Старозагорци обсъдиха проекта за бюджет на Общината за 2016 година

STZAGORA.NET
*
Граждани предлагат нов квартал в западната част на Стара Загора, светофари по “Гурко”, кръстовище на две нива на жп надлеза, улица над дере и нови социални жилища
*
В зала “П.Р.Славейков” тази вечер се състоя оповестеното по-рано публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Стара Загора за 2016 година в размер на 95,2 млн. лв. В присъствието на граждани, общественици, специалисти, общински съветници и представители на политически партии, както и на заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, подробна информация за рамката на бюджета представи главният финансист на Общината Цанка Ганева.

* Проекто-бюджет 2016 е публикуван в сайта на Община Стара Загора – връзка тук >>>.

Инвестиционните акценти на Община Стара Загора за 2016 г., които ще се обслужват със средствата от субсидията за капиталови разходи и собствени бюджетни средства, са следните, посочи Цанка Ганева:

* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на покрития плувен басейн в Стара Загора;
* Доизграждене на Музей “Литературна Стара Загора”;
* Довършване на основния ремонт на Детска ясла № 6 “Щастие”;
* Реконструкция и рехабилитация на кръстовището на ул. “Капитан Петко войвода” и бул. “Цар Симеон Велики”. Проектът включва: Изграждане на кръстовище за двулентово кръгово движение. Изграждане на тротоари и достъпна среда. Полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Извършване на мероприятия по ландшафтно оформление на елипсата.
Нови обекти:
* Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на залата по борба. Проектът включва: топлоизолация на фасадните стени и покрива, подмяна на дограмата с PVC. Предвижда се ударопоглъщаща настилка във фитнес зоната. Подмяна на дървена облицовка в сауната. Подмяна на фаянс в съблекалните и санитарни помещения. Пребоядисване на стените. Предвижда се окачен растерен таван с негорими пана в залата. Предвижда се ремонтиране на 174 м ограда около сградата.
* Изграждане на ул. “Петкана Захариева” в кв. “Железник”. Предвижда се изграждане на ул. „Петкана Захариева“, която да осъществява връзка към учебно заведение в кв. „Железник“, като се изпълни цялостна конструкция за пътна настилка – трошенокаменна настилка, плътен и неплътен асфалтобетон. Проектът ще бъде изготвен съобразно с действащата регулация и нормите за проектиране на пътища.
* Извършване на основни ремонти на физкултурни салони в няколко училища: “Георги Райчев”, “Паисий Хилендарски” и “Николай Лилиев”;
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за реконструкция и рехабилитация на ул. “Кап. Петко войвода” – южно от бул. „Цар Симеон Велики“. Ще се обособят три ленти за движение – две ленти
в направление „юг-север“ и една лента „север-юг“. Това ще облекчи трафика и транспортните задръжки на кръстовищата. Ще се проектират тротоарни площи и пълна реконструкция на ул.“Капитан Петко войвода“, като се спазят нормите за проектиране на пътища и действащата регулация.
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за изграждане на продължението в направление запад на бул. “Хр. Ботев” между ул. “Одринска епопея” и “Кап. Петко войвода”. С проектното решение ще се осъществи връзката между ул. „Одринска епопея“ и ул. „Капитан Петко войвода“, което максимално ще облекчи трафика в направление „изток-запад“. Ще се проектират две ленти за движение с прилежащи тротоари, като се спазят нормативните изисквания за проектиране на пътища и действащата регулация.
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за Руския пазар. Ще бъде изграден пазар от закрит тип с нови остъклени метални конструкции.
* Проект за многофункционална спортна зала. Предстои обявяване на конкурс за проект на Многофункционална спортна зала на част от терена в новоизградения парк в кв. „Казански“. Проектът ще обединява функции на спортно съоръжение, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия.
* Изготвяне на инвестиционен проект за ремонт на залата в сградата на Областната управа (т.нар. зала “Синдикален дом”). Ще бъде проведен конкурс за обновяване и модернизация на концертната зала, който ще включва основен ремонт, привеждане към съвременни противопожарни норми, акустика, озвучителна техника, художествено осветление и оборудване. Ще бъдат изградени нови инсталации – климатизация, вентилация и отопление.
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за проектиране на 40 дка зона за спортни дейности и отдих. Проектиране на територията на бившия Военен терен южно от вече изградения парк. Към настоящия момент се провежда процедура по прехвърляне собствеността от Министерство на отбраната на Община Стара Загора.
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за ЦДГ №2 “Зорница”. Предвижда се изготвяне на проект за енергийна ефективност на детската градина, като ще се предприемат мерки за смяна на дограмата и топлоизолация. Ще се извърши ремонт на спалните, санитарни и занимални помещения.
* Изготвяне на инвестиционен работен проект за училище “Христо Ботев”. Предвижда се изготвяне на проект за енергийна ефективност на учебното заведение, като ще се предприемат мерки за смяна на дограмата и монтаж на топлоизолация. Ще се извърши ремонт на учебните стаи и санитарните помещения.
* Изработване на цифров модел и подробен устройствен план за регулация и застрояване на част от централната градска част на Стара Загора между бул. “Руски”, бул. “П.Евтимий”, бул. “Славянски” и ул. “Хан Аспарух” – с площ 1010 дка. С плана за регулация ще се даде възможност за цифровизиране на скиците за проектиране и по-бързо обслужване на гражданите и проектантите. Планът за застрояване ще бъде приведен в съответствие с Общия устройствен план на Стара Загора от 2011 г.
* Изготвяне на цифров модел на кадастралния план на подземните проводи в Стара Загора. Към момента подземните комуникации се нанасят ръчно върху скиците за проектиране, въз основа на кадастрален план, изработен през 1977 г. С изработването на този модел ще се даде възможност за въвеждане на нови данни и актуализиране на всички следващи промени в подземните комуникации на града и подаване на информация към проектантите, експлоатационните дружества и гражданите в цифров вид.
* Изработване на подробен устройствен план за регулация и застрояване на част от кв. “Железник”. План за регулация и застрояване с електро- и ВиК схеми на част от кв.“Железник“, намираща се северно от пътя за с. Старозагорски бани – кадастрален район 547 по кадастралната карта на Стара Загора. В рамките на този план има възстановени много частни имоти, което налага актуализиране на действащия план и проект за промяна на Кадастралната карта и Кадастралните регистри за имотите по чл.16 от ЗУТ – с площ 1450 дка.

През 2016 г. започва изпълнението и на програма “Региони в растеж”, финансирана със средства от Европейския съюз в размер на 52 млн. лева, която бе обект на отделно обсъждане.

След оповестените цифри и данни по новия бюджет се състоя дискусия по рамката на бюджет 2016. Особено внимание изказалите се отделиха на проектите от инвестиционната програма на Община Стара Загора.

Продължението на бул. “Славянски” да достигне до кръстовището за Старозагорските минерални бани, предложи арх. Иван Иванов. Така ще се оформи един бъдещ нов жилищен квартал на Стара Загора на запад от тръбата на ВЕЦ “Стара Загора”, който трябва да се реши градоустройствено, дори и само в идеен вариант на първо време, за да се реши какъв процент на редукция ще трябва да се приеме и да се обособят обществени части, детско заведение и други необходими анекси към това ново жилищно пространство. Мястото е много добро и кварталът може да се разработи, като в него се изнесе бъдещето жилищно строителство на Стара Загора, сподели арх. Иванов.

Второто предложение на арх. Иванов е да се проучи възможността за поставяне на три нови сфетофара по ул. “Генерал Гурко” от Пето основно училище до бул. “П. Евтимий”. В момента “Гурко” е силно натоварена за сметка на паралелния й бул. “Хр. Ботев”, тъй като по нея няма светофари и тя е най-бързата, но и най-предпочитаната точно затова от водачите градска артерия. В същото време включването в нея от перпендикулярните й пресечки е почти невъзможно в най-натоварените часове, а по бул. “Хр. Ботев” трафикът е нисък. С поставянето на светофари на кръстовищата с улиците “Отец Паисий”, “Х.Д.Асенов” и “Руски” двете пътни артерии ще се балансират.

Повече средства за поддържане на уличната мрежа в селата предложи да се предвидят в бюджет 2016 жителка на с. Арнаутито. Всякакви други предложения се приемат в писмен вид в деловодството на Общината, припомни Цанка Ганева.

През 2016 г. Общината планира ли и колко средства за строителството на социални жилища, залегнало в програмата за периода 2014-2020 г., попита водачката на групата на БСП в Общинския съвет Валентина Бонева. Тя постави въпроса и за крайно лошото състояние на пътя между селата Борово, Михайлово и Самуилово, както и пътят Борово-Козаревец. Отношение по повдигнатите въпроси взе зам.-кметът по устройство на територията, строителство и инвестиции Янчо Калоянов. Тъй като стойността на междуселищното пътно строителство е много висока, то ще се проектира и изпълнява поетапно, каза той. Идеята на кмета Живко Тодоров е социални жилища да се изградят в бившата сграда на Центъра по метрология, която е дадена на Община Стара Загора, съобщи Янчо Калоянов.

Кръговото кръстовище до магазин “Билла” е добро решение за облекчаване на трафика в града, но това, което се планира – разширяване на старото трасе на ул. “Кап. Петко войвода”, а не изграждането на улицата върху дерето и продължението в оста на север от “Билла”, не решава проблема, изрази мнение инж. Георги Георгиев. Той обърна внимание на това, че сутрин трафикът по “Кап. Петко войдода” е в посока север-юг, но за него е предвидена само една лента, което няма да премахне задръстванията сутрин, в началото на работния ден. “Рано или късно улицата трябва да мине по дерето – така, както е по Общия устройствен план. Затова според мен тази инвестиция не е уместна и въпросът следва да се обсъди много задълбочено. Защото с тези средства и имайки готов проект за трасе на улицата върху дерето, можем да направим две платна” – каза той. Инж. Георгиев предложи и продължението на бул. “Хр.Ботев” да стига не до ул. “Кап. Петко войдода”, а до площада на кв. “3 чучура-юг”, както е по устройствен план и по транспортната схема, за да не се лишава кварталът от използване на новата връзка с бул. “Хр. Ботев”. Георги Георгиев предложи и да се предвиди план за регулация на района от езеро “Загорка” до Дома на инвалида – един район, в който в момента доста интензивно се извършва жилищно строителство. “Там има в момента частни канализации, частни водопроводи, сигурно и частни улици” – сподели той.

Адв. Стефан Анков повдигна въпроса за кръстовището и надлеза до жп-линията на бул. “Славянски” и бул. “П. Евтимий”, по повод на информацията, че ще се разширява само платното на надлеза, както и светлият отвор на моста. Като че ли е по-удачно да се заделят повече средства, за да може да се изгради адекватно кръстовище на две нива, за да се реши сериозният проблем с трафика там, предложи адв. Анков.

Според зам.-кмета Йордан Николов предложенията и на инж. Георгиев за ул. “Капитан Петко войвода”, и на адв. Анков са логични, но реализацията им ще изисква инвестиция от поне 20 милиона лева, които на този етап са непосилни за Община Стара Загора. Със средства по европроекти засега е достъпно и възможно да се направи само разширение на надлеза за облекчаване на градския транспорт.

Направените предложения ще бъдат разгледани и проектът за Бюджет 2016 ще бъде предложен за гласуване в Общински съвет Стара Загора.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн