Ресурсният център Стара Загора ще отбележи 7 г. от създаването си

STZAGORA.NET

Ресурсен център Стара Загора ще отбележи 7 години от създаването си с участие в национална конференция на тема „Седем години ресурсни центрове – гаранция за равен достъп до образование на децата със специални образователни потребности. Форумът ще се проведе на 29 и 30 ноември в Пловдив и се организира от Националната асоциация на ресурсните учители – НАРУ в България.

Конференцията ще открие директорът на Ресурсен център Стара Загора и председател на НАРУ Калоян Дамянов с презентация на тема „Ресурсните центрове и тяхното място в развитието на включващо обучение за децата и учениците със специални образователни потребности”.

С научни доклади по проблемите на интегрираното обучение ще се включат проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет с темата “Перспективи на образованието за децата и учениците със СОП” и проф. Владимир Радулов от Българската асоциация за обучение на зрително затруднени деца с “Нови ресурси за развитието на включващо обучение”. С лекции в конференцията ще участват още представители на Ресурсните центрове от страната и от неправителствените организации.

Ресурсен център – Стара Загора е звено в системата на средното образование. Неговата основна цел е да подпомага интеграцията и включването на децата и учениците със специални образователни потребности, чрез предоставяне на качествени образователни услуги.

Екипът на Ресурсен център-Стара Загора се състои от висококвалифицирани специалисти в сферата на специалното образование,психология и интеграция на ученици със специални образователни потребности.

Директор на Ресурсния център-Стара Загора е Калоян Дамянов.

Калоян Дамянов е бакалавър по специална педагогика и магистър по социализация на деца в риск.Притежава степен Master of Intercultural and environmental managment of schools на Ca Foscari University of Venice, Italy. Има множество квалификации,обучения и тренинги по социална работа за деца и семейства, по социален мениджмънт, Приобщаващо образование на деца и ученици със специални образователни потребности,Организация и управление на образованието и др.

Обучавал се е в България и редица страни в Европа /Великобритания, Италия, Франция, Исландия, Холандия,Малта и Румъния/. Работил е като социален работник и началник-отдел “Закрила на детето”, също и като ст.експерт в Национален педагогически център. Докторант е в Тракийски университет-Стара Загора. Участвал е в изработването и изпълнението на редица проекти и програми на български и европейски неправителствени организации. Калоян Дамянов е автор на няколко международни и национални научни публикации в сферата на приобщаващото образование и социалната работа.

РЕСУРСНИ УЧИТЕЛИ

Центърът разполага с екип от ресурсни учители, които имат бакалавърска и/или магистърска степен по специална педагогика. Много от тях имат дългогодишен опит в работата с деца със специални образователни потребности. Освен корекционна и обучителна дейност ресурсните учители имат и поддържаща роля в процеса на комуникация в самото семейство. Това включва стимулиране на познавателното развитие, следване на специфичните интереси на всяко дете и семейство и предлагане на дейности, които развиват умения за учене и усвояване на нов стимулен материал. Ресурсните учители участват в адаптирането на учебните материали и средата в училище и детската градина, за да се постигне максимално приобщаване на децата и учениците. Някои от ресурсните учители участват като консултанти при провеждането на държавните зрелостни изпити и външно оценяване на ученици със специални образователни потребности. В момента в Ресурсен център-Стара Загора работят 52 ресурсни учители в 80 общообразователни училища и 25 общообразователни детски градини в цялата област Стара Загора.

ПСИХОЛОЗИ

Екипът от психолози включва висококвалифицирани специалисти в сферата на детската и специална психология, които имат опит в работата с деца със специални образователни потребности. Прилагат диагностични, консултативни и корекционни методи на работа. Психолозите участват в изготвянето на индивидуална образователна програма за всяко дете на ресурсно подпомагане. В момента в Ресурсен център-Стара Загора работят 5 психолози, които обслужват цялата област Стара Загора.

ЛОГОПЕДИ

Екипът от логопеди са висококвалифицирани специалисти в езиково-говорното развитие. Прилагат диагностични, консултативни и корекционни методи на работа. Логопедите участват в изготвянето на индивидуална образователна програма за всяко дете на ресурсно подпомагане. В момента в Ресурсен център-Стара Загора работят 6 логопеди, които обслужват цялата област Стара Загора.

СЛУХОВО-РЕЧЕВИ РЕХАБИЛИТАТОР

Слухово-речевия рехабилитатор подпомага обучението на децата и учениците с намален слух чрез различни специализирани методики и помощно технически средства.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн