EVN Bulgaria ще тегли кредит за инвестиции

Всички съоръжения на EVN Bulgaria са проверени преди началото на зимния сезон, съобщи регионалният мениджър Йорг Золфелнер. Инспектирани са 54 700 км линии средно и ниско напрежение, 11 500 трафопоста и възлови станции и 5061 стълба средно и ниско напрежение. Осигурени са необходимите аварийни материали и техническо оборудване, проверена е изправността на специализираната техника – уреди за сваляне на лед от проводници, снегоходки, дистанционни щанги, както и на специализираната механизация – високопроходими автомобили, камиони, автовишки и моторни шейни.

С 10 на сто са увеличени аварийните групи и сега броят им е 70. 80 на сто от линиите на EVN са въздушни, което налага промени в организацията, за да се реагира бързо при авария, посочи Золфелнер.

Към 30 ноември 2010 година за подобряване на сигурността на захранването в област Стара Загора в ремонти и инвестиции са вложени 6.6 милиона лева. Новите и ремонтираните кабелни линии средно и ниско напрежение са 14.4 км, а новите и ремонтираните въздушни линии средно и ниско напрежение – 17.4 км. Изградени са и 13 нови трафопоста и възлови станции.

За следващата година за област Стара Загора са предвидени 9.3 милиона лева инвестиции. Планира се изграждането на 26.6 км нови електропроводи средно напрежение и 63.7 км нови електропроводи ниско напрежение, 21 нови трафопоста, както и нова подстанция в района на бившия “Агробиохим”.

Общо за обслужваната от компанията територия на Южна България са планирани 113.1 милиона лева инвестиции. 68 на сто ще бъдат вложени за подобряване на съществуващата мрежа, а 26 на сто – в присъединяване на нови клиенти.

В момента тече процедура за избор на кредитна институция, която да предостави на компанията кредит от 50 милиона лева за инвестиции, каза още Йорг Золфелнер. Това се налага заради приетата от ДКВЕР промяна в цените на електроенергията, която на практика не стимулира инвестициите.

На въпрос на “Старозагорски новини” дали EVN ще плати данък печалба за 2010 г., г-н Золфелнер съобщи, че за миналата година на държавата е изплатен бонус от 5 млн.лева. За тази година решението ще бъде взето от акционерите.

Таня ИВАНОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн