Никой не иска старозагорски боклук

Проектът за регионално депо край Ракитница няма алтернатива

“Ако на заседанието на 25 април т.г.(в четвъртък) Общинският съвет в Стара Загора не одобри предложението на общинската администрация за смяна на предназначението на земята край Ракитница от публична в частна общинска собственост с оглед изграждането на съоръжение за третиране на битови отпадъци, ще бъдем принудени да уведомим за това датския консултант по проекта, че работата спира. От своя страна той е задължен да уведоми Европейската комисия и МОСВ, с което фактически работата по изграждане на депото ще бъде преустановена”.

Това заяви вчера на специална пресконференция ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Белчо Белчев. В нея участваха още общинският председател на ПП ГЕРБ Емил Христов и общинският съветник Румяна Присадашка.

От дълги години община Стара Загора изхвърля боклука си на Мандра баир. Настоящото сметище е незаконно и то трябваше да бъде закрито още на 17 юли 2009 г., тъй като не отговаря на европейската директива за депониране на отпадъци. От МОСВ обаче дават разрешение на общината да продължи експлоатацията му до изграждането на предвиденото в ОП “Околна среда” ново регионално съоръжение.

Но при условие, че днес старейшините не подкрепят предложението, това означава, че МОСВ ще предприеме рестриктивно мерки, тоест настоящото депо на Мандра баир ще бъде закрито и Стара Загора ще остане без алтернатива за отпадъците си.

Никой не иска и грам боклук

Най-близките до Стара Загора регионални съоръжения за третиране на битови отпадъци, изградени по ОП “Околна среда”, са в село Гарваново, Хасковско и село Шишманци, Пловдивско.

“За Гарваново Общинският съвет на Хасково категорично отказа да приеме боклука на Стара Загора. Вчера (23 ноември) в телфонен разговор управителят на депото в Шишманци ми заяви, че 1 грам от старозагорският боклук няма да приемат. Така че няма къде да го караме”, заяви вчера Белчо Белчев.

От Община Стара Загора са изчислили, че ако старозагорският боклук се карал в други области, такса смет ще се вдигне неколкократно. Преди една година от Шишманци (тогава не е бил налице отказ) поискали 45 лв. на тон без ДДС. Ако към тази сума се добавели и транспортите разходи, то от старозагорските данъкоплатци трябвало да се събират допълнително около 8 млн.лв. И от тази мярка щели да бъдат засегнати както домакинствата, така и бизнесът. Отделно за рекултивирането на сметището на Мандра баир от общинския бюджет трябва да бъдат осигурени още 8.5 млн.лв. Белчев припомни, че за Мандра баир има изготвен проект за рекултивацията на стойност 7.1 млн.лв. без ДДС, осигурени от републиканския бюджет, но това ще стане само ако бъде изградено ново регионалното регионално съоръжение за третиране на битовите отпадъци.

Без депо Община Стара Загора ще загуби 52 млн.лв. по ОП “Околна среда”

Вчера стана известно, че вече е готова комплексната оценка по проекта за депото, който по Оперативна програма “Околна среда” на МОСВ ще струва 52 млн. лева.
Белчев уточни, че общината е получила положителен доклад по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и че ако градските старейшини в четвъртък гласуват “за”, до 31 декември датският консултант ще може да представи работния проект за депото. Освен това общинската администрация вече е получила от МОСВ покана за среща, на която да бъде подписан окончателен договор за изграждане на депото.

Зам.-кметът обобщи, че досега няма диалог с Инициативния комитет в Ракитница, който продължава да противодейства на идеята за изграждане на депото край селото, независимо от всички доводи на общината и специалистите. Той посочи, че на членовете на комитета е обяснено, че изгражданото депо ще бъде от съвършено нов тип, който в никакъв случай няма да окаже вредно въздействие върху околната среда.

“Показахме им сметки, от които е видно, че 11 млн. лева от общата сума, предназначена за проекта, ще отидат за специално сепарационно хале, което да сведе до минимум отделянето на каквито и да било вредни емисии”, каза още Белчев. И че въпреки оскъдния си бюджет община Стара Загора се е съгласила да направи съществени подобрения в инфраструктурата на селото – водопроводна мрежа и улици, но в замяна на тези предложения не е получила никакъв разумен отговор.

ГЕРБ излязоха с нарочна декларация

По думите на председателя на общинската организация на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов, по проблема са проведени срещи с всички представени в Общинския съвет политически сили. Христов огласи и специална декларация на партията, в която те се призовават да загърбят всякакви партийни интереси и да гласуват единствено за благото на старозагорското гражданство. В декларацията се казва още, че всяко друго решение на Общинския съвет ще доведе до тежки рестриктивни мерки от страна на МОСВ, което ще се отрази преди всичко на местния бизнес във вид на преки финансови загуби и отлив на инвеститори в региона.

Според общинския съветник Румяна Присадашка днешното решение на старейшините ще зависи от техническата и икономическата грамотност на неговите членове, както и от тяхната социална отговорност.

Тихомир ЕТЪРСКИ
Йовка ВЕЛИКОВА

-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн