Задълбочен разговор с членове на Камарата на строителите в Стара Загора проведоха кандидат-кметът на ГЕРБ Живко Тодоров и водачът на листата Емил Христов

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
Кандидатът на ПП ГЕРБ за втори пореден кметски мандат в Стара Загора Живко Тодоров и водачът на листата за общински съветници Емил Христов разговаряха днес с членове на Камарата на строителите в България. Срещата бе водена от инж. Петко Балабанов, председател на Областното представителство на КСБ в Стара Загора. В нея бяха засегнати важни теми от строителната практика, поставени от ръководителите на най-значимите строителни фирми под липите.

“През последните 4 години ние се старахме да създадем максимално голяма инвестиционна програма на Общината и да привлечем съответния ресурс. Това ни беше първата задача, за да осигурим по-голям обем строителство. По този начин променяме града и едновременно с това създаваме повече работа за вас, строителите. Това са работни места, приходи за фирмите. Това е и създаване на повече живот в града. Що се отнася до европейските програми, ние привлякохме почти всичко, които бе възможно да бъде привлечено по време на мандата. Нямаме нито един загубен проект, нямаме място, на което да не сме кандидатствали. През следващите 4 години смятаме да продължим с още по-високо темпо да привличаме инвестиции в Стара Загора, които да влязат в инфраструктурата, в строителството и най-вече в енергийната ефективност, тъй като тя е в състояние да доведе до по-добро развитие на Общината. Всеки лев, който бъде вложен в саниране на сгради, ще носи по-малко разходи вбъдеще. Санираните училища и детски ясли веднага започват да харчат по-малко пари за отопление, консумативи и т.н. Ефектът, който виждаме през последните години – това са 30-40% по-малко разходи” – сподели с присъстващите Живко Тодоров, като даде за пример ремонтирания в момента покрит плувен басейн, за който се очаква разходите от досегашните 250 000 лева да се намалят наполовина чрез соларни панели и други модерни решения. Друг проект, който се прави в момента – за уличното осветление в Стара Загора, пък трябва да намали разходите с около 40%, което прави 500 хиляди лева по-малко от сегашните 1,2 млн. лева годишно. Така в рамките на следващия мандат могат само от това перо да се спестят 2-2.5 млн. лв., които ще останат в бюджета с готовност да бъдат инвестирани в нещо друго. Живко Тодоров заяви, че категорично не споделя страха, изразяван на места, че европейските пари ще свършат след 2020 г. и че по тази причина отсега трябва да се подготвяме и да създаваме буферни фондове.

Друг приоритет през следващия мандат ще бъде привличането на инвестиции за създаване на трайни работни места в общината. Вече се водят конкретни разговори с инвеститори, които се очаква да се финализират до няколко седмици, след което да се построят нови заводи в Стара Загора и да се разкрият нови работни места.

Общината ще търси решение на проблема със съществуващата в момента забрана за работа по строителните обекти от 14 до 16 часа следобед. “Това е нещо, което наистина трябва да го променим, защото се създават сериозни проблеми, включително и в общинските обекти, които строим. А това си е най-ползотворното време за строителство. Така че там ще намерим вариант да удовлетворим вашите очаквания” – каза Живко Тодоров. Другият основен проблем, който Общината винаги е изпитвала, е с качеството на проектирането, което пряко влияе върху изпълнението. “Много често това, което се проектира, не е това, което впоследствие трябва да се изпълни. Наблюдава се огромно разминаване – не само в старозагорската община, разбира се, но имаме голям проблем със самите проекти, които се правят. Много често после трябва да се правят заменителни таблици, нещо, което е включено, го няма реално като изпълнение, а пък други неща са изтървани от сметките. Проблемът е много сериозен и смятам да обърнем повече внимение при самото проектиране, проверката на проектите, за да може изпълнението да бъде това, което е написано предварително, а не да се разминава с огромни стойности и да възникват допълнителни разходи” – допълни кметът в мандат 2011-2015 г.

Общината няма 10 милиона лева кеш, с които да разплаща всички проекти, по които се работи в определен момент. Всеки месец идват постъпления от данъци, но има и много разплащания, които трябва да се правят, обясни кандидатът за втори кметски мандат. “Затова по тези 5-6 проекта, които изпълняваме тази година, въртим едни и същи пари – по Транспортния проект, по който вървят разплащания, по “Зелена и достъпна градска среда”… Ако държавата осигури специално за тези големи проекти по-солиден фонд, с който можем да се разплащаме и съответно след получаване на парите от Европа да връщаме, тогава и изискванията към фирмите ще бъдат по-различни и може да се стигне до това, да има по-голяма конкуренция и да се даде възможност и на по-малки фирми да участват чрез консорциуми помежду си и да печелят проекти” – сподели Живко Тодоров.

Ценовата оферта на един обект, която се подготвя от проектанта, трябва да е съобразена с днешните норми на строителство, а не да се гледат стари ценови равнища и да се унифицират по стойност днешните обекти с цените на строените по-рано. Това е порочна практика, която води до некачествено изпълнение на обектите. Нека това да го няма, пожелаха строителите. Проблеми се пораждат и когато проектантът не е от Стара Загора и не може в оперативен порядък да отиде на обекта, повикан от строителя, за да прецизира проекта си. Това силно забавя строителството и се пропускат срокове. Нужна е и общинска полиция, която да следи какви хора работят по обектите – дали са назначени и осигурени, както е навсякъде по света, или е налице нелоялна конкуренция от сивия сектор.

Напишете писма до институциите – МРРБ и МОСВ, с искане цената да не е основният критерий, по който се определя кой печели даден проект – предложи Живко Тодоров на ръководителите на строителни фирми. Според действащото законодателство Общината е принудена да класира офертите по най-ниска цена, но това автоматично сваля качеството на изпълнение, мотивира се той. По-логично е да се даде възможност да се оценява качеството на работата и на материалите, които съответният строител предлага да вложи и които след това ще гарантират съответно качеството и дългия живот на построения обект. Но управляващите органи на оперативните програми застъпват тезата, че цената и краткото време за изпълнение са обективни критерии, докато качеството на работа и на вложените материали са субективни критерии и дори налагат санкции за прилагането им. Това е крайно порочна и контрапродуктивна практика, която трябва да бъде променена, категоричен бе Тодоров. Така стана и с автобусите, посочи той – “Ние сложихме качествения критерий за избора им – т.е. двигателят да е мощен и дълготраен, гаранционните срокове да са големи и да има допълнителни екстри, но видяхте, че веднага се намери медия, която да ни атакува с публикация защо в Стара Загора автобусът е по-скъп от софийския. Ами защото софийският автобус е с най-слабия двигател, с най-ниски гаранционни срокове, без камери и монитори вътре, без абсолютно нищо. И като сметнем накрая какъв е ефектът от тези европейски пари – че трябва да се купи там един автобус, за който след това общината трябва да даде още много пари, за да го оборудва докрай… А ние взехме сега най-добрите автобуси, каквито има на пазара, с пълно оборудване – с диагностична апаратура, с обучение на шофьорите, с всичко, което е необходимо. Затова ние също искаме поне там, където са европейските пари, които идват наистина 100 процента безвъзмездно, да се направи така, че качеството да е основният критерий, а не цената. За това, което се прави с общински пари, поемам ангажимент пред вас, че ще насочим всяка една процедура към качеството. Що се отнася до европейските проекти – там моля за вашето съдействие чрез Камарата да упражните влияние, за да се случи това, защото виждаме как най-ниската цена води до най-ниско качество впоследствие и след 5-6 години пак трябва да се прави ремонт” – каза кметът.

“Как можа управляващият орган при ремонта на кв. “Железник” да приеме за нормална офертата на спечелилата фирма да извърши работата само за 18 дни? Как се усвояват 5.5 млн. лева обем за 18 дни? Ако имаше една нормална комисия от специалисти, включително и с наше участие – на експерти от Камарата на строителите, това нямаше да се случи” – припомниха строителите. “Най-интересното е, че тази процедура с 18-те дни срок е гледана от одитиращия орган и той е констатирал, че няма никакъв проблем. А са отхвърлени оферти с нормални срокове. Защото нещата не се гледат по същество, а чисто бюрократично, с шаблони, които водят до огромно разминаване между теорията и практиката” – допълни Живко Тодоров картината на абсурда, с който Община Стара Загора трябваше да се пребори с цената на огромно напрежение в началото на приключващия мандат.

Още при обсъждането на проектите да присъстват експерти, представители на Камарата на строителите – категорични бяха всички участници в срещата. Строителите се обединиха и в искането си с предимство да се използват възможностите на местни, старозагорски фирми, които по разбираеми причини са в пъти по-заинтересовани от качественото завършване на даден обект, отколкото приходящите от други градове и области на страната изпълнители.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн