EURACOAL: Въглищата са 88% от изкопаемите енергийни запаси на ЕС и ще продължат да се използват още много десетилетия

STZAGORA.NET

EURACOAL представи петото издание на „Въглищната промишленост в Европа“.

От времето на първото издание през 2003 година подземният добив на въглища в Европейския съюз стана по-автоматизиран и по-продуктивен с цел да бъде конкурентоспособен на вносните въглища, а откритият добив на лигнитни въглища стана по-важен компонент от енергоснабдяването, тъй като при разширяването на Европейския съюз бяха присъединени страни с богати находища на този ценен ресурс.

Като трети по големина регион в света, използващ въглища след Китай и Северна Америка, всяка година Европейският съюз добива около 130 милиона тона антрацитни въглища, а през 2012 година той увеличи вноса си на въглища със 7% и достигна ниво от 210 милиона тона, като стана вторият по големина вносител на въглища в света след Китай. Годишният добив на лигнитни въглища от 430 милиона тона означава, че ЕС е най-големият производител на лигнити. Над една четвърт от електричеството в ЕС се произвежда на база въглища и лигнитни въглища и те са важни горива за промишлеността – особено за производството на стомана и цимент. При положение, че въглищата и лигнитните въглища съставляват 88% от изкопаемите енергийни запаси на ЕС, те ще продължат да ни осигуряват достъпна и конкурентоспособна енергия в продължение на много десетилетия.

В предговора си генералният директор на ГД „Енергетика“ в Европейската комисия Филип ЛОУ пише, че предизвикателствата, пред които е изправен светът на енергетиката, стават все по-сложни. Като последица от икономическата криза трябваше да се адаптират енергийните политики и политическите ангажименти в областта на климата. Шистовият газ в САЩ промени баланса въглища-газ и в резултат на него Европа изглежда по-малко конкурентоспособна. Той (Филип Лоу – Бел. прев.) призовава за по-голяма гъвкавост, повече ефективност и за широкомащабното внедряване на улавянето и съхранението на въглероден диоксид (УСВ) в електроцентралите, работещи с въглища. По последната точка Комисията иска да види демонстрационен проект в търговски мащаб преди 2020 година и да работи с въглищната промишленост за намирането на иновативни решения, така че въглищата да продължат да бъдат полезен ресурс в една икономика с ниско ниво на емисии.

В своя увод към доклада президентът на EURACOAL Павел СМОЛЕН повтаря стратегията на промишлеността за намаляване на емисиите на СО2, получени в резултат на използването на въглища, която се състои от три стъпки: модернизация и обновяване на електроцентралите за увеличаване на к.п.д. с технологии, които са в търговска наличност днес; научноизследователски и развойни дейности за по-ефективни технологии за утрешния ден и накрая – улавянето и съхранението на въглеродния диоксид. Най-чистите и най-ефективни електроцентрали на въглища се намират в Дания, най-гъвкавите – в Германия, а най-новите – в Холандия.

В своето обръщение към членовете на Европейския парламент вицепрезидентът на EURACOAL Франц-Йозеф ВОДОПИА посочи, че ЕС има нужда от силна промишлена политика, която да отговаря на силната ? климатична политика, така че държавите-членки и съседните страни да станат по-богати. Ако има по-голям просперитет, Европа може да очаква по-чисто и светло бъдеще, а за много страни в основата на просперитета стои експлоатацията на техните природни ресурси, като се започне с въглища и лигнитни въглища.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн