Строителна фирма ще връща пари за некачествен ремонт на сградата на Областната администрация

Йордан Николов

Областният управител Йордан Николов е изпратил писмо до фирма “ВАЛДЕС 96″ ЕООД от Костинброд, в което настоява да бъдат върнати 161 000 лв. за некачествен ремонт на покрива на сградата на Областната администрация в Стара Загора. При извършената проверка комисия е установила, че 70% от ремонта не е извършен, въпреки че на “ВАЛДЕС 96″ са изплатени 191 387,92 лв. Исканата от областния управител сума де факто представлява 70% от общо изплатената. Отделно Николов настоява и за изплащането на неустойки в размер на 68 000 лв.

“С парите, които получим от “ВАЛДЕС 96″, ще наемем старозагорска фирма, която да направи качествен ремонт на покрива. Вече ми омръзна месеци наред да водя кореспонденция с Костинброд, и то без никакъв резултат”, съобщи вчера областният управител.

Изборът на “ВАЛДЕС 96″ като изпълнител на поръчката “Ремонт хидроизолация на покрив на сграда на Областна администрация – Стара Загора” е направен през 2009 г. в конкуренция с две софийски фирми. Договорът с изпълнителя е сключен от тогавашния областен управител Мария Нейкова на 7 май същата година. Костинбродската фирма е поела ангажимента да извърши ремонта за два месеца, а областната управа – да й заплати сумата от 191 387,92 лв. Обектът е приет на 10 юли същата година, а протоколът от страна на възложителя е подписан от Ивайло Митев, главен секретар в Областната администрация.

Още при встъпването си в длъжност през м.септември 2009 г. новият областен управител Николов констатира, че при дъжд от ремонтирания преди два месеца покрив тече вода. Влагата вече е неизлечима – в отделни стаи мазилката по тавана е откъртена, а стените са мухлясали. Отделно при по-силен вятър покривът се отлепя. Това става и повод Николов да сформира комисия, която установява, че 70% от ремонта не е извършен. После следва кореспонденция с “ВАЛДЕС 96″.В свое писмо от 5 юли 2010 г.управителят на фирмата Валери Венков признава, че ремонтът е некачествено изпълнен, че допуснатите пропуски са по вина на техническия им ръководител и поема ангажимента те да бъдат отстранени в рамките на 10 (десет) дни. От тогава до сега обаче от костинбродската фирма няма ни вест, ни кост.

Според наличната документация ремонтът на покрива на сградата на областната управа не е единствената поръчка, изпълнена от “ВАЛДЕС 96″. През 2008 г. фирмата е избрана за изпълнител на обект “Ремонт на зала, фоайе и санитарни възли в сградата на Областната администрация в Стара Загора”. Тогава в обявения търг участват същите две софийски фирми, както и в търга за покрива. За ремонта на залата, фоайето и санитарните възли на “ВАЛДЕС 96″ са изплатени 99 779,20 лв.

Днес областният управител Йордан Николов недоумява защо при наличие на толкова много доказали се строителни фирми от Стара Загора и региона в търговете на предходната областна управа са участвали (и са печелили) фирми извън областта. Подмяната на ламаринената обшивка на покрива на сградата на Областната администрация през 2009 г. пък е била поверена “БМ-ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД – София, за което са платени 61 780 лв. Заедно с ремонта на покрива, направен от “ВАЛДЕС 96″, цялото “удоволствие” е струвало на данъкоплатците 253 167 лв… А покривът – тече ли, тече…

Йовка ВЕЛИКОВА
-

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Строителна фирма ще връща пари за некачествен ремонт на сградата на Областната администрация”

  • isark01 wrote on 16 март, 2011, 17:35

    Цитат: “После следва кореспонденция с „ВАЛДЕС 96?.В свое писмо от 5 юли 2010 г.управителят на фирмата Валери Венков признава, че ремонтът е некачествено изпълнен, че допуснатите пропуски са по вина на техническия им ръководител.”

    НЕ, не е по вина на техническия ръководител, а просто тази част от покрива не е ремонтирана, нищо че Валери Венков е взел пари и за нея.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн