Молекулярен биолог ще представя България на международния финал на конкурса за млади учени “Лаборатория за слава FameLab”

STZAGORA.NET
*
Петър Ефтимов вече замина за Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, където тази седмица ще се състезава с националните победители от общо 27 държави.
*
Тази седмица в Обединеното кралство ще се проведе международният финал на конкурса за комуникация на науката “Лаборатория за слава FameLab”. Националните победители от 27 държави вече се събират в британския град Челтнъм, за да се представят пред публиката на Челтнъмския фестивал на науката. Предизвикателството за младите учени е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това пред неспециализирана публика и само за 3 минути.

Създаден от Челтнъмския фестивал на науката и станал международен благодарение на Британски съвет, конкурсът “Лаборатория за слава FameLab” става все по-популярен по целия свят. Тази година отново има толкова много участници, че се налага да се проведат цели 3 полуфинала. Те ще са на 8 юни и ще определят десетте участници на големия международен финал на 9 юни.

България ще бъде представена от Петър Ефтимов, асистент по “Хистология и ембриология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Той спечели националния финал на “Лаборатория за слава FameLab”, който се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката.

На българския финал Петър разказа за магията на стволовите клетки, на които се възлагат големи надежди за лечението на редица заболявания. Един от проблемите е, че не винаги може да се използват ембрионални стволови клетки. Затова Петър работи по терапия с възрастни стволови клетки, каквито има в тялото на всеки.

За Обединеното кралство Петър е подготвил нова завладяваща тема, с която ще участва на един от полуфиналите на 8 юни, в надпревара с победителите на Ирландия, Германия, Португалия, Египет, Гърция, САЩ, Малайзия и Хонг Конг. Надяваме се Петър да достигне до големия финал на 9 юни, когато ще представи различна тема.

Понякога оприличаван на “Евровизия за учени”, международният финал на FameLab се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Онлайн излъчването ще бъде от 22:30 ч. българско време (20:30 ч. британско) на 9 юни и може да бъде гледано на сайта на Британски съвет
http://www.britishcouncil.bg/events/famelab-international-final-2016

Тази година за първи път онлайн зрителите ще могат да гласуват за наградата на публиката, заедно с публиката в залата.

България участва в конкурса още от самото му начало преди 10 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката, БНТ и Форум Демокрит. Тази година партньори на конкурса са Аурубис България и новооткритият София Тех Парк.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн