По-малко началници в новата структура на общината

STZAGORA.NET

Със 78,5 щатни позиции се намалява личният състав на всички структури в Община Стара Загора. Общата численост на администрацията пада от 349 на 331 служители. От 45 на 36 се намаляват ръководителите след направените структурни промени от новото общинско ръководство, за които съобщи на специална пресконференция днес кметът Живко Тодоров, цитиран от пресцентъра на общината.

Почти половината от тях са незаети, обясни градоначалникът, заедно със заместниците си Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, и секретаря Цена Велкова. Оптимизацията на структурата се провежда с идеята да има по-малко „началници” и повече ефективно работещи хора. Обединяват се отделите с контролни функции в администрацията, извадени са от досегашните ресори и са поставени на директно разпореждане на кмета.

Това ще даде възможност за по-висок и ефективен контрол на изпълнението на общинските наредби, ще подобри услугите, които общината предлага на гражданите, ще дисциплинираме и фирмите, които работят с нас, заяви Тодоров. Четвърти заместник- кмет няма да има, дирекциите се намаляват от 9 на 8, отделите от 26 на 23, а секторите от 9 на 4, добави той. Закриват се 6 щатни бройки, които досега са били ангажирани при кметските наместници, но намаляването на бройката им по новия изборен кодекс, позволява те да бъдат закрити. Ще бъде намален дори броят на шофьорите, които возят ръководството на общината – от 7 досега, ще останат 2-3 коли за тях.

Разкрива се нов отдел „Информационни технологии” към секретаря, за да се реши проблемът с електронните услуги, които предлага общината, с цел да се подобри и административното обслужване. Назначава се нов служител в отдел „Строителство и инвестиции”, заради нуждата от хора, които да ръководят и изпълняват проекти в строителството, подчерта кметът. Подсилва се и отдел „Устойчиво развитие и евроинтеграция”, който вече ще има 12 служители. С цел по-добро обслужване на гражданите работното време на отдел „Административно обслужване” се удължава в четвъртък до 19,30 ч., припомниха отново от ръководството, като допълниха, че ще бъде въведено унифицирано облекло за служителите там.

Закрива се Дирекция „Правни дейности”, но се открива нов отдел „Обществени поръчки”. Предстои промяна в закона за обществените поръчки в края на февруари, целим промяна в работата на администрацията по възлагането им, разясни Тодоров. Според него целта е да има конкуренция между фирмите и да се избегнат порочните практики.

С повече от 1 млн. лв. е намаляла държавната субсидия за община Стара Загора през последните 3 г., съобщи още кметът и добави, че с делегирания бюджет могат да се издържат 300 служители, за останалите са необходими постъпленията от собствените приходи. Според него всички тези промени се правят с цел да се влагат повече средства за реализация на услуги за гражданите, като се пести от общите средства, за да има повече за чистота, ремонти на улици и детски площадки, обясни Живко Тодоров идеята на извършените промени.

Сериозни промени ще има и в отдел „Култура и вероизповедания” към който преминава туризмът, обясни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Според нея ще се търсят варианти за целесъобразно и по-пълноценно използване на залите на театъра и операта, с цел на сцените им да се представят различни спектакли и концерти, извън репертоарите на местните трупи. Ансамбъл „Загоре” и духовият оркестър, вече ще се наричат общински, тъй като са на издръжка на общината, предвижда още новото ръководство на общината.

* * *

Със 78,5 щатни бройки се намалява администрацията на Община Стара Загора

“Максималното оптимизиране на структурата на общинска администрация, преобразуване на отдели и дирекции с по-малко началници и повече хора, които ефективно да изпълняват своите дейности, е целта на направеното предложение за разглеждане от Общинския съвет на Община Стара Загора – каза вчера на брифинг кметът Живко Тодоров. – Със 78.5 щатни бройки се намалява числеността на администрацията, в това число и звената към нея. Ръководството е с един кмет по-малко; дирекциите от 9 стават 8; отделите – от 26 на 23; секторите – от 9 на 4. От 33-те кметски наместничества се закриват 6 щатни бройки, които са били сътрудници към съответните кметства. Има намаляване на бройки по звена и обединяване на някои от тях. Например “Екоконтрол” се обединява с “Инспекторат”. Те ще работят на терен и ще контролират наредбите на Общинския съвет, заповедите на кмета, реда и чистотата.”

Контролните функции в Общината са обединени на едно място и са на директно подчинение на кмета с цел осъществяване на по-ефективен контрол по спазване на общинските наредби. Това ще подобри услугите, които Общината предлага на гражданите.

Новосъздаден е отдел “Информационни технологии” при Дирекция “Административно обслужване” към секретаря на общината. Известни са проблемите с електронните услуги, които предлага Община Стара Загора. Желанието е да се подобри деловодната система, по електронен път да се следи за движението на преписката и пр.

В новата структура няма дирекция “Правни дейности”, а два отдела “Правно нормативно обслужване” и “Обществени поръчки” на подчинение на секретаря. Към дирекция “Стопанска политика” са обособени двата отдела “Транспорт, лицензи, контрол и защита на потребителите” и “Екология и земеделие”.

Важен акцент в новата структура е създаването на отдел “Обществени поръчки”. “Това се налага от потребността да има персонална и конкретна отговорност за това как се провеждат процедурите – обясни кметът – Предстои промяна на ЗОП, който ще влезе в сила от края на февруари. С него ще настъпят доста промени по начина, по който трябва да работи администрацията по отношение на обществените поръчки. Този отдел ще носи отговорността за това как се провеждат процедурите. Искаме абсолютно прозрачни условия, така че фирмите да могат да се конкурират. Общината трябва да бъде абсолютно коректна и да няма съмнения върху процедурите.”

В Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция” бройките се увеличават от 9 на 12. Там се подсилва работата по проектите по европейските програми. Работещите служители по протокола ще бъдат насочени към разработването и изпълнението на проекти.

От щата на звено “Озеленяване” се съкращават 10 човека, а от “Чистота” – 30. Но в същото време по програма на Министерството на труда и социалната политика се назначават 40 души в “озеленяването” и 90 – в “чистотата”. По този начин издръжката няма да бъде от общинския бюджет.

С делегирания бюджет, който има, Община Стара Загора може да си позволи да издържа около 300 служители. Над тях бройките се финансират от собствени приходи. Субсидията от държавата през последните две години е намаляла драстично с 1 091 629 лв., което означава, че администрацията трябва да се нагласи по намалената субсидия.

По време на брифинга стана ясно, че има парадоксално заемани позиции – на един колектив от трима души – има директор и счетоводител; въпреки че училищата са на делегирани бюджети, има “N” брой счетоводители, които са на щат в извънучилищните звена; от 15-те шофьори 7 са назначени да возят ръководството на Общината и пр.

“При промените не сме се водили от конкретни хора и имена, нито да правим промяна, за да сменим човек. По-скоро във всеки ресор очаквахме предложения как да се оптимизира самата работа и как по-ефективно да функционират и отделите, и дирекциите. В Общината ще има промени, които ще бъдат обсъждани след влизане в сила на новата структура – уточни г-н Тодоров. – Правим икономии от щат, за да се вложат средствата в инфраструктури и услуги за гражданите и други дейности – чистота, ремонт на улици, детски площадки и пр., а не да се издържа общинската администрация.”

Тъй като Ансамбъл “Загоре” и Духовият оркестър са изцяло на общинска издръжка, предложението е те вече да се наричат “общински”.

Росица РАНЧЕВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн