Имаме ток в излишък, нова АЕЦ ще погуби ТЕЦ-овете в “Марица-изток”, алармира инициативен комитет анти-Белене

STZAGORA.NET

Ако АЕЦ “Белене” бъде построена, мините и ТЕЦ-овете в “Марица-изток” ще се окажат излишни. Това ще лиши от работа над 10 000 души, заети днес във въгледобива и енергопроизводството в минно-енергийния комплекс, и ще обрече на упадък региона, би тревога снощи пред старозагорци инициативният комитет анти-Белене, оглавяван от старозагорския депутат от ДСБ Иван Иванов (в средата на снимката).

При 4000 мегавата твърди мощности в Козлодуй и Белене и общо над 11 000 мегавата инсталирани мощности в страната в момента, средното потребление е едва 2800-3200 мегавата в месеци като април и октомври. Дори сега, през януари, България разполага с 1500 мегавата свободни мощности. Това означава, че само ядреното електропроизводство ще задоволява напълно потреблението и износа, а всички ТЕЦ-ове в страната ще бъдат затворени.

На въпрос няма ли да има нужда от нови мощности при очакваното съживяване на българската икономика, Иван Иванов обясни, че в периода до 2020 г. брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 58,5%, но същевременно електропотреблението ще спадне с 21% заради намалената енергоемкост и повишената енергийна ефективност – процес, който се наблюдава в много други страни.

3-ти и 4-ти блок в Козлодуй бяха затворени, за да се форсира създаването на нова централа в Белене, въпреки че в цяла Централна и Източна Европа няма АЕЦ, затворена като предусловие за приема в ЕС, посочи пред старозагорци друг член на инициативния комитет – експосланикът ни в Русия Илиян Василев (вляво на първата снимка). “Това стана, защото покрай блокове 3 и 4 нямаше финансови потоци, които да бъдат взети. По тази причина и модернизацията на блокове 5 и 6 беше на косъм да не се осъществи, само и само да се стигне до строителството на “Белене”. Новият проект не беше генериран от руска страна”, каза той. Като аргумент против създаването на нова атомна централа Илиян Василев посочи, че през 2017-2019 г. ВЕИ-тата ще достигнат мрежов паритет, а цената на тока от възобновяеми източници ще падне 9-10 пъти. С много по-ниска цена от “Белене” ще остане и генерацията на газ.

Дилемата пред централните диспечери, посочи Василев, в момента е при този излишък от мощности кои от другите централи да бъдат оставени в паралел. Първата “жертва” обикновено е държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″. А тя е с най-евтиния ток. След това се спират ТЕЦ-1, ТЕЦ-3 и ВЕЦ-овете. Всичко това се прави, защото няма как да бъдат изключени от мрежата 2000-те мегавата от АЕЦ “Козлодуй”. “Това добре, докато е само “Козлодуй”. Но какво ще стане, ако влязат още 2000 твърди мегавата от “Белене”? Какво ще стане с региона Стара Загора-Хасково?”, запита риторично Илиян Василев. Според него със средствата за “Белене” ще могат да се приключат всички инфраструктурни проекти в България – от магистралите до рехабилитацията на по-нискокласните пътища, както и рехабилитацията по енергийна ефективност на всички български домове.

Третият член на инициативния комитет, който се срещна снощи със старозагорци, бе икономическият експерт от ДСБ Димитър Бъчваров (вдясно на първата снимка), оглавявал дирекция “Икономическа политика” в правителството на Иван Костов. “Искат от нас да поемем техните отговорности, но всъщност да ни ограбят и излъжат. Най-опасен е мафиотският кръг в енергетиката. Спомнете си, че България приличаше на дискотека и бяхме на свещи точно когато работеха и 6-те блока на АЕЦ “Козлодуй”, каза той. Днес, по думите му, излишъците в електропроизводството се увеличават непрекъснато. А нова атомна централа се строи изцяло с вносни материали – от цимента, който трябва да е специален, до последното болтче. “Веднъж паднем ли в този капан, гласуваме ли със собствените си гласове да бъдем ограбени – ще плащат поколения напред – и децата, и внуците ни”, заключи Димитър Бъчваров.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн