Георги Първанов: Силен и точен доклад на Борисов в Брюксел, това трябва да е консенсусната българска политика

STZAGORA.NET
Голяма част от партиите не провеждат кампания в познатия и традиционен вид – със събрания и сблъсък на идеи. Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) и председател на политическа партия АБВ. Той характеризира предизборната кампания като подмолна – с процеси на сплашване и покупко-продажба. „Изборната кампанията е скучна, защото няма сблъсък на идеи, а сблъсък на пари и корпоративен вот“, каза Първанов. По негова преценка, базирана на пътуванията му в страната, подобни вредни процеси нямат нито регионална, нито етническа характеристика. „Масово се купува и продава вотът на хората и аз се опасявам, че ще се случи нещо подобно на предишните два-три избора. Що се отнася до АБВ, ние вървим по традиционния начин. Нашата линия е на сблъсък на идеи и на печелене на привърженици трайно“.

По отношение на Георги Кадиев и кандидатурата му за столичен кмет Георги Първанов прогнозира, че той ще отиде на балотаж, а оптимизмът му се подхранва от видимата подкрепа на избирателите за Кадиев. Според Първанов кандидатът на местната коалиция „Сердика“, част от която е и АБВ, печели симпатии не само от лявото политическо пространство, но и от центъра и център-дясно.

На въпрос за промени в кабинета след изборите Георги Първанов коментира, че неведнъж е посочвал няколко министри, които трябва да си отидат – министърът на отбраната и външният министър. А промени в кабинета трябва да бъдат направени, защото дърпат изпълнителната власт надолу. „Министърът на външните работи излъчва негативни послания. Той влошава отношенията ни с Русия и Изтока”, коментира още Първанов.

Георги Първанов каза, че има забележки и към работатата на енергийния министър. „В енергетиката очевидно нещата не стоят добре. Затъваме все повече. Националният ни интерес предполагаше тези проекти да ги има – първият реактор от АЕЦ „Белене“ трябваше да работи вече, категоричен е Първанов. Той определи като неудачно изказването на премиера, който обясни спирането на големите енергийни проекти с американски натиск, независимо, че твърдението е истина и натискът от САЩ е ключов фактор. Спирането на проектите е част от политиката да бъдем енергийно зависими, коментира Първанов. „Правителството няма право да загуби тази битка. Голямата война е за дългосрочната стратегия на нашата енергетика. И там решението е в изграждането на нови ядрени мощности“.

По бежанския въпрос – докладът на Борисов в Брюксел Георги Първанов определи като много силен и точен. Той е категоричен, че това трябва да бъде консенсусната българска позиция. Взаимодействието ни с Турция е необходимо, макар и недостатъчно условие, за да спрем бежанската вълна, коментира Първанов.

Първанов коментира и президентското вето на закона за военното разузнаване. Според него държавният глава категорично е сбъркал в решението си. „Има много длъжности в държавата, особено с сектор „Сигурност“, където се изисква стаж в съответната структура. Във „Военно разузнаване“ има блестящи професионалисти, защо на тях не им се даде шанс? На човек от системата. Депутат или съветник на президента – това е несериозно. Да престанем за един човек да приемаме или да отменяме закони“, каза още председателят на ПП АБВ.
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн