Стара Загора няма да кандидатства за Европейска културна столица 2019

STZAGORA.NET

Стара Загора окончателно се отказа от възможността да кандидатства в конкурса „Европейска столица на културата 2019″, съобщи Дарик, като цитира заместник-кмета на Общината Иванка Сотирова.

Инициативата се организира от Европейската комисия, която още през миналата година взе решение домакини през 2019 г. да бъдат градове от България и Италия. Правилата за участие в конкурса бяха публикувани преди близо година от Министерството на културата.

От там дадоха 10 месеца срок на желаещите градове да подготвят необходимите документи. Крайният срок за подаването им бе 18 октомври тази година. Предварителният подбор ще бъде направен между 10 и 12 декември, а окончателният избор – през 2014 г.

„През тази година в публичното пространство отново се заговори за този конкурс. Появи се отново желание и настояване и Стара Загора да кандидатства. Започнахме да работим активно в продължение на два месеца”, разказа Иванка Сотирова.

„Миналата година говорихме, че не сме готови заради липса на добра инфраструктура, заради предстоящи конкурси за съответните културни институции, заради недостатъчно популяризиране на дейността им и недобро общуване между самите тях.

Тази година обаче се оказа, че имаме липси, които ще се отразят дори при попълването на формулярите. Това са договори за партньорство с европейски градове, медийна политика в европейско отразяване, комуникационна стратегия и още други”, обясни заместник кметът.

По-малко от месец преди предварителният подбор на кандидатите документи за такива са подали София, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Шумен, Русе, Варна и Бургас.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн