Заловени са петима, осъществявали нерегламентиран добив и търговия с дърва за огрев в Павелбанско

В групата е участвал и служител на горската стража

Заловените незаконно отсечени дърва и двама от бракониерите.

-

На 28.11.2010 г. южно от язовир “Сибея” в землището на с.Осетеново казанлъшките криминалисти са заловили А.М. (37) и спътниците му – Д.А. (30), С.Г. (30) и А.А. (23) – всички от с.Осетеново, в момент на незаконно транспортиране на дървесна маса.

При извършения оглед на управлявания от А.М. товарен автомобил “ГАЗ” е установено, че камионът е натоварен на 8 куб. м дъбови дърва за огрев, без редовен документ удостоверяващ законния им произход и без горска марка. Към предната му броня е била прикрепена с тел регистрационна табела издадена за друго МПС – лек автомобил “ВАЗ”, който е собственост на едно от лицата – 30-годишният Д.А.

Още 8 кубика дървесна маса, без необходимите документи, са намерени в дома на 65-годишна жена от с. Осетеново, а на “временен склад” в гората край селото са открити отсечени и подготвени за извозване около 16 куб. метра дърва за огрев.

В хода на разследването е изяснено, че лицата са част от престъпна група, организирана и ръководена от 39-годишният М.А. – служител на Държавно горско стопанство – Павел баня. От началото 2010 г. те са извършвали незаконно добиване, транспортиране и търговия с дърва за горене от около 20 дка държавен горски фонд.

“Въпросният надзирател през 2007 година беше уволнен дисциплинарно заради нарушения в работата си, но две години по-късно бе възстановен от Районен съд – Казанлък”, сподели вчера за “Старозагорски новини” директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) инж. Петър Заяков.

Директорът допълни, че решението за възстановяване на М.А. било потвърдено и от Окръжен съд – Стара Загора, след обжалването, което дирекцията е направила, и от 2009 година той отново бил на работа в павелбанското горско стопанство.

Първоначално сечта е извършвана в участък, определен за приоритетно снабдяване на постоянните жители на селото с дървесина по “такса на корен” в рамките на определен лимит.

Вместо да прилагат регламентираните от законната процедури за добиване и извозване на дървесина по такса на корен, М.А. и съучастниците му предлагали на хора от селото дърва за огрев на цени по-ниски от пазарните, но с от 25 до 40 % по-високи от фиксираните, като прибирали разликата.

Сечта и извозването били осъществявани от физически лица, като са пренебрегвани всички нормативни изисквания – издаване на позволителни за сеч и извозване, поставяне на горски марки и т.н. Установено е, че групата е организирала и извършила добив на дървесина от горския фонд и извън регламентирания район.

Образувани са досъдебни производства. С прокурорско постановление на М.А. е взета мярка – задържане за 72 часа. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн