ТПП бие тревога: Ще има ли Стара Загора съоръжение за битови отпадъци, или гражданите ще плащат солена такса смет?

Позиция на Търговско-промишлената палата – Стара Загора

Олег Стоилов

Позицията на Търговско-промишлена палата – Стара Загора е, че в землището на село Ракитница трябва да бъде изградено съоръжение за третиране на битови отпадъци. За целта е необходимо Общинският съвет да одобри промяна на предназначението на 100 декара земя. Точката е част от дневния ред на предстоящата сесия на ОбС – Стара Загора – на 25 ноември 2010 г.

Ръководителят на съветниците от групата на левицата Бойчо Биволарски обяви, че предложението няма да бъде подкрепено от тях и няма да събере нужните гласове.

Предлагаме ви и позициите на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, на общинската администрация, на РИОСВ – Стара Загора, на кмета на село Ракитница и др.

* * *

На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора на 25 ноември ще бъде разгледано предложение за промяна на предназначението на имоти – публична общинска собственост, за изграждане на обект Регионално съоръжение за третиране на отпадъците за регион Стара Загора.

Ако съветниците от групата на левицата, както предварително нейният водач Бойчо Биволарски обяви, гласуват с „въздържал се”, а и други представители на политически сили  последват примера им, ще има сериозни последици.

Бойчо Биволарски

Площадката, определена за изграждане на новото съоръжение, отговарящо на европейските изисквания, се намира в землището на село Ракитница. За обособяването на терен от 400 дка са необходими още проблемните 100 дка, на които общинските съветници трябва да променят предназначението. Става въпрос за полски път и пасища от най-ниска категория.

Община Стара Загора е член на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, което има инвестиционно намерение за изграждане на съоръжението. То е съобразено с изискванията на европейската директива и с българското законодателство и ще бъде изградено с 52 млн. лв., изцяло осигурени по Оперативна програма “Околна среда” на ЕС. В сдружението влизат всички общини от Старозагорска област и община Твърдица, които ще използват новото съоръжение. Срокът, в който то трябва да се изгради, е април 2014 г. В момента, в който влезе в експлоатация, ще бъде загробено старото сметище на Мандра баир, което не отговаря на никакви екологични изисквания и срокът му на използване изтече през юли 2009 г.

Белчо Белчев

За да се осъществи проектът по изграждане на новото съоръжение, трябва предложението за промяна на предназначението на 100 декара да бъде подкрепено от 2/3 от общинските съветници на Стара Загора. В противен случай ще последва много тежка процедура, защото няма къде да съхраняваме сметта, заяви зам.-кметът Белчо Белчев.

Единственият вариант е боклукът на Стара Загора да се транспортира до Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци в пловдивското село Шишманци. Приемането на един тон отпадъци там, обаче, ще струва на община Стара Загора около 85 лв., каза още Белчев. На ден Стара Загора генерира около 280 тона отпадък. Този вариант ще удари по джоба на данъкоплатците, защото ще трябва да се осигурят около 8,5 млн. лв. допълнително.

Според разчетите на общинската администрация такса смет ще трябва да се вдигне около 3 пъти, ако общинските съветници не гласуват предложението.

Най-голямата тежест ще падне върху бизнеса, тъй като от него се поемат около 67% от постъпленията на таксата за битовите отпадъци. Чувствително ще го усетят и домакинствата – ако досега са плащали, примерно, 100 лв., таксата ще скочи на 350-500 лв. в зависимост от вида на имота, каза още зам.-кметът.

Йордан Николов

Немислимо е Общинският съвет да не приеме предложението, защото ще се окажем в много тежка ситуация. Ще загубим европейските средства за изграждане на съоръжението и таксата ще бъде непосилна за хората, категоричен е и областният управител на Стара Загора Йордан Николов.

Ако не бъде прието предложението на общинска сесия, Министерството на околната среда и водите ще издаде заповед незабавно да бъде затворено настоящото сметище на Мандра баир и Стара Загора ще бъде зарината от боклуци. Освен това общината ще загуби определените за рекултивация на градското сметище около 8,5 млн. лв. (сумата е предвидена в държавния бюджет) и ще трябва да го направи за своя сметка.

Пенка Начева

Няма алтернатива и съоръжението за третиране на отпадъци, тъй като Стара Загора и общините, които ще го използват, са в изостанала фаза на подготовката му, а глобите от ЕС са много сериозни. И ако се стигне до там, санкциите ще започнат да се налагат със задна дата – от 16 юли 2009 г., заяви директорът на РИОСВ-Стара Загора инж. Пенка Начева.

Председателят на комисията по здравеопазване и екология в Общинския съвет на Стара Загора Николай Шопов е категоричен, че вариантът с изграждането на регионално съоръжение на безалтернативната площадка край село Ракитница не трябва да се пропуска. Не променим ли предназначението на земята на 25 ноември, това ще бъде в разрез с интересите на цялата общественост. Ще загубим 52 млн. лв. европейски средства, отпускани безвъзмездно, за

Николай Шопов

изграждане на съоръжението и след това общината трябва да го реализира със собствени средства, каза Николай Шопов.

Специалистите са категорични, че регионалното съоръжение е напълно безопасно и технологията се прилага в развити европейски страни. Освен това реализирането на проекта ще се наблюдава от Европейската комисия.

Неоснователни са притесненията на хората в Ракитница, защото те си представят, че това ще бъде сметище като познатите досега. Но технологията отговаря на всички европейски изисквания и няма да има никакви вредни въздействие върху околната среда, заяви директорът на РИОСВ-Стара Загора.

Настина, разстоянието между площадката и селото е под 2 км, затова ще бъдат инвестирани 11 млн. лв. за изграждане на клетка за компостиране по закрит способ с климатична система, добави и зам.-кметът Белчо Белчев.

В 21 век няма кой да позволи прилагане на технология, която не е в интерес на здравето и безопасността. Всичко ще се наблюдава под лупа и няма място за притеснение, каза областният управител Йордан Николов.

Генчо Иванов

Независимо от проведените срещи с жителите на село Ракитница, на които не веднъж е обяснявано, че няма опасност нито за околната среда, нито за здравето на хората, Инициативният комитет срещу изграждането на съоръжението отстоява своята позиция и продължава да настоява за провеждане на местен референдум. Според председателя му Генчо Иванов ще се стигне до замърсяване на подпочвените води и кладенците.

Маргарита Георгиева

Екологът на общината Маргарита Георгиева е убедена, че това е невъзможно. Гаранция за това е мястото на площадката, изследвано по критерия инфилтрация на почвената основа. Освен това технологията предвижда изграждане на геомембрана в основата с дренажи и други системи, които не могат да пропуснат замърсители, каза Маргарита Георгиева.

Общинският съветник Николай Шопов коментира, че с реализирането на съоръжението има възможност в Ракитница да бъде изградена канализация и да бъдат ремонтирани улиците.

Хората обаче са категорични, че съоръжение в селото си няма да допуснат и едва ли не са съгласни да са кални улиците, но депо да няма, заяви кметът на селото Величка Неделчева.

Според Инициативния комитет в село Ракитница трябва да се изгради не регионално съоръжение за третиране на битовите отпадъци, а завод. Това, обаче, означава стартиране на процедурите от нулата, което ще удължи процеса с 2,5 години. Това също гарантира, че няма да могат да се ползват предвидените европейски средства, обясни инж. Пенка Начева.

Групата на левицата в Общинския съвет в Стара Загора и представители на други политически сили се обединяват около позицията въздържали се, с което поставят присъда „не” на регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци.
“Имаме опасения, че тук ще се кара боклукът на София. Все още не сме излезли със становище, но определено мога да кажа, че ще се въздържим”, каза ръководителят на групата Бойчо Биволарски.

Според председателя на комисията по здравеопазване и екология в общинския съвет е немислимо и невъзможно сметта на София да бъде транспортирана в Стара Загора. Съоръжението ще има само 1 клетка. Освен това то трябва да бъде готово в средата на 2014 г., а дотогава столицата ще е решила проблема със собственото си съоръжение.

Старозагорска област от 2010 година е част от в Европейската мрежа на клъстери и региони за инвестиции в екологията ECREIN. Мотиви за задължителната необходимост от изграждане на регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци изрази и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов, който е и координатор на регионална екоплатформа, обединяваща представители на различни институции и организации. “Ако проектът не бъде реализиран, загубите ще са сериозни за всички. Старозагорските предприемачи ще загубят финансов ресурс, съизмерим с няколко общински бюджета. Градът няма да бъде привлекателен и за инвеститорите”, каза Олег Стоилов.

Малката червена точка сочи еднокилометровата дистанция от крайните къщи на Ракитница. Депото ще бъде разположено от нея нагоре. Снимка maps.google.com

-

Регионалната екоплатформа към ECREIN изцяло застава зад реализирането на проекта и ще съдейства за намирането и прилагането на най-успешните технологии за бъдещия завод за преработка на битови отпадъци, който е заложен като краен етап, обясни Олег Стоилов.

Заседанието на Общинския съвет в Стара Загора ще се проведе на 25 ноември (четвъртък). От волята на общинските съветници ще стане ясно дали Стара Загора ще загуби близо 60 млн. лв. европейски средства, ще се зарине с боклук и такса смет ще скочи неколкократно, или интересите на обществото ще надделеят над партийните и над частните претенции, натрупани през последните години.

19-минутен видеофилм по темата можете да видите в сайта на ТПП-Стара Загора – кликнете ТУК.
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн