Община Казанлък започва проект за извеждане на деца с увреждания от социални домове

STZAGORA.NET

Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище за 50 деца и младежи с увреждания, които са настанени в социални домове, ще изгради Община Казанлък по проект „Изграждане на три ЦНСТ и едно защитено жилище в гр.Казанлък”. Проектът е по договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-12/2011/056, схема „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Договорът е на стойност 2 379 650,18 лв. – 85% се финансират от ЕФРР и 15% са от държавния бюджет.

Проектът се изпълнява от Община Казанлък в периода 22 август 2012–21 август 2014 г. В рамките на 24 месеца ще бъдат изградени, оборудвани и обзаведени три Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) с капацитет 12+2 деца на възраст до 18 години и едно Защитено жилище с капацитет 8 младежи над 18 годишна възраст. Общо 50 деца и младежи с увреждания ще бъдат изведени от институциите и настанени в трита центъра и защитеното жилище в Казанлък – това са 38 деца и младежи от домове за деца с увреждания и 12 деца над 3-годишна възраст – от домове за медико-социални грижи за деца.

Две от ЦНСТ-та ще бъдат изградени в общински имот в гр. Казанлък, намиращ се на ул. „Петьо Ганин”. Третото ЦНСТ и защитеното жилище ще бъдат изградени в общински имоти в кв. „Васил Левски”.

Чрез изпълнението на този проект ще се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид услуги в общността, които да заменят институциионалната грижа. В момента текат процедури по ЗОП за избор на изпълнител за изготвяне на тръжната документация, необходима за избор на изпълнители на строително-монтажните дейности и доставката на обрудването в центровете и защитеното жилище.

По проекти по същата схема в област Стара Загора работят 4 общини. В Стара Загора ще бъдат изградени 7 ЦНСТ, в Чирпан и Раднево – по един център, а в Казанлък – три центъра и едно защитено жилище. Според информацията, изнесена на днешната начална пресконференция по проекта в Казанлък, децата, настанени в социални домове в България, които поетапно ще бъдат изведени от институциите, са около 7000.
*vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн