Работна група ще докладва по казуса “Бедечка” преди февруарската сесия на Общинския съвет

STZAGORA.NET

Връщането на земите в парка е било сериозна грешка, която трябва да решим ние днес – каза кметът Живко Тодоров


Предложено бе създаването на общински поземлен фонд за обезщетяване на имащите право

На днешното си редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора реши да бъде създадена работна група, която да изготви до 14 февруари доклад за това, каква сума би била необходима за обезщетяване на собствениците на имоти в парк “Бедечка”, каква да бъде законовата форма за това, както и да провери и докладва има ли собственици, които вече са обезщетявани и кога. В комисията бе предложено да влязат Илия Златев, Тихомир Томов, Румяна Присадашка, Гергана Микова, Сашо Лозанов, общински съветник-юрист и 3-ма представители на Общинската администрация. Решението бе прието с 47 гласа “за”, без “против” или “въздържал се”.

Отхвърлено бе предложението работната група да бъде натоварена допълнително и с оценка на стойността на нужната инфраструктура на евентуалния бъдещ квартал, ако се реши там да се строи, която да бъде поета от бюджета на община Стара Загора.

Докладът на работната група ще стане основа за последващо разглеждане на казуса с парк “Бедечка” на заседанието на Общинския съвет в края на месец февруари.

Инж.Румяна Присадашка от групата на ГЕРБ в Общинския съвет припомни хронологията на проблема:
През 1960 г. с решение на председатела на Окръжния народен съвет е отредена територия в източния край на Стара Загора за създаването на нея на парк “Бедечка”. Това отреждане за парк “Бедечка” от 1960 г. е останало в сила до ноември 2001 г., когато Общинският съвет приема да бъде създаден нов Общ устройствен план на Стара Загора. Одисеята със земите в парка започва точно тогава. През 2002 г. с ново решение на ОбС се възлага комисия да се срещне с представители на Сдружение “Бахчи Бедечка”, за да се установят всички наследници на имоти на територията на парка. На 22 май 2003 г. се заявява волята за решаване проблема в рамките на тогавашния мандат, като се отчетат интересите на собствениците и на гражданите на Стара Загора. Комисията по териториално развитие и строителство е задължена да подготви решение по проблема до 30 юни 2003 г. 38-те присъстващи гласуват без против и въздържали се. На 11.09.2003 се взема най-съдбоносното решение: ОбС запазва отреждането на парк “Бедечка”, както е по заповедта от 1960 г. и изброява границите, в които той се запазва. Но съдбоносна е точка 2 от това решение. С нея се променя предназначението на част от територията на парк “Бедечка” и се възлага на Поземлената комисия да започне реституция на имотите след влизането в сила на кадастралния план. Изрично е упоменато, че 15 от имотите вече са обезщетени. През декември 2005 г. се одобрява Общият устройствен план на Стара Загора, който предвижда застрояване на върнатите имоти.

Проблемът бе обобщен от кмета на Стара Загора:
Не действията на сегашната общинска администрация доведоха до проблема, но на нас се пада голямата отговорност да го решим – каза Живко Тодоров. – След 2003 г. имотите на територията на парк “Бедечка” са реституирани, като времето е показало, че това е било сериозна грешка на тогавашния Общински съвет и общинска администрация. В резултат на това оттогава до днес общината е изправена пред един и същ много сложен казус: да се застроява ли тази територия, като Общината плати милиони за инфраструктура – улици, ВиК, канализация, улично осветление и т.н., или отново да отчуждава вече възстановените на собствениците им имоти, като им ги заплати, за което ще бъдат нужни вероятно над 50 милиона лева.

“От грешката през 2003 г. за реституция на част от парк “Бедечка” досега въпросът не е променен: или се строи, или общината плаща. Всичко друго е словоблудство. Ако искаме да е парк, трябва да назовем сумата за обезщетения. Ако не – нека остане така и да се строи, каза кметът. – Ако през 2011 г. Подробният устройствен план не беше одобрен, общината пак трябваше да отчуждава въпросните имоти. Беше същото. Нека осъзнаем в каква трудна ситуация се намираме и да продължим напред, без да се нагнетява напрежение в обществото.”

В началото на дискусиите по проблема Димитър Милушев, представител на собствениците на имоти, подчерта, че в планирания по ОУП кв.”Бедечка” 140 декара са оставени за парк, като 22% от площите собствениците са ги дарили за зелени площи и инфраструктура.

От името на природозащитниците Първан Симеонов призова старозагорци:
“Идете и вижте: там има паркова инфрастр и дървета. Дори и да се бяха появили сами – чудесно; дори и от Марс да бяха паднали – чудесно. Преди много годиви в Стара Загора е била заложена една бомба със закъснител, проблема с която днес трябва да започнем да решаваме. Основните потърпевши са собствениците – те с години са смятали, че градът ще приеме спокойно, ще проспи това – 2/3 от една съществуваша площ да бъде заградена и да престане да бъде публична зелена площ. Това няма да мине така. 200 души бяха на протеста снощи. Това е спор на града с един проблем, и днес трябва да започнем да го решаваме. Как е било възможно тези земи да бъдат върнати при изричната постановка, че зелените площи не могат да се реституират? Всичко това поставя на сериозно съмнение върховенството на закона. Очевиден е общественият интерес паркът да се запази. Собствениците също искат справедливо решение – да бъдат обезщетени.

“Сега е времето да бъде създаден общински поземлен фонд за обезщетяване на имащите право. Той е трябвало да бъде създаден още през 1992 г., но вместо това тогава по нормативен ред започва унищожаването на парк “Бедечка”. Защо собствениците не са получили равностойни земи оттатък реката? Защо е решено да им се възстановят имотите в единствения голям парк, който влиза в чертите на града като Южния парк в София? Там, в столицата, нима някому е реституирана земя?” – попита общинският съветник Стефан Анков.

За пореден път общински съветници призоваха проблемът “Бедечка” да не се политизира, тъй като и сред собствениците на имоти, и сред природозащитниците има представители на различни партии.
* * *
Втора гледна точка по темата:

Комисия ще търси решение за казуса „Бедечка“

Комисия ще трябва да помогне на общинската администрация в търсенето на изход по казуса „Бедечка“. Това решиха на днешното заседание общинските съветници след бурни дебати в залата, проведени в присъствието на представители на собствениците на имоти в парка и екозащитниците, които са против застрояването му.

Дебатите в залата започнаха след направеното предложение от кмета Живко Тодоров, което влезе като точка 4 в дневния ред, за разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, за да бъде защитен обществения интерес за запазване на парка „Бедечка” при граници: ул. „Августа Траяна” на юг, алеята на предприятие „Труд” на север, ул. „Иван Вазов” на запад, ул. „Хан Тервел” и пътя за с. Люляк на изток.

Кметът още веднъж подчерта, че ръководството на общината е поставено в тежка ситуация, защото трябва да реши дали да изплати милиони левове за отчуждаване на земите на собствениците и да запази парка, или да позволи застрояването на терена от 200 дка в интерес на 83-ма притежатели на имоти там. „Целта ми е да предизвикам сериозен дебат, който да се проведе пред целия град, за да се разбере, че сегашният кметски мандат не носи отговорност за създадената през 2003 година ситуация“, изтъкна Живко Тодоров.

Представителят на сдружение „Бачхи Бедечка“ Димитър Милушев в изказването си подчерта, че дори и да иска, общината не би могла да ги обезвъзмезди за имотите им, защото по актуални цени на земите им, размерът на необходимата сума би бил непосилен за общинския бюджет. Той увери, че те имат намерение да дарят 22% от площите за парк, което би направило бъдещия квартал най-зелен и най-екологичен.

От името на екозащитниците Първан Симеонов изтъкна, че заложената от общинарите преди години грешка ,трябва да бъде поправена. Като напомни, че „формалната законност и сраведливостта са две различни неща“, той призова за „бързо, справедливо и евтино решение“.

След бурни дебати, взаимни обвинения в политизиране на темата и изнасяне отново, и отново на факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията, съветниците единодушно подкрепиха предложение за прекратяване на дебатите и създаването на комисия, която трябва да предложи разумно и балансирано решение.

В нея влизат общински съветници, представители на общинската администрация и по един от сдружението на собствениците и екозащитниците. До края на февруари те трябва да проучат и да предложат на следващата сесия информация за необходимите средства за обезвъзмездяване на собствениците на имоти, както и законовата форма, под която това може да се извърши. Те трябва да проучат дали и как са били обезщетени притежателите на имоти в парка и колко би струвало на общината да изгради инфраструктура, ако на това място се построи жилищен квартал.

*  *  *

След взетото решение за създаване на работна комисия по казуса “Бедечка” природозащитниците, отстояващи съществуването на парка, излязоха с декларация. В нея се казва следното:

Създава се изкуствена дилема: „Позволяваме застрояването или плащаме непосилна цена, за да отчуждим имотите”. Подозренията ни са, че въпросната комисия се кани да докаже именно колко е „скъпо, невъзможно, предишните са виновни и прочие”. По този повод ние питаме: Кое ще е по-скъпо – отчуждаването на имотите или построяването на инфраструктурата в новия квартал – което е общинско задължение?

Общината трябва да реши не просто кое колко струва, а кое си струва!

Ние предлагаме на общината и на собствениците на терени в парка да се споразумеят и собствениците да получат равностойни терени другаде. В противен случай ще стане ясно, че от страна на собствениците има на практика изнудване и желание за облагодетелстване на гърба на общинския бюджет.

Затова мрежата от граждани, която от месеци защиитава парка, продължава с активността си и настоява кметът Живко Тодоров да бъде докрай последователен в позицията си запазване на зелената площ.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн