Синдикалните лидери на болницата: Няма да допуснем нов директорски борд, нареден от горе

Д-р Атанас Бадов – синдикален лидер на КНСБ в МБАЛ “Киркович”:

“Ние сме за диалог и с ръководствата на ГЕРБ, и със здравния министър. За съжаление, нямаме отговор все още на нито една от поканите ни за среща, нито на официалните писма, които сме завели надлежно. Ние, синдикатите, сме активната страна и още на 20 декември, след като се е получила заповедта на здравния министър с дата от 17 декември за насрочване на ново общо събрание с точка за смяна на борда на директорите, поискахме разговор с ГЕРБ. Досега нищо.

Не сме съгласни да ни обвиняват, че “дърпаме дявола за опашката” преди да изчерпим всички законни средства за решаване на проблема. Демократично е да седнем и да обсъдим заедно, а не с разни апаратни игри да се решава от горе. В тази работеща болница не е възможно да бъде спуснат “парашутист” и той да управлява.

Та нали настоящият й шеф д-р Николай Колев е член на ГЕРБ и техен предпочитан кандидат за този пост. Мениджър на такава тежка структура не се става за два дни. Очевадно е неудобен. Прозрачно е, че със смяната на членовете на Борда с предложената кандидатура на юристката от МЗ Весела Добрева везната ще се наклони в полза на властимащите. А ние ще имаме първия болничен борд в България в съотношение 2:1 за министерството. По принцип навсякъде болшинството са лекари от болницата, а не чиновници. Всичките наши депутати се клеха през септември на общото събрание в хотел “Железник”, че няма да се сливат болниците. Сега пък някой от тях е бил при здравния министър с молба това да стане. Заявяваме най-отговорно, че няма да се съгласим с тези спуснати “от горе” предложения за бъдещето на болницата ни и това ще направим с всички законови средства.”

Петър ЯЛЪМОВ – лидер на КТ “Подкрепа” в МБАЛ “Киркович”:

“Категорични сме от нашата синдикална организация, че няма да позволим от горе чиновниците да ни спускат директорски борд. Това, което се случва в последните дни на годината, с тези апаратни игри със задни дати на министерската заповед, е повече от скандално. Та нали има законови правила, трябва да има публикация в Държавен вестник и след два месеца да се насрочи общо събрание.

Пак искат проблемите от болната глава да са върху здравата. Напълно прозрачни са и корпоративните интереси, с така предложените нови членове. Д-р Лалев е старозагорски зет, ангажиран с бебета по програма “ин витро”, идва от Търговска лига. Другото предложение за нов член на Борда на нашата болница също е от Търговската лига. Под сурдинка се говори, че целта е да се приватизира АГ-комплексът, а това може да стане чрез обединението на болниците. Навремето подобни апетити имаше и от доц. Щерев. Това решение може да бъде гласувано само от послушен Борд.

Безобразие е това, което се върши. Категорични сме, че ще браним болницата за старозагорци до последно и с всички средства. Ще блокираме пътища, ще правим стачки и барикади, защото не ни е безразлично да затрият МБАЛ “Киркович”.

Никога това най-старо работещо болнично заведение в региона не е имало за директор външен човек. Винаги то се е управлявало от достойни професионалисти, израсли сред нас, а не от послушници, спуснати от горе. Колко събрания се проведоха и депутати от ГЕРБ ни уверяваха, че са с нас. Трябва да се разбере, че слеят ли се двете болници, здравеопазването в региона ще загуби много.

Записа:
Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

БЛС в Стара Загора подкрепя сегашния директорски борд на МБАЛ “Киркович”

“Категорично подкрепяме сега действащия Борд на директорите на МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора, и в частност изпълнителния директор д-р Николай Колев. Считаме, че сегашното ръководство се справя твърде успешно с предизвикателствата на здравната реформа. Редно е ръководството на болницата и служителите в нея да бъдат оставени да вършат ежедневната си лечебна работа в условията на спокойствие и професионализъм, като се елиминират факторите на неправомерен политически натиск за смяна на ръководството с цел обединяване на двете здравни заведения в Стара Загора”, се казва в нарочната декларация на УС на БЛС в Стара Загора, който вчера имаше заседание. Декларацията е подписана от всичките 15 членове на УС и освен до медиите, е изпратена до МЗ, до председателя на Комисията по здравеопазване в парламента и до председателя на БЛС.

В документа БЛС в Стара Загора отново застава категорично зад позицията си, че “обединяването на двете големи болници в Стара Загора е невъзможно от медико-социална и икономическа гледна точка. Това ще бъде свързано с преструктуриране и освобождаване на близо 50 на сто от медицинския персонал на двете болници и ще доведе до социално напрежение в годината на избори – 2011-а”.

Управата на старозагорската съсловна организация заявява, че място под слънцето има и за двете болници, което е в интерес и на екипите на тези заведения, и за жителите на областта и целия регион. Благородната конкуренция ще утвърди Стара Загора като медицински център, което е в интерес на пациентите.

Дани МИЛЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн