Защитници на “Бедечка” и собственици на имоти в парка излязоха в съотношение 5:1

STZAGORA.NET

Очакваните два паралелни митинга – на защитниците на парк “Бедечка” (на първата снимка) и собствениците на имоти в парка (на втората снимка) – преминаха тази вечер в Стара Загора без ексцесии. И двата бяха обявени за 18 часа и се състояха в съотношение на участниците приблизително 5:1.

Сборният пункт на природозащитниците бе на главната улица до парк “Ал.Стамболийски” (Алана). Там се стекоха към 200 души. Те тръгнаха към центъра с възгласи “Искаме си парка!” и “Има ли старозагорци?!”. Плакатите, които носеха, гласяха “За парк Бедечка”, “Да спасим Бедечка” и “Долу ръцете от Бедечка”. Те заеха площада пред сградата на Общината, където техни оратори държаха речи.

Ако изобщо има нужда от ново строителство, нека строят източно от реката; в Стара Загора има и други места за нови квартали, но паркът и екосистемата на река Бедечка са уникално богатство, което трябва да бъде запазено за поколенията, бе казано на митинга.



Природозащитниците обявиха, че, без да очакват чудеса заради кризата, се надяват Община Стара Загора да направи усилия за подобряване състоянието на парк “Бедечка”. Преди да се разотидат, те напомниха, че утре сутринта ще бъдат в зала “П.Р.Славейков”. В нея от 9 часа ще се проведе заседанието на Общинския съвет, на което ще бъде гласувано предложението на кмета за запазването на парка чрез обезщетяване на собствениците на реституираните имоти в него.

На митинга на притежателите на имоти в парк “Бедечка” дойдоха 30-40 души. Те се събраха до чешмата в парк “5 октомври” и постояха там в разговори помежду си и с представителите на медиите. От тяхна страна също ще има присъствие на сесията на ОбС утре.

*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн