Вотът на БСП ще реши гласуването за депото на сесията в четвъртък

ПРОБЛЕМЪТ

-
В четвъртък (25 ноември) Общинският съвет в Стара Загора трябва да гласува предложение за промяна предназначението на 100 декара общинска земя в землището на с.Ракитница. Те са част от 350-те декара площадка за бъдещото Регионално депо на 12 общини.

За финансирането на проекта Оперативна програма “Околна среда” на ЕС осигурява 52 млн. лв. 50 млн. от тях са безвъзмездна помощ, а 2 млн. – съфинансиране от 12-те общини.

Проблемът е, че част от общинските съветници предварително заявиха, че няма да гласуват “за” предложената промяна на предназначението на въпросните 100 дка пустееща земя край Ракитница.

Това ще спре реализирането на проекта за Регионално депо и 50-те милиона лева от ЕС ще бъдат безвъзвратно изгубени.

Нещо повече, веднага след това МОСВ ще забрани използването на сегашното нерегламентирано сметище на Стара Загора на Мандра баир и за битовите отпадъци на областния град ще трябва да се търси ново депо. Най-близкото е в пловдивското село Шишманци. Но цената, която ще се плаща за депониране там, ще бъде по 85 лв. за тон. Стара Загора генерира по 280 тона отпадъци на ден. Това прави към 9-10 млн. лева допълнителни разходи годишно. Което означава, че такса “Смет” ще скочи веднага многократно както за обикновените старозагорци, така и за фирмите, които поемат по-голямата тежест на сметосъбирането.

Ще се създаде ли огромен проблем за старозагорци, или той ще бъде избегнат? Ще усвоим ли 50 млн. лв. европейски пари, или вместо това ще плащаме по 10 млн. лв. годишно от джобовете си?

Ключът към отговора се крие в начина, по който ще упражни вота си групата на БСП в Общинския съвет. Знае се, че предварителните нагласи на 11-те съветници-социалисти са да гласуват “Въздържал се”. Че няма да “пуснат” депото обявиха и съветници от “Нова сила”. Това ще осуети събирането на нужните 34 гласа (2/3 от всичките 51 старейшини), за да продължи работата по Регионалното депо с изготвянето на Подробен устройствен план.

- – - – - – - – - – - – - – - – - -

АНКЕТА

Какви негативи очаквате, ако няма Регионално депо?

Стоян БОНЕВ, кмет на Гурково: Първоначалните постановки бяха да караме отпадъците в Севлиево, което е на 120 км от нас. Но това би било трудна работа. Разходите ни при такъв сценарий ще са в пъти по-големи, отколкото с бъдещата ни претоварна станция към Регионалното депо край Стара Загора, която ще обслужва още Твърдица и Николаево. Затова в наш интерес е Регионалното депо да бъде създадено. “Отмяната” му не бива да се случва.

Юлиан ИЛЧЕВ, кмет на Раднево: Ние имаме свое депо, в което можем да събираме отпадъците поне още 2-3 години. Но Регионалното депо трябва да бъде създадено най-малкото за да не изпада България в ролята на страна, която не е в състояние да спази европейските директиви. Едновременно с това хората от Ракитница трябва да бъдат напълно защитени от всякакви неудобства, свързани с бъдещото съоръжение в землището на селото им.

Любка ИВАНОВА, областен лидер на СДС – Стара Загора: Евентуален бойкот на Регионалното депо вследствие на отрицателен вот на някои общински съветници би означавал Стара Загора да остане без място, в което да събира отпадъците си. Градът ще бъде принуден да ги кара в Пловдивска област. Но депото в Шишманци вече е претоварено. В условията на световна икономическа криза да се откажем от 52 млн. лева е, меко казано, глупаво. Проява на политически инат ще бъде, ако не се вземе решение за създаване на депото.

Николай ШОПОВ, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и екология на Общинския съвет в Стара Загора: Ако ОбС не даде път за създаване на Регионалното депо, от Нова година ще бъдем принудени рязко да вдигнем таксата за битовите отпадъци. Някои настояват да правим не депо, а направо завод за преработка на боклука. Но нека имат предвид, че дори и да направим завод, той също изисква към него да има съоръжение за предварително третиране и депо. Следователно депото пак ще го направим, но въпросът е с какви пари. Ако не усвоим тези 52 млн., които ЕС ни дава, ще трябва след това да заделяме наши собствени средства. Което ще бръкне дълбоко в джобовете на старозагорци.

- – - – - – - – - – - – - – - – - -

В Ракитница събират пари за дела срещу депото

Всеки от 360-те жители на старозагорското с.Ракитница дава според възможностите си пари за делата, които селото води срещу изграждането на бъдещото регионално депо за отпадъци. Хората отделят от семейния си бюджет по 2, 3, 5 или 10 лева, обявиха членове на инициативни комитет.

В момента Ракитница води 3 дела в Административния съд – срещу общинския съвет в Стара Загора и областния управител заради това, че не са направили досега възможно провеждането на искания от жителите на селото местен референдум с въпрос да има ли или не депо край селото, и срещу доклада по оценка на въздействието върху околната среда. През април т.г. ракитничани изпратиха и жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, на която все още нямат отговор.

Наскоро те обявиха, че са изпратили отворено писмо до кмета на Стара Загора проф.Светлин Танчев, в което му задават 6 въпросa по казуса.

От общо 23 регионални депа в България, чието изграждане момента е на дневен ред, най-изостанала е подготовката на старозагорското, съобщи главната еколожка на община Стара Загора Маргарита Георгиева. Ако то не се реализира, такса “Смет” за старозагорци ще скочи най-малко 2-3 пъти.

- – - – - – - – - – - – - – - – - -

МНЕНИЯ

Тенчо РУКАНОВ, председател на Общинския съвет:

Вариантът “Шишманци” ще ни излезе златен

На миналата сесия предложението на кмета бе оттеглено, защото срокът за разясняване на това, за което сега говорим, бе твърде малък. Междувременно екологът на общината и ресорният зам.-кмет влязоха и обясниха ситуацията във всяка една от 12-те постоянни общински комисии. Смятам, че на всички съветници вече са изяснени и техническите показатели, и хронологията на проблема.

Относно безвредността на депото ще дам един пример: В Дания такова има в центъра на столицата Копенхаген. Имайте предвид, че дори когато направим завод, без депо той не може да работи. При различните технологии остатъкът за депониране след преработката в завод се движи между 5% и 15%. Затова първо се прави депо. 70% от себестойността на извозваното количество отпадъци е в транспорта. По тази причина вариантът “Шишманци” е неприемлив. Той ще ни излезе наистина златен.

- – - – - – - – - – - – - – - – - -

Румяна ПРИСАДАШКА, водач на групата общински съветници от ГЕРБ:

При провал на решението ще поискам обявяване на имената на гласувалите против

Ние нямаме никакъв друг избор, освен да гласуваме промяната на предназначението на земята на 100-те декара общинска собственост. Този проект технически е абсолютно добър. Той не е българска измислица.
В Европа отдавна по този начин се сепарират и преработват отпадъци. България не може да стои настрани от това, което се случва там.

Хората в Ракитница трябва да знаят, че няма да им мирише, няма да разбират, че там се извършва дейност.

Според мен голяма част от опонентите на гласуването на тази точка не влагат никакъв разум за това, какво е най-доброто за гражданите на Старозагорска област.

Ако депото бъде провалено и бъдем принудени да караме боклука в Шишманци, нека да не се учудваме как таксата ни смет, ако е била досега примерно 200 лева, ще стане многократно по-висока за всяко семейство и фирма. Дали старозагорци ще приемат от догодина да плащат по 800 лв., а на следващата – по 1000 лева и това да продължи с години?

Депото е необходимо и цялата група общински съветници на ГЕРБ ще подкрепи предложението в четвъртък. Защото по-разумно решение от това за всички нас в този момент няма. Смятам, че групите в ОбС, ако погледнат на проблема не през партийната си призма, а разумно, трябва да дадат своята подкрепа.

Ако не съберем нужните 34 гласа, ще поискам прекъсване на сесията, разпечатка на гласуването и пълно обявяване по медиите кой е гласувал за доброто на старозагорци и кой – не.

Има и още една подробност. Държавата може да реши да влезе и в процедура по отчуждаване на въпросната общинска земя. Тъй като това е национална програма. Но какви средства ще влязат тогава при нас? Никакви. Сега влизат 50 милиона. Защо да ги изпускаме?

(Информация на “Твоят ден” – регионално изданиие на в.”Труд”)

-

Разписание - градски транспорт >>>>

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн