Космическото време днес – петък, 25 октомври: Мощно X1.7 изригване на Слънцето

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше висока. Преди около час и половина (около 11 часа българско време) достигна своя пик изригване от рентгеновия мощностен клас X. Предварителната оценка за мощностния показател е X1.7. Засега няма изображения на Слънцето от последния час, по които да се съди за източника на това събитие. В момента продължава низходящата фаза на изригването. Това означава, че то е достатъчно продължително, за да генерира изхвърляне на коронална маса. Дали тя ще се движи към Земята ще разберем, след като бъде установен източникът на X-изригването.

Освен това през изминалото денонощие имаше 3 изригвания от средния мощностен клас M. В интервала между вчера 12ч българско време и 3ч последната нощ станаха и общо 7 изригвания от клас C. В момента няколко облака слънчево коронално вещество се движат в пространството по траектории, преминаващи близо до Земята.

На слънчевия диск има 6 групи петна. 5 от тях са в южното полукълбо (1872, 1877, 1879, 1881 и 1882 (изгряваща)). На север от екватора е само групата петна 1875. Тя е от магнитен клас “бета-гама-делта”. Съдържа около 50 петна, а площта й надхвърля 700 милионни части от слънчевия диск. Тя, както и 1877 (магнитен клас “бета-гама”) са потенциални източници на мощни изригвания от клас X, както и на протонни (СЕЧ) изригвания. 1875 превъзхожда по площ всички групи петна в южното полукълбо взети заедно.

Боулдърското число е 148. По наша груба оценка Волфовото число е 100-110. Слънчевият радиоиндекс F10.7 е 161. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е приблизително 340 км/с.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше спокойна. Изхвърленият от Слънцето на 22 октомври облак от коронално вещество достигна до околностите на Земята много отслабен. Скоростта на слънчевия вятър се повиши едва до 350 км/с по време на срещата, което практически не се отрази върху земното магнитно поле.
Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита беше около обичайния фон.

В рамките на 3-дневната прогноза (25-27 октомври) геомагнитната обстановка ще се формира под влияние на ефектите от срещата на Земята със серия от изхвърлени от Слънцето облаци коронална маса в периода 22-24 октомври. Ето защо днес се очаква тя да е между спокойна и активна, включително до ниво на малка геомагнитна буря. Утре и на 27 октомври условията за геомагнитна активност се запазват и се очаква обстановката да бъде между спокойна и смутена. През нощта на 27 срещу 28 октомври до Земята се очаква да достигне изхвърлената от Слънцето коронална маса в резултат от M9.3 изригването през миналата нощ (23/24 октомври). Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 35%, за утре е 20%, а за 27 октомври е 25%. Вероятността за малка геомагнитна буря за днес е 15%, а за утре и 27 октомври тя е по 5% на ден.

В рамките на 3-дневната прогноза (25-27 октомври) има значителна вероятност от утежнена радиационна обстановка в околоземното космическо пространство и атмосферата на Земята (включинелно и високата част на тропосферата). Това се очаква в предвид на вече станалите и очакваните протонни слънчеви изригвания.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн