Важно уточнение за гратисния срок на личните документи от ОД МВР

STZAGORA.NET

Над 500 граждани са потърсили услугите на група “Български документи за самоличност” при ОДМВР – Стара Загора в първия работен ден след Коледа. И днес звената в Стара Загора и Казанлък отчитат значително увеличение на потока от граждани, желаещи да ползват услугите за издаване на български лични документи. Освен почивните дни, причина за увеличеният наплив пред гишетата на паспортните служби, е разпространената и неправилно интерпретирана информация, че след 31.12.2010 г. няма да бъде зачитан 6-месечния гратисен период за личните карти и свидетелства за управление на МПС с изтекла валидност и хората, които не са ги подменили навреме, ще бъдат глобявани.

В тази връзка група “Български документи за самоличност” прави следните уточнения:

Шестмесечният гратисен период продължава да важи, но само за личните карти и шофьорските книжки, чиято валидност изтича до 31.12.2010 г.

Гражданите, чиито лични карти и свидетелства за управление на МПС изтичат след 01.01. 2011 г. вече ще са длъжни да ги подменят до 30 дни след срока, изписан на документа. На практика това означава, че ако валидността на личната карта изтича на 10.01.2011 г., гражданинът следва да подаде заявление за издаване на нова до 10.02.2011 г. След 10.01.2011 г. той няма да може да ползва документа за удостоверяване на самоличността си, а след изтичане на този едномесечен срок, подлежи и на санкция по закона за българските лични документи.

Всички лични карти и свидетелства за управление, чиято валидност изтича до 31.12.2010 г. продължават да имат 6-месечен гратисен период.
Например, ако срокът на личната карта или шофьорската книжка е изтекъл на 15.11.2010 г., гражданинът ще може да продължите да я ползва в страната до 15.05.2011 г. , след което е длъжен в едномесечен срок да я подмени. Гражданите, които спазят тези срокове, няма да бъдат глобявани.

Този гратисен период обаче не важи за паспортите, както и за останалите документи – при напускане пределите на страната. При пътуване в страни от ЕС и в чужбина личните документи са валидни до посочения в тях срок. За паспортите няма гратисен период, те следва да бъдат върнати до три месеца от изтичане на валидността им. Т.е. ако паспортът е изтекъл на 15.12.2010 г. , гражданите не са длъжни да го подменят, ако не им предстои пътуване до страни извън ЕС, но следва да го върнат в звеното “Български документи за самоличност” по постоянен адрес най-късно до 15.03.2011 г.

Припомняме Ви, че от 15 ноември служителите от група “Български документи за самоличност” на ул. “Раковска” 68 обслужват гражданите от 7 до 19 часа, без прекъсване. Звеното за прием на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и връчване на готови документи в сектор “Пътна полиция” – Стара Загора обслужва граждани от понеделник до петък от 7.00 до 18.30 ч.

Създадена е организация банковите клонове в звеното да работят със същото удължено работно време. Гражданите могат да  заплащат таксите и предварително във всяка една Търговска банка по сметка на Областна дирекция на МВР – Стара Загора:
BG47UNCR76303300000310
BIG: UNKRBGSF
УниКредит Булбанк- Стара Загора.

На интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи е създаден линк: http://nld.mvr.bg/nld/nweb.nsf/fVerification , чрез който гражданите могат да проверяват дали  заявените от тях лични документи са изготвени.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

-vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн