Запазете старите къщи на Стара Загора!

STZAGORA.NET

Емблематичната къща на арх.Рашев днес изглежда призрачно…

Прочeтох наскоро в “Старозагорски новини” за опасните сгради в Стара Загора, за събаряне на част от тях и пр. И се притесних, че някой може да посегне на няколкото останали стилни къщи. Затова реших да бия тревога.

Стара Загора може да загуби окончателно облика си. Изчезват къщите с дворове. Градът се презастроява

В кошмарно състояние е емблематичната къща на арх. Рашев на улица “Захарий Княжески”. Главен архитект и за кратко кмет на града, този човек свързва името си с най-красивите сгради в Стара Загора. По ирония на съдбата, сега неговата къща е застрашена.

Тя е почти невидима, на глуха улица, зад разкопките на Античния форум. Ако някой реши да й “помогне” да падне, никой няма и да забележи.
За къщата има две опасности: да бъде съборена или някой да понечи да строи до нея “на калкан” и с това да я обезличи, като придатък на поредна безвкусна кооперация.

Вече има строителен изкоп до самата северна стена на постройката.
Къща в подобно състояние има и на “Парчевич”, до стъпалата към “Симеон Велики”.

Тези са най-застрашените, разбира се, ако не пропускам нещо.
Градът ни не може да се похвали с особена концентрация на специфични по архитектурата си сгради. Но затова пък все още на места са запазени такива знакови постройки или дворове.

Сега е моментът администрацията да направи всичко възможно да се съхранят. Могат дори да подемат кампания за дарителство, доброволчество, популяризиране на архитектурното наследство и каквото измислят. Има достатъчно варианти за разгласа на проблема, които надмогват очакваното “Собствениците да се оправят”.

В Стара Загора я има тази чувствителност, има хора, на които им пука. Това е успокояващото. Няколко постройки в града буквално получиха нов живот. При това – не от най-пищните.

Точно затова ще бъде наистина жалко, ако се допусне двете споменати къщи и другите като тях да се съборят или да бъдат съборени. Успокоението ми е, че вероятно са паметници на културата.

Дано! Защото розовата къща на “Хаджи Димитър Асенов” и “Гурко” вече я няма заради някакъв хотел. Не била паметник на културата и я срутиха. Срутиха и къщата на поета Иван Мирчев, пак на “Гурко”. Срутиха и къщата на ъгъла на “Кольо Ганчев” и “Васил Левски”. Срутват и по уличките над канала.

Трудно може да се приеме и събарянето на сградите на Вечерната гимназия. Не ми се мисли какво ли ще построят там. Големият срам обаче идва от това, че месеци наред отломки от сградите се въргалят по тротоара на “Раковска”. Преди месеци стърчаха и железа. Но това е друга тема.

През по-голямата част от времето живея в София и знам, че дори паметник на културата в самия център на столицата беше застрашен доскоро от събаряне. Става дума за прословутото някогашно китайско посолство.

Дано този спонтанен материал не се приеме като някакъв патетичен анахронизъм. Да прощават и професионалистите, аз съм лаик в тези неща.
Но знам, че градът има недостиг на идентичност. Не от днес.

Вече поколения старозагорци свикнаха с идеята, че средището на града ни е пародийният в облика си площад пред Общината. И че т.нар. културен център между Операта и Театъра се свършва с полумъртви исторически разкопки.

Но и това е цяла друга тема.

Градът има нужда не просто от последните остатъци от характерната си архитектура. Не само от тях. Той има нужда да запази въздуха и пространството си въобще!

Двуетажна Стара Загора изчезва заедно със зеленото. Изчезва градът с човешко измерение. Още може да се направи нещо. А и из страната вече е пълно с примери какво да не се прави.

Първан СИМЕОНОВ
политолог, старозагорец

*

бутони за социални мрежи

3 коментари on “Запазете старите къщи на Стара Загора!”

  • Белов wrote on 12 април, 2012, 11:17

    Малко, но неизчерпателно допълнение:

    В лошо състояние е къщата на арх. Христо Димов. Също важен знак в духовната история на родния ни град. На прозорците й има обява “продава се”. Сградата е частна собственост. Няма да е учудващо, ако след време на нейно място зейне поредната строителна дупка. Сградата е в списъка на паметниците на културата с местно значение и това донякъде я защитава, но не й пречи да се руши.
     
    Съседната къща на тази, обаче, също беше в този списък, но отдавна вече не е. Тя също е в лошо състояние. Става въпрос за родният дом на поета Веселин Ханчев. Отново става въпрос за частна собственост и пречките за унищожението й са никакви. И двете сгради се намират на ул. “Сава Силов”, в близост до черквата “Св. Никола”. Има, обаче, добър пример в лицето на другата съседна сграда – тази на първата АГ и детска клиника в Ст. Загора, основана от родителите на В. Ханчев в началото на миналия век. Там едно време се помещаваше литературния музей на нашия град, който за жалост от 20 години е без дом.

    Собствениците на сградата са се погрижили тя да блести, така като е красяла гради ни преди почти 100 години. Но, за съжаление, никой не се е сетил да предложи поставянето на паметна плоча с текст, който да напомня важността на тази сграда за историята на Ст. Загора.

    Паметник на културата, но с национално значение е къщата, в която известно време е живял поетът Николай Лилиев. Намира се на ул. “Парчевич” в близост до кръстовището с “Хр. Ботев”. Тя от години също е в окаяно състояние и се руши. Оказва се, че държавните чиновници не желаят да я стопанисват и само си прехвърлят “топката” едни на други… и т.н., и т.н.

    Стара Загора, хилядолетен град с мъртва история…

  • качествен гранитогрес wrote on 12 март, 2015, 11:46

    Нека наистина да ги запазят. Не виждам причина поради , която те да бъдат премахнати, освен ако не са толкова лошо състояние и са опасни за преминаващите, че е необходимо а се бутнат. Иначе ако малко се освежат и общината се погрижи за тях, всичко ще бъде на ред смятам. Статията е страхотна след седмица ще посетя вашият град и съм сигурна, че ще остана очарована.

  • стела wrote on 30 август, 2018, 15:15

    Слава богу, вече е решен проблема. Къщата е запазена.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн