Кметът Живко Тодоров: Извън правомощията ми е да променям решенията на Общинския съвет за парк “Бедечка”, взети от 2003 г. насам

STZAGORA.NET

Живко Тодоров

Във връзка с разпространеното в електронните медии писмо на млади български учени, работещи в световноизвестни университети и институти, в защита на старозагорския парк “Бедечка” от застрояване, адресирано до няколко фирми и институции, включително и до кмета на община Стара Загора, Живко Тодоров коментира днес следното:

- За застрояването на района на парк “Бедечка” в Стара Загора се работи още от 2003 г., когато са внесени поредица от предложения в Общинския съвет за възстановяване на имотите на бивши собственици в парка. С протокол №55 на ОбС от 11.09.2003 г. реституцията на земеделските земи на старозагорци е приета. Вносител на предложението е бил общинският съветник Трифон Митев. Решението е в няколко точки: променят се граници, възлага се на кмета да започне процедура по възстановяване чрез Поземлената комисия в Стара Загора на имотите на собствениците, както и процедура за промяна на кадастралния план. Впоследствие се стига и до решение с протокол от 13.09.2007 г., в което се казва, че Общинският съвет приема да се промени Общият утройствен план на Стара Загора в частта му парк “Бедечка” и да се изработи план за регулация и застрояване съгласно скица-предложение №1.

Така през 2007 г. Общинският съвет взема решение тези територии, които са върнати на собствениците, да бъдат извадени от парка. Тогава се приема и решение за изработване на план за регулация и застрояване. Този план е разработен през следващия мандат – на проф.Светлин Танчев. Финансирали са го собствениците на имоти плюс Общината, която е поела част от сумата.”

Целият процес около парк “Бедечка” е стартирал през 2003 г., подчерта Живко Тодоров. Сега обаче писмото на учените се изпраща до кмета, въпреки че кметът няма правомощия да промени нищо, тъй като не може да отменя решения на Общинския съвет.

“Затова смятам, че с тази тема не бива да се спекулира и да се използва по определен начин. Ако някой иска да се обърне към институция по този въпрос, трябва да се насочи към Общинския съвет. Нека проведат разговори, да видят хронологията на целия този дебат и тогава ще установят, че кметът на общината няма никакви правомощия да отменя вече приет план за застрояване от Общинския съвет и да върне времето в 2003 г., когато са възстановени имотите. Може би е имало други варианти през годините собствениците да бъдат удовлетворени. След като през 2003 г. те приемат да възстановят тези имоти, след като след това изключват от парка част от територията му и това в крайна сметка са имоти, с които собствениците разполагат, и е взето решение да се изработи план за застрояване и регулация – тогава какво можем да направим ние в момента?” – запита кметът.

Възстановените имоти, които вече са извън парка, Общината нито може да ги поддържа, нито може да махне от тях нерегламентираните сметища, нито може да ги отчужди, защото за целта са нужни много средства, които са непосилни и Общината ги няма в момента, добави Живко Тодоров.

Кметът взе отношение и по въпросите около реконструкцията на хотел “Берое” северно от тренировъчните игрища на Аязмото.

“Хората трябва да са наясно, че през 2010 г. има приет план за застрояване специално на този комплекс. Той е обявен на 12 май 2010 г., а актът, с който се удостоверява, че няма постъпили възражения против него, е приет на 27 май 2010 г. В момента обаче се създава в обществото мнение, че едва ли не там има нещо, което не е както трябва. На предишното си заседание, когато се разглеждаше въпросът с имотите, които дори не са в парк “Аязмото”, а в съседство – над тенис-кортовете, Общинският съвет даде отрицателно становище именно поради тази причина – да няма напрежение, да не се изсичат гори и да се запази зеленината. Никой не иска да унищожава в Стара Загора каквото и да било. ”
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн