ЕVN предлага специален фонд за ВЕИ, който да отговори на бурното развитие на „зелени” мощности

STZAGORA.NET
Само през първото полугодие на 2012 г. на територията на ЕVN България са изградени, присъединени и пуснати в експлоатация 642 нови фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност 370,1 MW. Това е 3,5 пъти повече от всички ВЕИ мощности, изградени в региона за предишните 7 години – от 2005 до 2011 г. включително, съобщиха от ЕVN България.

Електроразпределителното дружество е на мнение, че специален фонд за ВЕИ може отговори по адекватен и прозрачен за обществото начин на бурното развитие на „зелени” мощности.

ЕVN България подкрепя идеята да се създаде Специален фонд за ВЕИ, чрез който да бъде насърчавано развитието на „зелена” енергия в България. Това ще доведе до стабилизиране на веригата “инвеститори – банки – енергийни компании – крайни клиенти” чрез повече сигурност за бъдещи инвестиции в сектора и повишаване на доверието в регулаторната рамка. Съществуването на такъв фонд би могъл да осигури поносими и предвидими цени на енергията за крайните клиенти. Допълнително този фонд би позволил да се постигне съответствие между ВЕИ и СО2 политиките, съгласно европейските ангажименти на страната и намаляване на финансовия риск за енергийните компании.

Набирането на средства за специалния фонд може да се осъществи чрез включване на част от приходите от СО2 и от „зелената” добавка, въведена през 2010 г. от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и от други ресурси, които държавата би могла да определи вбъдеще. Така ще се изпълни и изискването на Директива 2009/29/EO, чл. 10, според което най-малко 50% от СО2 приходите следва да се използват за развитието на зелени проекти, включително ВЕИ.

През 2012 г. ЕVN България инвестира 136,4 млн. в поддържане и развитие на електроразпределителната и топлопреносната мрежа и в клиентско обслужване в Югоизточна България. Общо инвестираните от EVN средства в енергийна инфраструктура от стъпването й на българския пазар до днес значително надхвърлят 1,1 милиард лева.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн