Черен рожден ден за “Брикел” днес

Днес директорът на РИОСВ – Стара Загора инж.Пенка Начева ще връчи заповед за принудително извеждане от експлоатация на 4 от общо 6-те котела на ТЕЦ “Брикел”. Решението за крутата мярка беше обявено вчера сутринта от министъра на околната среда и водите Нона Караджова в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея затварянето на останалите два блока ще стане в края на отоплителния сезон, сиреч в края на април 2011 г.

Проблемът с топлоподаването на Гълъбово трябва да бъде решен от кмета на общината, а правителството щяло да отпусне пари от републиканския бюджет. Съкращенията на работниците били от компетентността на собственика в лицето на Христо Ковачки, но отсега социалният министър Тотю Младенов търсел варианти по програми за алтернативна трудова заетост, поясни още Караджова, чиято оставка беше искана всеки ден по време на протестите в “Брикел”.

Часове след телевизионната й изява в гълъбовското дружество не знаеха за готвения “подарък”. По зла ирония на съдбата, точно днес се навършва 50-годишен юбилей на “Брикел”. ТЕЦ “Първа комсомолска” (сега ТЕЦ “Брикел”) беше първата построена и пусната в експлоатация топлоцентрала в комплекс “Марица-изток”. Брикетна фабрика беше и си остава единствената по рода си в България, на която разчитат стотици хиляди социално слаби.

Ако заповедта на РИОСВ за принудителното извеждане от експлоатация на 4-те котела влезе в сила, то производството на ел.енергия ще спадне до 50-60 мегавата. Неколкократно ще бъде намалено и производството на брикети.

Новината е изненадваща не само защото съвпадна с юбилея, но и заради факта,че преди две седмици от Министерския съвет обявиха официално проекторешението си, че “Брикел” ще работи с намалено натоварване до края на отоплителния сезон. И в него не ставаше дума за принудително извеждане от експлоатация на четири котела. Дали заповедта на РИОСВ-Стара Загора, е провокирана от ново, неизвестно за обществеността решение на Министерския съвет, или е въз основа на разпореждане на министър Караджова, до редакционното приключване на броя не стана известно.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн