Станишев държа в Стара Загора реч пред младежи в защита на проекта “Белене”

STZAGORA.NET

Пред около 200 членове на Младежкото обединение в БСП, които днес се събраха в Стара Загора на свое национално съвещание, лидерът на БСП Сергей Станишев разви вижданията си относно проекта “Белене”. Той каза следното:

“Намираме се в решаващата фаза на кампанията за първия референдум. Развитието на ядрената енергетика е от изключително значение за икономическото и социалното ни развитие. Козлодуй и ядрената енергетика станаха символи на модерна, индустриална, високотехнологична България, на силната икономически държава. “Белене” е единственият реален проект, с който България разполага. Проект, който е получил одобрение от Европейската комисия, от “Евроатом”, който има лицензирана площадка. Всичко друго е загуба на време в момента, тъй като за да се стигне до реализация на евентуалния проект за 7-ми блок в Козлодуй и да се реализира той до нивото, на което днес е “Белене”, са нужни над 8, може би 10 години. А през това време други вече изграждат своите ядрени електроцентрали, в това число в региона. (Визира Турция, която има остър недостиг от електрогенериращи мощности и е вносител на ток, включително и от България, тъй като нашата система е силно преосигурена. Но когато комшиите балансират производството и потреблението си на електричество, какво ще стане с нашия износ? – бел. ред.)

Второ, това е икономически изгоден проект на най-ниската цена, на която се изгражда атомна електроцентрала в момента. Почти два пъти по-скъпи от “Белене” са централите в Темелин (Чехия), в САЩ, както и четирите блока в Турция, които се планират. (Евтиното не излиза ли в крайна сметка по-скъпо? – бел. ред.).

Трето, това е проект, който може да осигури такъв микс на електроенергията, който да я прави достъпна за хората и да направи икономиката по-конкурентна. Защото навсякъде по света атомната енергетика дава най-евтиния и конкурентен ток. Днес най-евтиния ток произвежда “Козлодуй”, 5-ти и 6-ти блок – около 45 лева на мегаватчас. За сравнение ТЕЦ-овете произвеждат ток между 80 и 120 лева на мегаватчас. Електроенергията от възобновяеми източници пък е 5-6 пъти по-скъпа. (Този микс със силен дял на твърдите ядрени мощности ще се окаже пагубен за ТЕЦ-овете, прогнозират експерти – бел. ред.)

Искам да опровергая тук, в Стара Загора, тезата на опонентите на ядрената енергетика, че видите ли, като се построи “Белене”, ще се закрият държавните ТЕЦ-ове. Искам да попитам – като работеха първите 6 блока на АЕЦ “Козлодуй”, закриваха ли се държавните ТЕЦ-ове и мините? (Но при съвсем друга, далеч по-висока енергоемкост на икономиката по онова време преди 20 и повече години, когато все още големите предприятия не бяха закрити – бел. ред.) България ще има нужда от повече електричество през годините . (Експертите са на обратното мнение: към 2020 г. БВП на страната ще нарасне с 58,5%, но енергоемкостта на стопанството ще спадне с 21% – бел. ред.). Важното е обаче то да бъде на цена, достъпна за хората и икономиката. Затова е важно държавното участие в ядрената енергетика и затова БСП отстоява проектът “Белене” да бъде с ключово контролиращо държавно участие, за да може да се прави икономическа и социална политика. А не някой инвеститор да събира меда, а държавата да носи отговорностите за ядрена електроцентрала.

Не е верно, че всеки българин щял да плаща непоносими цени за “Белене”. Един лев досега не е даден от държавния бюджет при похарчени милиард и половина почти за изграждането на “Белене”, за подготовката на площадката, а преди това за демонтажа на старите съоръжения, които бяха за друг проект, с друго поколение реактори. Един лев не е даден от българските данъкоплатци. И няма да бъде даден, защото от самото начало “Белене” е замислен като проект с външно проектно инвестиране, което се изплаща от самите приходи на атомната електроцентрала. (400 милиона лева, изтеглени за АЕЦ „Белене”, трябва да бъдат върнати през месец май на „Париба”, каза вчера, 11 януари, пред журналисти в Лимасол, Кипър, премиерът Бойко Борисов – бел. ред.). И това е точно указано в анализите на икономистите, в това число и в анализа на банката HSBC, наета от това правителство. 10-12 години е периодът за изплащане на инвестицията. (Нали асфалтът за магистрали не се ядеше, според БСП. А стократно по-скъпите атомни реактори ядат ли се и какво ще стане с пенсиите през тези 10-12 години? – бел. ред.) След което 48 години, както сега е с “Козлодуй”, фактически се произвежда конкурентен и евтин ток. И това е всъщност една печатница за пари за НЕК.

БСП след изборите ще се съобрази с волята на мнозинството от българските граждани, които ще излезнат на референдума. Ако кажат “да”, ние ще се съобразим и ще изпълним тяхното решение.”

По отношение на неявяването му на диспута с Иван Костов в снощното предаване “Панорама” на БНТ на тема “Белене”, Станишев обясни следното:

“Да, имах такова съобщение. Но за мен е важно да водим диспут и дискусия с г-н Борисов. Всеки играе своята политическа игра. С него има какво да поспорим.”

Още по темата: 

Имаме ток в излишък, нова АЕЦ ще погуби ТЕЦ-овете в „Марица-изток“, алармира инициативен комитет анти-Белене
*vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн