Два котела на ТЕЦ “Брикел” вече са извън стpоя. До няколко дни още два ще бъдат запечатани

В сряда РИОСВ-Стара Загора започна действия по изпълнението на заповед на директора на екоинспекцията инж.Пенка Начева за запечатване на енергийни котли на ТЕЦ “Брикел” ЕАД, град Гълъбово. Втори и пети котел вече са извън строя. В близките дни ще бъдат запечатани още два. Прекратява се подаването на вода към котлите, както и достъпът, чрез пломбиране на възли от инсталацията на топлоелектрическата централа. След приключването на акцията ще останат да работят само два от котлите на централата, но след края на отоплителния сезон през април 2011 г. и те ще бъдат изведени от експлоатация.

Според директора на РИОСВ инж. Пенка Начева извеждането от експлоатация става по специално утвърден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) график. В него е посочено, че мощностите трябва да бъдат извадени извън строя до 1 декември. За останалите два котела – първи и трети – е уведомено Централното диспечерско управление и до края на седмицата се чака разрешение за спирането им.

Неочакваната акция, която съвпадна с 50-годишния юбилей на дружеството, мина цивилизовано и без протести. Нещо повече, специалистите от централата са помогнали за извеждането на котлите от експлоатация. На въпрос на медията ни ще стигне ли парата за отопление и за производството на брикети, Начева отговори, че от МИЕТ са взели и това предвид. Тя допълни, че по информация на изпълнителния директор на “Брикел” Георги Златев дружеството не се е отказало от идеята да изграждане на сероочистващи инсталации.

Заедно с Начева в “Брикел” е бил и зам.-областният управител Димитър Драчев.

От РИОСВ уточниха, че заповедта на директор Начева е издадена въз основа на решение на Министерския съвет от 17 ноември т.г. “Старозагорски новини” не успя да открие въпросното решение. Единствено досега в общественото пространство е известно за проекторешението на Министерския съвет “Брикел” да работи с намалена мощност до края на април 2011 г. и в него няма упоменато, че на 1 декември т.г. принудително от експлоатация ще бъдат изведени 4 котела.

При новата ситуация производството на ел.енергия от ТЕЦ “Брикел” ще спадне до 60-70 мегавата. Тройно ще спадне и производството на брикети. Очаква се при работа на два котела да няма проблем с топлоподаването на град Гълъбово. Но ако те работят нормално. При авария обаче парното на Гълъбово е под въпрос.

Вчера временно изпълняващият длъжността кмет Пламен Бараков съобщи пред медията ни, че в понеделник е получил писмо от Министерския съвет, в което искат да се посочат варианти за топлоснабдяването на Гълъбово. Според Бараков би трябвало да се изгради топлоцентрала, но процедурата за това, заедно със строителството, щяла да отнеме поне две години. Не било ясно и как ще се захранва тази мощност – с газ или с въглища.

Припомняме, че предишното правителство беше поело ангажимент до края на 2007 г. с пари от държавната хазна да бъде изградена заместваща мощност за осигуряване на топлофикацията на Гълъбово и пароподаване за Брикетна фабрика. По този въпрос обаче не беше направено нищо.

Синдикатите в “Брикел” – шокирани

“Направо сме в шоково състояние и не знаем какво да предприемем”, сподели вчера пред “Старозагорски новини” лидерът на КНСБ в “Брикел” Дияна Тунева.

Синдикалистката допълни, че е напълно изненадана от заповедта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с която вчера бяха затворени два от котлите на ТЕЦ “Брикел” и предстои затварянето на още два. Синдикалистката допълни, че предстоят разговори с министерството, но не се ангажира с конкретни дати.

Областният председател на КТ “Подкрепа” Михаил Михайлов обвини сегашния екоминистър Нона Караджова, че в качеството си на участващ в присъединителните преговори на България с Европейския съюз не е направила нужното и глава “Екология” е била затворена без да бъдат взети предвид интересите на българската икономика и без да бъде преценена социалната страна от това затваряне.

(СН)
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн