях винаги ли са коректни или понякога граничат с обида и дори с неприкрит цинизъм. Ако и вие работите тази трудна и изтощителна професия и се сблъсквате с такова унижаващо отношение, как ще се чувствате? Търсете вината и в другите институции, които не си вършат работата – защо броят деца се завишава, защо персоналът се намалява, защо няма нови градини.

  • наблюдател wrote on 14 юни, 2012, 21:15

    Много възмутени родители, питали ги били за отпуската им през лятото…Проблемът е ,че не им се гледат собствените деца-не може майки в майчинство да дундуркат бебетата у дома,а по-големите дечица да стоят  в жегите в градината защото “майка им не може да се справя и с двете”! Вие уважаеми майки виждали ли сте тъжните очи на собствените си деца, когато разбират, че другарчетата им в групата ще бъдат в лятна ваканция, а те ще посещават градината докато вие пиете кафе през отпуската си? Защо си мислите,че децата само се забавляват в градината?! Там учат,имат режим и за тях това е задължение почти толкова досадно, колкото работата за вас.Детската градина е част от задължителното образование в България, а не безкрайно забавление за дечурлигата. Видно е ,че в община Стара Загора приоритет е не детето,а родителя и започвам да се питам каква цел преследва помагайки на родителите да абдикират от задълженията и грижите за СОБСТВЕНИТЕ си деца…Много малко са родителите, които работят целогодишно без прекъсване и наистина няма кой да гледа детето им през лятото…Детето често боледува, 5 месеца през учебната година не посещава градината, и изведнъж цяло лято ще ходи на градина докато майката в майчинство пие кафе по градинките с бебето….През учебната година учителките нямат право да ползват отпуска, защото е учебно време и има задължителен материал, а  в градината няма ваканция, после през лятото пак не може, защото не бива да се травмират дечицата със сборни групи… Родителите НЕ ИСКАТ да гледат собствените си две дечица, а учителката влиза в 7.00ч. в групата и излиза в 13.30 само с една 30мин.почивка. И гледа мин.20-25деца.. няма междучасие, няма ваканция през учебната година, сега не й се полага и ваканция през лятото…Тя е длъжна да гледа децата, които собствените им родители забележете-”НЕ МОГАТ” да гледат и в отплата е наричана “простачка”(цитирам родител)!!! При 40 градуса в градината идва майка в майчинство и казва, че се прибира у дома на климатик, че е много горещо,  а детенцето пита “Госпожо, защо и аз не съм при мама?”Много е лесно да пишете глупости по форуми и вестници,защо никой не се жалва в общината,когато лекуващия му лекар излезе в отпуск по време на лечението, а има претенции, че децата са на сборни групи и представете си госпожите си позволяват да излязат в отпуск? Нее, те са длъжни да работят целогодишно, без почивка, без право на отпуск, с 30 деца в група и на всичко отгоре са длъжни да са щастливи, че обслужват нашите дечица- те трябва да са им по-мили дори отколкото са на нас!!!Да се промени законът- Всяка детска учителка да гледа поне по 50 деца-да ги поема от раждането им, да ги дундурка поне до 15 септември сутринта и после да ги предаде на учителката в училище, тя от своя страна- да ги обслужва до абитуриентския бал и после- в университета…Хората в миналото са гледали по 5-6 деца в семейство, а днес 1-2 са множко и държавата в лицето на детските градини трябва да ги обслужва..ПЪЛНО БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ от страна на родителите…Децата са грижа единствено и само на родителите си и те трябва да търсят варианти за отглеждането и възпитанието им, държавата може само да помага в лицето на детските градини и то не целогодишно, а да дава възможност за общуване родител-дете…Не забравяйте, децата имат нужда от почивка и за тях това е моментите с мама и татко, а не ежедневието в детската градина,Който има уши нека слуша…останалите са безнадежден случай…

  • наблюдател wrote on 14 юни, 2012, 21:33

    Много възмутени родители, питали ги били за отпуската им през лятото…Проблемът е ,че не им се гледат собствените деца-не може майки в майчинство да дундуркат бебетата у дома,а по-големите дечица да стоят  в жегите в градината защото “майка им не може да се справя и с двете”! Вие уважаеми майки виждали ли сте тъжните очи на собствените си деца, когато разбират, че другарчетата им в групата ще бъдат в лятна ваканция, а те ще посещават градината докато вие пиете кафе през отпуската си? Защо си мислите,че децата само се забавляват в градината?! Там учат,имат режим и за тях това е задължение почти толкова досадно, колкото работата за вас.Детската градина е част от задължителното образование в България, а не безкрайно забавление за дечурлигата. Много малко са родителите, които работят целогодишно без прекъсване и наистина няма кой да гледа детето им през лятото…Детето често боледува, 5 месеца през учебната година не посещава градината, и изведнъж цяло лято ще ходи на градина докато майката в майчинство пие кафе по градинките с бебето….През учебната година учителките нямат право да ползват отпуска, защото е учебно време и има задължителен материал, а  в градината няма ваканция, после през лятото пак не може, защото не бива да се травмират дечицата със сборни групи… Родителите НЕ ИСКАТ да гледат собствените си две дечица, а учителката влиза в 7.00ч. в групата и излиза в 13.30 само с една 30мин.почивка. И гледа мин.20-25деца.. няма междучасие, няма ваканция през учебната година, сега не й се полага и ваканция през лятото…Тя е длъжна да гледа децата, които собствените им родители забележете-”НЕ МОГАТ” да гледат и в отплата е наричана “простачка”(цитирам родител)!!! 

  • наблюдател wrote on 14 юни, 2012, 21:34

    При 40 градуса в градината идва майка в майчинство и казва, че се прибира у дома на климатик, че е много горещо,  а детенцето пита “Госпожо, защо и аз не съм при мама?” Много е лесно да пишете глупости по форуми и вестници,защо никой не се жалва в общината,когато лекуващия му лекар излезе в отпуск по време на лечението, а има претенции, че децата са на сборни групи и представете си госпожите си позволяват да излязат в отпуск?

    Нее, те са длъжни да работят целогодишно, без почивка, без право на отпуск, с 30 деца в група и на всичко отгоре са длъжни да са щастливи, че обслужват нашите дечица- те трябва да са им по-мили дори отколкото са на нас!!! Да се промени законът – Всяка детска учителка да гледа поне по 50 деца – да ги поема от раждането им, да ги дундурка поне до 15 септември сутринта и после да ги предаде на учителката в училище, тя от своя страна – да ги обслужва до абитуриентския бал и после – в университета…

    Хората в миналото са гледали по 5-6 деца в семейство, а днес 1-2 са множко и държавата в лицето на детските градини трябва да ги обслужва. ПЪЛНО БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ от страна на родителите… Децата са грижа единствено и само на родителите си и те трябва да търсят варианти за отглеждането и възпитанието им, държавата може само да помага в лицето на детските градини и то не целогодишно, а да дава възможност за общуване родител-дете… Не забравяйте, децата имат нужда от почивка и за тях това са моментите с мама и татко, а не ежедневието в детската градина. Който има уши нека слуша… останалите са безнадежден случай…

  • Fan4eto wrote on 16 юни, 2012, 10:57

    Абсолютно съм съгласна с горния коментар и само ще допълня, че не само често липсва комуникацията родител-дете,а и тази между учител-родител. И то невинаги причината е в “сърдитата” г-жа, а в това, че родителите толкова бързат понякога, че не могат да дочакат да си предадат детето лично на учителката, да й се усмихнат и те (както се изисква от нея) и да видят все пак на кого поверяват най-скъпото си (разбира се, че е така, моля не забравяйте, че и учителките имат деца)!

    Най-неприятното е, че всички се слагат под общ знаменател. Така тези, които искат и си обичат работата, се демотивират да я вършат с обич и отговорност – защото професията УЧИТЕЛ е призвание, ПОВЯРВАЙТЕ, мили родители!!!

  • Анонимен wrote on 18 юни, 2012, 14:40

    Gluposti*prizvanie*….dran..dran…marzel mu se kazva!!!!!

  • родител wrote on 19 юни, 2012, 10:01

    В кой свят живеете????? Вие да не си мислите, че нещо се е променило??? Напротив! Продължава да има наши и ваши. Когато пуснеш жалба ти казват, че други оплаквания няма и вината е във вас. Вие просто не сте наясно как хубаво Ви гледат децата. Как ги учат да лъжат и да НЕ СПОДЕЛЯТ с родителите си какво е станало в градината, защото утре ще видят какво ще стане. Как сами ги оставят да се гледат без надзор и после никой нищо не е видял. Как с ужас установяваш, че са били удряни с пръчка от лелята или госпожата, как го виждаш нахапано или с обелени колена, лакти или глава. Когато попиташ какво е станало, никой нищо не е видял и си лошият родител, защото си възмутен от това, което виждаш. Трябва да внимаваш как разговаряш с госпожите и да се съгласяваш, защото ТИ, РОДИТЕЛЮ, намаш никакво право да се жалваш и да възразяВаш. И да се оплачеш, няма кой да те чуе - БОГ ВИСОКО,ЦАР ДАЛЕКО. Съжаявам,че заради няколко госпожи, които не си гледат съвестно работата, страдат добри професионалисти, които наистина милеят за най-святото – ДЕЦАТА НИ. ПОКЛОН ПРЕД ВАС! ЦЕЛУВАМ ВИ РЪКА!!!!!!!

  • Т.Георгиева wrote on 23 юни, 2012, 10:08

    Ура, родители, детските градини работят вече и в събота!!! В статията пише, че проверката е направена в събота на 9 юни и имало 79 деца!!! Как не съм се усетила, че да заведа и моето!?Трябва да се ослушвам да не би да пропусна, когато заработят денонощни и пак да не мога да се възползвам! Иначе на мен като родител НОКОГА, АМА НИКОГА не ми се е случвало детето ми да падне и да си обели коленцата докато играе на детската площадка, защото аз зорко бдя и го пазя да не се сбие с някое друго или да не падне докато бяга! Как може въпросната госпожа да не опази 25!? Възмутена съм как така не ги държи всички едновременно да не паднат, особено през лятото с късите панталонки на двора, как така си позволява да гледа едно от децата, на което в момента му се пишка, а моето е паднало зад гърба й? ЗАЩО, питам аз, тя няма очи на гърба си? Възмутена съм! Учителки да стават жени с 25 ръце и точно толкова чифта очи – иначе ще подам жалба!!!

  • родител wrote on 23 юни, 2012, 20:12

    ‘Мили и добри’ родители, когато отидете да се оплаквате от учителите защо ползват полагаемия си отпуск и е необходимо да бъде нарушено вашето спокойствие, между другото отбележете температурата в ДГ която е най- висока в обедните часове. Децата не спят, а се потят и страдат, докато вие си почивате на климатиците (майките в майчинство). Относно броя на децата в групите попитайте хората в Общината защо точно те одобряват тази бройка наесен, а и получават справка ежедневно. Целогодишно се работи с 28-29 деца в група. Възмутена съм от нападките към учителите в ДГ. Това е един достоен труд, който могат да оценят само духовно богатите и високо интелигентните хора, които знаят, че първите 7 години са най-важните в развитието на човека.

  • Vanushka Pavlova wrote on 25 юни, 2012, 11:29

    Уважаеми родители, моля не се поставяйте в кавички, защото вие сте клиента, които си плаща, толкова колкото е предвидената в закона такса. Също така плащате и за всичко, което ви поискат учителите с мълчаливото поощрение на директора в детската градина – пари за веро, сапуни тоалетни и санитарни материали, за щори, пердета, килими, телевисор, радиокасетофон, такси за Училищно настоятелство (,,доброволно,, гласувани от Вас и за които не получавате отчет) пари за куклен театър – често, често пари за учебни материали и не смеете да се обадите, само мрънкате помежду си. А за потенето сте прави, например директорката Хаджипетрова в ЦДГ 31 си се охлажда с климатик, а вашите деца вярно се потят. И ще се потят, докато си мълчите и не искате отчет конкретно от ,,настоятелство и приятели,,. Много от вас знаят за избягалото дете от групата на госпожа Тодорова – знаете, че Хаджипетрова прикри случая, макар институциите, персонала и квартала да знаят са това. Знаете, но си траете, защото да не стане по лошо за вас и децата Ви. Не си мълчете, уважаеми родители! ИЗИСКВАЙТЕ! Вие сте КЛИЕНТА! Колкото до мнoгoбройните групи, директорите да договарят с Вас лично тези въпроси, нека не слагат на предна линия българския учител, докато отмарят в кабинетите си на климатик. И всъщност средната месечна посещаемост обикновено си е в норми. Нека отговорните за високата посещаемост директори помогнат, като влязат в групите и облекчат с труда си учителите (това е само за няколко дни, докато се оптимизира броят на децата в групите. Колкото до интелигентността и духовното богатство, аз съм ЗА!!! Нека обаче всички заедно – учители и родители, вървим ръка за ръка към тези ценности, само като си изясним ,,кривиците,, и ,,правиците,, и взаимно тръгнем към ДОБРО, само тогава ще ни бъде лесно на всички!

    И само да допълня – Общината всъщност е решила проблема Ви, уважаеми родители. Моля не се чувствайте задължени! Бъдете си спокойно в майчинство, в отпуск или в каквото ви се налага. Вие всъщност си плащате, господин Живко Тодоров отдавна е решил проблема Ви! Възполсвайте се – ресурс има!!!

    Бел. ред.: Пишете на кирилица! Няма кой да чете латинския набор, както пристигна мнението ви в оригинала по-долу!

    Uvajaemi  roditelui, molia ne se postaviaite v kavichki, sashtoto vie ste klienta, koito si plashta, tolkova kolkoto e predvidenata v sakona taksa. Sashto taka plashtate i sa vsichko, koeto vi poiskat uchitelite sas malchalivoto pooshtrenie na direktora v detskata gradina – pari sa vero, sapuni toaletnii sanitarni materiali, sa shtori, perdeta kilimi, televisor, radiokasetofon, taksi sa Uchilishtno nastoiatelstvo (,,dobrovolno,,  glasuvani ot Vas i sa koito ne poluchavate otchet)  pari sa kuklen teatar-chesto, chesto pari sa uchebni materiali i ne smeete da se obadite samo mrankate pomejdu si. A sa poteneto ste pravi naprimer direktorkata Hadjipetrova v ZDG31 si se ohlajda s klimatik, a vashite deza viarno se potiat. I shte se potiat, dokato si malchite i ne iskate otchet konkretno ot  ,,nastoiatelstvo i priateli,,  Mnogo ot vas snaiat sa isbiagaloto dete ot grupata na gospoja Todorova snaete, che Hadjipetrova prikri sluchaia, makar instituziite, personala i kvartala da snaiat sa tova. Snaete, no si traete, sashtoto da ne stane po losho sa vas i dezata Vi. Ne si malchete uvajaemi roditeli ISISKVAITE! Vie ste KLIENTA! Kolkoto do mnogobroinite grupi, direktorite da dogovariat s Vas lichno tesi vaprosi, neka ne slagat na predna linia balgarskia uchitel, dokato otmariat v kabinetite si na klimatik. I vsashtnost srednata mesechna poseshtaemost obiknoveno si e v normi. Neka otgovornite sa visokata poseshtaemost direktori pomognat, kato vliasat v grupite i oblekchat s truda si uchitelite (tova e samo sa niakolko dni, dokato se optimisira broiat na dezata v grupite. Kolkoto do inteligentnostta i duhovnoto bogatstvo as sam ,,sA!!! ,Neka obache vsichki saedno – uchiteli i roditeli varvim raka sa raka kam tesi zennosti, samo kato si isiasnim ,,krivizite,, i ,,pravizite,, i vsaimno tragnem kam DOBRO, samo togava shte ni bade lesno na vsichki!

    I samo da dopalnia – Obshtinata vsashtnost e reshila problema Vi uvajaemi Roditeli. Molia ne se chuvstvaite sadaljeni! Badete si spokoino v maichinstvo, v otpusk ili v kakvoto VI se nalaga. Vie vsashtnost si plashtate, gospodin Jivko Todorov otdavna e reshil problema Vi! Vaspolsvaite se – resurs ima!!!

  • мария wrote on 29 август, 2012, 10:48

    Тук изчетох един куп глупости  . Всеки обвинява някого ,но май проблема ви е другаде .Например: ” децата се потят в жегите , а майките са на хладно вкъщи “.Добре ,защо няма климатици и в градините?Защо работата в градините не се организира така ,че да могат поетапно да ползват отпуск и госпожите?Но не и повечето наведнъж!!И между другото,по повод това ,че не желаем да си гледаме децата—не,че не желаем,дами и господа!Но ние също имаме нужда от почивка –затова е отпуск!Да не се лъжем ,колкото и да обичаме децата си ,трудно се издържа на темпото им понякога.И не бих упрекнала съпруга си ,че иска тишина ,спокойствие и почивка ,след като вече 5-та година работи БЕЗ ОТПУСК  и в съботите в дърводелски цех.Между впрочем ,аз също знам колко “тихо ” е там!!!Затова не търсете вината в това ,че искаме да си починем, ами попитайте защо децата са много ,защо няма климатик и прочие…

  • Аз wrote on 5 юни, 2014, 23:35

    Дами и господа не се карайте и не прехвалвайте това решение. Замислете се че тази система буксува отдавна, а делигиранитебюджети я поставиха на колене. Няма такива градини извън страната с толкова много деца натъпкани като в китайско село! Един от абсурдите на предучилищното възпитание в България. Нечовешко е да се изисква от един учител да се грижи за толкова много деца и при това качествено. Няма как да стане! Истината е че има двоен стандарт – 22 деца по норматив, 35-38 записани. Това се прави за да се “върже” бюджета, а бюджета зависи от общините. Директорите се занимават с мениджмънд вместо с това за което са назначени. Разбира се, че е хубаво децата да са в малобройна група и през лятото, но проблема не е в отпуските, а в наемането на заместници. За това групите се сливат – за икономии. Не защото детското заведение ще спести от многото, а защото всъщност бюджета е малък /ограничен/. В рамките на тези пари се вместват заплати, разходи за ток, вода, отопление. Едно от решенията е да се вдигнат таксите, а другото решение е – да се отпускат средства за заместващи учители. Освен това, отпуските по закон се планират в началото на всяка календарна година и работодателят е длъжен да се съобрази с желанието на служителите си. В крайна сметка след като детската градина работи целогодишно, а през учебната година не могат да се ползват отпуски, кога тогава ПИТАМ?! Защо е нужно да се противопоставят родителители и учители? Отпуснете пари за заместници, защото така е редно! Ето ви и един линк – има какво да научите в две страници! Докато държавата не помисли истински за децата си – образовани хора няма как да се родят! http://profit.bg/news/S-kakvo-se-zanimavat-detsata-v-detskite-gradini-po-sveta//nid-122965.html


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн