Римска шлем-маска от старозагорския музей възхити посетителите на международна археологическа изложба в Острава, Чехия

STZAGORA.NEТ

Маската от Чаталка – тип римски шлем, използвана от конник през 1-ви век, с лицева част от бронз и желязна задна част, от експозицията на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Шлемът е намерен в гробница при разкопките на римска вила-рустика от погребалната могила “Рошава Драгана” в местността “Чаталка” близо до Стара Загора. Археолозите също така откриват и пълен комплект оборудване и оръжия, използвани от конници – ризница, предпазители за краката, щит, шпори, два меча, върхове на стрели и копия.

*
На 18 декември в третия по големина чешки град Острава бе открита международна изложба, озаглавена “От Александър до Тамерлан: Заедно на война по Пътя на коприната”. Регионалният исторически музей в Стара Загора участва в нея с 4 от най-атрактивните си експонати, съобщи директорът д-р Ангел Динев (вляво на снимката). Това са известният бронзов шлем-маска – уникално произведение на тракийското изкуство от I век сл.Хр. (период, в който траките вече са попаднали под властта на Римската империя), умбо на щит (металната апликация върху най-изпъкналата средна част), също изработено от бронз, както и два бронзови върха на копия. Експонатите са открити през 60-те години на ХХ век в местността Чаталка, на 12 км югозападно от Стара Загора, при разкопки под ръководството на ст.н.с. Димитър Николов, Христо Буюклив и други археолози.

Старозагорските артефакти са в центъра на вниманието на посетителите на изложбата, показваща предимно оръжия и военно снаряжение на народите по Пътя на коприната, сред няколкостотин експоната от 9 страни. Шлемът-маска от Чаталка заема и централно място в рекламните брошури и дипляни за експозицията. Тя ще остане в Историческия музей на Острава до края на февруари 2015 г.

“За нас е голяма чест бронзовият шлем-маска и останалите три експоната да участват в тази международна изложба, защото за никого не е тайна, че все още български музеи, и то регионални, трудно пробиват на международната сцена – не скри д-р Ангел Динев. – Популяризирането в държава член на Европейския съюз като Чехия с относително висок стандарт на живот, в центъра на Европа, в третия по големина град с население от 360 000 души, е сериозен успех за Регионалния исторически музей в Стара Загора.” Директорът на РИМ сподели, че всички разходи по изложбата са поети от домакините, включително и застраховката на нашите експонати за 6 милиона евро. Той бе гост на откриването на изложбата заедно с Живко Симитев, уредник “Връзки с обществеността” на старозагорския музей (вдясно на снимката).

* * *

*
“ОТ АЛЕКСАНДЪР ДО ТАМЕРЛАН: ЗАЕДНО НА ВОЙНА ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА”

Новата изложба е уникална в много отношения. Събитията, които описва, имат огромно влияние върху историческото развитие не само в Азия, но и в Европа. Преди около 2000 години римските легионери били отговорни за охраната на важните търговски пътища от Средния Изток, Южна и Централна Европа. Чешките земи (особено трите исторически провинции Бохемия, Моравия и Силезия) са пряко засегнати от войните, които бушуват по Пътя на коприната – битките срещу аварите; нашествията на номадските унгарски племена (които в крайна сметка довели до падането на Великоморавската империя); пристигането на монголските конни войни, които минават през Силезия, Моравия, Унгария и Балканите през 1241 г.; и серия от конфликти, предизвикани от експанзията на османците в Мала Азия и на Балканския полуостров, които започват в края на 14 век.

Градcкят музей на Острава представя последната от уникална серия от изложби, част от проект на Европейския съюз за финансиране обновлението на помещенията на музея. Изложбата “От Александър до Тамерлан: Заедно на война по Пътя на коприната” е проектирана и създадена от Дейвид Майер и Петър Клучина. Тя е отворена за посетители от 18.12.2014 г. до 28.02.2015 г.

Изложбата е наистина новаторско постижение и е първата по рода си в Европа, която представя войните по Пътя на коприната пред широката общественост, използвайки експонати, информационни табла и съпътстващи публикации.

Пътят на коприната не е просто един феномен в историята на икономиката; той също така играе незаменима роля като катализатор на промяна във всички аспекти на ежедневния живот, културата, изкуството, религията, науката, технологиите и военна история.

Обектите, които са показани в изложбата, са предоставени от широк кръг институции в 9 страни – Чехия, България, Словакия, Полша, Унгария, Германия, Хърватия, Дания и Азербайджан.

Сред най-ценните експонати са: съдържанието от гробница на трако-римски войн от местността Чаталка в България (датираща от първи век от н.е.); стара унгарска сабя със златни декорации и някои златни купи и предмети, всичките от българското съкровище от Наг Сент Миклош (музея в Сегед); трио от уникални римски легионерски шлемове от големи европейски колекции. И още много автентични артефакти, илюстриращи двете хилядолетия военна история.
#

социални бутони

1 коментар on “Римска шлем-маска от старозагорския музей възхити посетителите на международна археологическа изложба в Острава, Чехия”

  • Анонимен wrote on 22 февруари, 2015, 20:02

    защо не участва Полша и музея в Свищов-там вече дълги години работят полски археолози съвместно с българските им колеги и има толкова много експонати?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн