В Стара Загора монтираха първия светофар „бягащ пешеходец” със сензорно управление

STZAGORA.NET

Първият в Стара Загора светофар тип „бягащ пешеходец” със сензорно управление бе монтиран днес на бул. „България”, до магазин „Зора”. На същото място бе поставена и пешеходна пътека в бяло и червено, по технологията студен релефен пластик. Светлинната сигнализация е последно поколение от т.нар. интелигентни транспортни системи и има предупредителен, а не забранителен режим за моторните превозни средства.

Характерно за новия светофар е, че не е в постоянен режим на работа, а се управлява чрез датчик, който е с обхват до 6 м. Когато пешеходецът застане на тротоара до пешеходната пътека датчикът подава сигнал към светлинната сигнализация, която започва да мига в жълто. Това е моментът, в който шофьорите трябва да намалят скоростта и да спрат.

Опитът в други страни показва, че светофарът тип „бягащ пешеходец” е особено ефикасен при обозначаване на пешеходни пътеки с интензивно движение, при лошо време и ниска видимост, при сняг, дъжд и мъгла.

Новата сигнализация е в експериментален етап. Намерението на ръководството на общината е при показани добри резултати тя да бъде поставена и на други натоварени места в Стара Загора.

Досега подобно устройство имаше само на едно място в страната, пред сградата на Президентството.
*vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн