Ж.к. „Изток“ е приоритетен за ръководството на община Казанлък

STZAGORA.NET

За първи път от много години кмет на общината отива на място и се среща с жители на ж.к. „Изток“ от блокове 23, 26 и 27, казаха самите живущи в този квартал по време на срещата си с кмета Галина Стоянова. Те поставиха въпроси, свързани с квартала, които ги вълнуват. Заедно със заместник-кметовете Лилия Цонкова и Даниела Коева, секретаря на общината Ваня Иванова и директора на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ Николай Чалъков. Галина Стоянова внимателно изслуша всички поставени въпроси, основните сред които са състоянието на междублоковите пространства в района, липсата на детска площадка, лошото състояние на инфраструктурата между тези блокове, нередовния обществен транспорт, състоянието на намиращата се детска градина № 22.

Кметът на общината каза, че в продължение на 2 години настоящото ръководство се е опитало да реши много от проблемите в града, но освен желание, се изисква и финансиране. От предходния мандат са наследени задължения, надхвърлящи 6 млн. лв., които настоящото общинско ръководство изплаща – през първата година са издължени 2,6 млн. лв., а през тази са разплатени 1,6 млн. лв. Тези средства можеха да се вложат в инфраструктурата на квартала, каза кметът, защото знам, че тук дълги години никой не е обръщал внимание на проблемите. „Затова за нас като ръководство на община Казанлък ж.к. „Изток“ е приоритетен. В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Казанлък за програмния период 2014-2020 г. (ИПГВР) имаме конкретни обекти и проекти, които ще се реализират в този комплекс, който е включен в зоната за въздействие с преобладаващ социален характер“, каза кметът. Зоните за въздействие съгласно ИПГВР на Казанлък са общо три.

Община Казанлък е една от 36-те общини в България, в които целево ще бъдат насочени средства от ЕС за приоритетно реализиране на 35 обекта от трите зони, 22 от които са в ж.к. „Изток“, включващ кварталите „Капитан Петко войвода“, „Зорница“ и „Павльов мост“.

За ж.к. „Изток“ тези обекти са:

I. Цялостен ремонт на три детски градини, включително подобряване на енергийната ефективност и облагородяване на прилежащите терени:
1. ЦДГ № 1 “Здравец”
2. ОДЗ № 11 “Слънце”
3. ЦДГ № 22 “Дъга”
II. Изграждане на подземна техническа инфраструктура, на енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение, цялостно благоустрояване и озеленяване на два големи парка:
4. Парк 1 – между ул. „Сент Ерблен“, ул. Верия, ул. „Толияти“ и ул. „Кремона“
5. Парк 2 – южно от ул. „Кремона“, западно от ул. „Надканижа“, източно от блок № 14 и северно от блок № 72
6. Построяване на нови едноетажни и двуетажни сгради за социални жилища
7. Изграждане на един Център за временно настаняване
III. Благоустрояване и озеленяване на междублоковите пространства:
8. Зелена площ/зона за отдих 1 (Междублоково пространство) – запад – ул. „Капитан Петко войвода“; юг – ул. „Кремона“; изток – ул. „Сент Ерблен“
9. Зелена площ/зона за отдих 2 (Междублоково пространство) – север – ул. „Толияти“; запад – блок 23
10. Зелена площ/зона за отдих 3 (Междублоково пространство) – север – бл. 14; запад – ул. „Маня и Матей Икономови“
11. Зелена площ/зона за отдих 4 (Междублоково пространство)
12. Зелена площ/зона за отдих 5 (Междублоково пространство) – север – блок 45; юг- блок 44
13. Зелена площ/зона за отдих 6 (Междублоково пространство) – север- блок 32; юг – блок 29; изток – ОДЗ № 11
14. Зелена площ/зона за отдих 7 (Междублоково пространство) – север – блок 7; юг – блок 2; запад – блок 4; изток – блок 8 и 9;
IV. Рехабилитация и реконструкция на уличната и тротоарната мрежа, ревизия и ремонт на подземната инфраструктура, въвеждане на енергоспестяващо осветление, на видеонаблюдение, изграждане на велоалеи:
15. ул. „Капитан Петко войвода“ – от бул. „Княз Александър Батенберг“ до ул. „Толияти“
16. ул. „Толияти“ – от ул. „Капитан Петко войвода“ до края на улицата на изток (до блок № 48)
17. ул. „Кремона“ – от ул. „Капитан Петко войвода“ до ул. „Фукуяма“;
18. ул. „Петьо Ганин“ – от ул. „Капитан Петко войвода“ до ул. „Фукуяма“, южно от ул. „Кремона“;
19. ул. „Надканижа“ – от бул. „Княз Александър Батенберг“ до ул. „Кремона“; източно от ул. „Капитан Петко войвода“
20. ул. „Сент-Ерблен“ – от ул. „Кремона“ до ул. „Толияти“; източно от блок № 20, 24, 25 и 27
21. ул. „Верия“ – от ул. „Кремона“ до ул. „Толияти“; източно от ул. „Сент-Ерблен“; западно от блок № 39, 40 и 41
22. ул. „Фукуяма“ – от бул. „Княз Александър Батенберг“ до ул. „Кремона“ (до блок № 46); между блок № 31 и двора на „Динамика“ ООД в несъстоятелност.
Проектите за обемно-пространствени решения на обектите от ИПГВР на Казанлък, включително и тези в ж.к. „Изток“, ще бъдат предоставени на гражданите за разглеждане и предложения от 4 до 8 ноември 2013 г. в залата на ул. „Искра“ 4. Тези решения са в съответствие с изпълнение на проекта на Община Казанлък „В подкрепа за следващия програмен период“, финансиран по ОП „Регионална развитие“, по който ще бъдат разработени работните проекти за обектите.
На срещата с жителите от бл. 23, 26 и 27 в т.нар. Източно разширение кметът Галина Стоянова подчерта, че независимо кой ще управлява общината в следващите мандати, настоящото общинско ръководство е направило всичко необходимо, така че в ж.к. „Изток“ да бъдат реализирани инфраструктурните и социалните проекти, които ще доведат до коренното подобряване и преобразяване на този район.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн