В Стара Загора – с 10 общински съветници по-малко наесен

След 8-дневни прения и заседания до полунощ, в сряда, 22 декември, Народното събрание прие новия Изборен кодекс

Наесен в зала “П.Р.Славейков” ще заседават не 51, а вече 41 общински съветници.

Бурните дебати бяха заради намаляването с 20 на сто на броя на общинските съветници. Изменението ще засегне само големите и средните общини, но не и малките с население до 30 000 души. За община Стара Загора броят на общинските съветници ще бъде 41, вместо 51. В градове с население до 100 000 жители те ще са 29 вместо 37, а в градове до 50 000 жители – 23 общински съветници вместо 29.

“Редукцията на броя на старейшините, предложена от ПП ГЕРБ, е заради катаклизмите, които се получават в общинските съвети, представени от много партии. Досега бяхме свидетели на вътрешни борби, безпринципни съглашателства и създаване на безсмислени коалиции, които пречеха за вземане на адекватни решения в интерес на гражданите”, коментира пред “Старозагорски новини” депутатът Емил Караниколов минути след приемането на Изборния кодекс.

Против се обявиха от “Коалиция за България”. Според левите депутати бъдещите общински съвети ще бъдат едноцветни и еднопартийни, защото в тях ще влизат само партии, надхвърлили на изборите 10-11%.

Назначаване на кметски наместници в малките населени места също предизвика дебати. Завишава се нормата за избор на кметове – те ще се избират вече в населени места с поне 350 души, а не както досега – с над 150. От левицата пресметнаха, че ограничението ще засегне 35% от избирателите (3100 населени места), които няма да могат сами да определят своя кмет.

Караниколов определи Изборния кодекс като добро начало и като добра основа, над която може да се надгражда вбъдеще.

Очаква се обаче президентът Георги Първанов да наложи вето върху кодекса. Левицата и ДПС пък имат намерение да сезират и Конституционния съд, след като текстовете влязат в сила.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн