Община Стара Загора настоява да спре употребата на хлорни препарати и нерегламентираното събиране на средства в детските градини

STZAGORA.NET

Становище на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора препоръчва в детските градини да се ограничи употребата на препарати, съдържащи хлор, с цел редуциране появата на алергични реакции при децата. С писма до директорите Община Стара Загора ще настоява да се употребяват препарати, които са на базата на други дезинфектанти, различни от хлор. Това стана ясно по време на проведената днес среща на общинското ръководство с директорите на 25-те детски заведения в общината.

Повод за нея бяха оплакванията и сигналите на родители за нерегламентирано набиране на средства и консумативи за детските градини.

Кметът Живко Тодоров подчерта, че е недопустимо това да става против волята на родителите и ако все пак има желаещи да помагат, като дарят определена сума или тоалетна хартия например, това трябва да бъде описано в специална книга за дарения, срещу подпис.

Има свободен ресурс и няма основания да се събират подобни дарения от родителите, беше категоричен кметът. Той посочи, че неусвоените средства, с които разполагат по сметките си всички детски градини в Стара Загора към 30 септември т.г. е 918 942 лв., от които 321 125 лв. са за местни дейности, а 597 817 лв. за държавно делегираните. Според Тодоров въпрос на добра организация е да няма затруднения в дейността на детските заведения и без помощ от страна на родителите.

Недоумение защо градините не използват средствата, а молят родителите да подпомагат дейността им, изрази и главният финансист на общината Цанка Ганева. Делегираните бюджети не намаляват субсидията на детските градини, тя нараства, макар и мъничко с всяка година, добави тя.

Ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова акцентира на пропускателния режим, излишно високите претенции за стандарт и неовладяното общуване с децата, както и продължителността на работното време на детските градини до 18.00 ч.Тя напомни на директорите да не сформират сборни групи с деца в предпразнични дни и през лятото.

Зам.-кметът Йордан Николов добави, че според него някои директори през лятото са нарушили заповедта на кмета, като са задължавали родителите да си вземат децата.

Директорите на градини, в които в момента се извършват ремонти се оплакаха от слабата работа на инвеститорските звена. Те изразиха необходимост от подмяна на остарялото оборудване и мебели вътре в помещенията. Специална комисия ще инспектира детските заведения, за да установи нуждите от ремонтни дейности, които да бъдат планирани за следващата финансова година, съобщи още кметът Живко Тодоров.

В срещата участва и началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Чавдарова.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн