4 бурета по 100 литра пелин се изпиха на празника в Змейово

STZAGORA.NET

Така, с по чаша пелин, посрещаха всекиго на днешния празник в Змейово.

За пета поредна година в легендарното село Змейово 16 майстори на пелини премериха сили в битката за най-ароматно, бистро и вкусно божествено питие. Тази негласна надпревара препълни читалище “Пробуда” и площада пред него. Две бяха сцените. На едната, в салона, безпристрастното жури в състав председател Пенка Георгиева – собственик на винарна в Яворово, и членове – доказаните познавачи на вино Искрен Пачаланов, Георги Сяров и Стефан Тахов, определяха по всички правила на сомелиерството питиетата в анонимните бутилки. Докато се извършваше това външно оценяване, самодейни състави от Раднево, Рупките, Мейтово и местните таланти, както и Ансамбъл “Нашенци” от Стара Загора, представяха своите художествени програми.

Другата сцена беше неописуема. За действащ “подгряващ” декор служеха две барбекюта, бъчонка с пелин – 2 лв. за половин литър, всевъзможни сергии с вкуснотии, играчки и сувенири. Най-голямата атракция бяха няколко воеводи от старозагорското дружество за старинно оръжие “Поп Минчо Кънчев”. Въоръжени с топ, пищови и пушки, облечени в съответните юнашки униформи, мъжете начесто пуцаха за кеф, за нажежаване на атмосферата, която изисква да бъде успокоявана с повече пелин и… за сплашване на дечурлигата. “Представлението”, в което участваха 300-400 човека, изобилстваше от весела гълчава, наздравици и благопожелания край масите, срещи с приятели и роднини, уточняване на висок глас виното или пелинът са по-полезни за здравето на човечеството.

"Четникът" Стоян Проданов: Така се пие и варди пелин!

Ако разказваме подред, трябва да започнем с шпалира, през който всеки гост задължително преминаваше. От дясната страна на стълбището към читалището млади булки посрещаха с хляб и сол, с няколко чешита баници и тиквеници (за онези, които постят). От лявата блестеше украсено със здравец бая голямо менче, от което за сефте ти наливат в чаша пелин, като за добре дошъл.

Сред драгите гости бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и началникът на отдел “Култура и вероизповедания” Диана Атанасова, общинските съветници Николина Горова и Кристиян Петков, носителят на “Оскар” за фолклор Крум Георгиев, читалищни секретари, много старозагорци и т.н. В емоционалното си приветствие г-жа Сотирова пожела пелинът да стане запазена европейска марка, а г-жа Горова благослови този невероятен празник да получи международно признание.

Пелин, мезе и юнаци - една взривоопасна комбинация.

След неколкочасова дегустация журито произнесе решението си, което не подлежи на обжалване: Носител на първа награда за най-най-хубав пелин стана Петко Лесов, син на прославения в миналото бай Христо (Бог да го прости), който прочу Змейово с пелина, виното и меда. Втори стана майсторът на танцовото изкуство Васил Герлимов. Той е и първият случай в 100-годишната история на пелинопроизводството за черен пелин от “Мерло”. Съвсем честно и почтено третото място грабна Диана Пеева (по съвместителство съпруга на кмета). И трите награди са екскурзия в чужбина.

Наградата за пелин с най-добър цвят е за Христо Узунов, за бистрота – Атанас Ненчев, за аромат – 86-годишния Стоян Яйджиев. Наградата за дебют е на новата пощаджийка Станимира Жекова.

Празникът се организира от читалището и кметството на Змейово със съдействието на Министерството на културата и Община Стара Загора, и много змейовски фирми и приятели.

Иван Ферманджиев разкри специално за читателите на “Старозагорски новини” на какво се дължи възходът и самочувствието на Змейово. През 1838 г. неговият прапрадядо Стоян отива в Анкара и издейства ферман, с който Змейово се освобождава от зърнени данъци. Така през цялото турско робство местните хора са живели на по-широка нога.

Първият наложен пелин прави през 1919 г. Стоян Найденов. Той написва и първите закони: Хубав пелин се прави от хубаво вино! Хубаво вино се прави от хубаво грозде! Хубавото грозде вирее най-добре при 420 м надморска височина, на каквато се е ширнало Змейово.

Росица РАНЧЕВА

Мястото на празника - общ план.

 

Има два вида пелин: наложен и купажиран, обясни Петър Тилев, председател на клуб "Лозари и винари" - Гълъбово (с бутилката), който бе дошъл на празника в Змейово за "сверяване на часовника". Купажирането е добавяне към виното на предварително направен билков екстракт. Но в Змейово правят класическия наложен вариант: към старо или тазгодишно, но избистрено вино от ароматни сортове грозде се добавят дюли, ябълки карастоянки и двайсетина вида билки - жълт кантарион, бял равнец, мащерка, лавандула, цвят от рози, липов цвят, индрише, босилек, кориандър, чувен за пенливост и, разбира се - сладък и горчив пелин. Трябва да се получи балансиран ароматен букет, в който да не доминира нито една отделна билка.

 

Зам.-кметицата на Стара Загора Ваня Сотирова (вдясно) - в разговор за пелина с емблематични имена от старозагорските медии: фоторепортерът Петьо Турлаков и Росица Ранчева (вляво).

 

На сцената в читалището - талантливи змейовчани, начело с дегизирания си с черни мустаци кмет Никола Пеев, в битова сценка със сюжет, завъртян около кана с пелин.

 

Традициите са живи...

 

Скъпоценният пелин в района на читалището бе охраняван и с артилерия.

-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн