25 октомври, петък – 19ч15мин: Второ за деня мощно слънчево изригване от клас X2.1

STZAGORA.NET
Групата петна 1882 на Слънцето отново изригна мощно, втори път за днес. Мощностният показател на изригването този път е X2.1. Максимумът на изригването е в 18ч03мин българско време. Регистрирано е изхвърляне на коронална маса (CME) (виж изображението от коронографа LASCO_C2 на спътника SOHO). Тъй като явлението е на източния край на слънчевия диск, то не е геоефективно. През следващите час-два ще се изясни дали е имало съпътстващо протонно (СЕЧ)-изригване.

Допълнена в 20ч15мин:

Двете мощни слънчеви изригвания от днес през “погледа” на нашия SID-монитор в Стара Загора

Графика на коефициента на отражение на радиоигнала на честота 24 kHz от SID-приемника в НАОП "Ю.Гагарин" -Ст.Загора на 25 февруари 2013г в периода от 0ч до ~ 17ч универсално време, т.е. българско време от 3 до 20ч. Със стрелки са обозначени пиковете на SID-явленията, причинени от слънчевите изригвания през деня.

След близо две години работа и година и половина почти непрекъснати наблюдения най-после днес,на 25 октомври 2013 година SID-монитора в НАО “Юрий Гагарин” регистрира за пръв път следите на две мощни слънчеви изригвания от клас X в ниския слой D на земната йоносфера.

За разлика от предходните няколко 11-годишни цикли, слънчевите изригвания от най-мощния клас X са много голяма рядкост в сегашния 11-годишен цикъл с “цюрихски” номер 24. Просто той е най-слабият такъв за последните 100 години. Причината за това е, че 25-ят цикъл се намира в началото на продължителен период на ниска слънчева активност и слаби 11-годишни цикли, т.нар. “свръхвекови слънчев минимум”.

Тази голяма рядкост на изригванията от клас X е едната от причините досега да не е регистриран ефект от подобно явление в земната йоноосфера с нашия уред. Другата причина е, че подобни ефекти от слънчевите изригвания върху йоносферата (SID- явления или “внезапни йоносферни смущения” (на английски “sudden ionospheric disturbances”) могат да се наблюдават само и единствено през деня. От края на 2011 година досега нашият SID-монитор е регистрирал няколкостотин SID-явления, свързани със слънчеви изригвания от клас C, както и няколко десетки, причинени от изригвания със средна мощност (клас M). В нашата колекция от набюдавани SID -явления досега обаче нямаше такова, свързано с изригване от най-мощния клас X. Днес обаче най-после това се случи. И то на два пъти…

Причината за SID-явленията е покачването на йонизацията в ниския D-слой на земната йоносфера (60-70 км над земната повърхност) поради засилената слънчева рентгенова радиация по време на изригванията. Това променя условията за поглъщане и отражение на радиосигналите при дългите радиовълни (10-60 килохерца). Отражението на радиосигнала се засилва или отслабва в зависимост от конкретната радиочестота, на която се наблюдава, от мощността на изригването и от някои други фактори. На работната честота 24 KHz на нашия приемник, SID- явленията, причинени от слънчевите изригвания през деня се наблюдават като по-дълги или по-кратки пикове в интензитета на приемания радиосигнал.

Допълнена в 23ч30мин:

След X2.1-изригването: Плазменият облак е частично ориентиран към Земята

Анализът на изображенията от коронографа LASCO_C2 на спътника SOHO от тази вечер показват, че свързаното с X2.1 изригването изхвърляне на коронална маса (CME) все пак е частично ориентирано към Земята. Началната скорост на плазмения облак е не по-малко от 2000 км/с. Численият модел на слънчевия вятър, получен с помощта на програмния пакет ENLIL показва, че срещата на облака със Земята ще стане следобяд на 28 октомври (понеделник).

Доц. д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн