Идват 15 млн.евро за нов тролейбусен транспорт в Стара Загора

“Започва изпълнението на проект на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) “Интегриран градски транспорт в Стара Загора,- съобщи заместник-кметът Белчо Белчев. – Той е за срок от 3 години и е на стойност 15 милиона евро.

Проектът е адресиран само към тролейбусния транспорт. С реализирането му ще се осъществят нови контактни линии, нови токоизправителни станции, нови тролейбуси, електронни информационни системи на всички новопостроени спирки, видеонаблюдение и др. Предвижда се удължаване на тролейбусните линии до квартал “Зора” и до Тракийския университет.

Първата стъпка по изпълнение на проекта е 10-месечно обследване на територията на целия град. То включва комплекс от икономически, социологически и пр. проучвания, промяна на маршрутните линии и пр. Официалното стартиране е в началото на 2012 година.

Освен в Стара Загора такъв проект се изпълнява още в Пловдив, Русе, Плевен и Варна. Целевите средства са на стойност 210 милиона евро.

На 18 ноември 2010 г. в МРРБ на кметските управи на петте града ще бъдат представени консултантите по проектите, които са спечели конкурса. По неофициални данни ръководител на старозагорската консултантска група ще бъде специалист, който е реализирал подобен проект в Атина. На 19 ноември т.г. е предвидена пресконференция с консултантите за получаване на максимална информация.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн