Брадвата на концесиите сече 114 декара гори над село Люляк

Село Люляк – панорама. Снимка Хаджи Иван, panoramio.com

-

Продължава практиката държавата да раздава концесии за добив на природни изкопаеми, без да се съобразява с отделните общини и засегнатите граждани. Последният случай в Старозагорско е над с. Люляк, където “БГС ГРУП” АД започва добив на доломити. Срокът за концесията за находище “Лори” е 25 години, а засегната площ – 377 декара. Ръководството на дружеството е изготвило схема, според която за първия етап от развитието на кариерата са необходими 114 декара общински земи. Всички те са част от горския фонд, т.е – от белите дробове на областта.

Точката с исканията на концесионера за учредяване право на ползване върху имоти – общинска собственост, изключването на земите от горския фонд и промяната на предназначението им, е включена в дневния ред на предстоящата сесия на Общински съвет – Стара Загора, на 25 ноември. На пръв поглед – демократично – решават общинските съветници. При внимателен прочит на закона обаче се оказва, че ако старейшините не дадат съгласието си за 25-годишно ползване на земите, то по настояване на “БГС ГРУП” АД държавата може да предприеме действия за принудително отчуждаване. Така на практика местната власт е поставена в шах – дали да вземе по-прилична сума от концесионната такса, или да се задоволи с по-малкото пари от държавната оценка.

За първи път въпросът беше внесен за разглеждане в Общинския съвет миналата година, но тогава старейшините отказаха на концесионера поради липсата на доклад за въздействието върху околната среда. Сега, след като на 17 септември 2010 г. Министерството на околната среда и водите е одобрило инвестиционното предложение, и този проблем е отстранен. Фирмата-концесионер е обещала стриктно да спазва екологичните изисквания, но жителите на Люляк и притежателите на имоти във вилното селище се опасяват, че водата им ще секне или ще се замърси, че въздухът вече няма да е същият и че животни и птици ще изчезнат, подплашени от взривовете. Така след 25 години на мястото на сега съществуващите 377 декара гори киносценаристи ще могат да снимат филм за Луната.

Емил НИКОЛОВ
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн