Оставят България и Румъния извън Шенген за неопределено време? Задействан е един от реалните геополитически ограничители

STZAGORA.NET
Европейският съюз ще отложи присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона за неопределено време. Това е заявила в интервю за френския вестник „Монд” Вивиан Рединг, евкомисар по правосъдието, цитирана днес от Агенция “Фокус”.

В тази връзка ще припомня текст, който писах преди почти 6 години като коментар към книгата на проф.Бенжамен Варон “Капитализмът – антагонист на човечеството”. В него изразих виждането си, че въпреки формалния разпад на бившия съветски конгломерат и включването на част от него в различни западни структури с цел обмяна на практики и технологии, между Изтока и Запада остават разставени сериозни геополитически ограничители за дълбочината на проникване, които няма да позволят сливането и унифицирането им.

Във въпросния текст ставаше дума за това, че “по-точно ще бъде да определим събитията през последните двадесет и няколко години като етап от наложилото се през ХХ век текущо взаимно догонване и изравняване на нивата на социален, икономически и технологичен напредък на Изтока и Запада. Причините за старта на този мащабен процес е изоставането през последните 40 години на Изтока. Корекцията е от същия мащаб, в който Кейнсианската реформация навакса навремето изоставането на Запада в социалната сфера, отекнало и отшумяло постепенно с вълната от социалистически правителства в отделните европейски страни”.

Евентуалното оставяне на България и Румъния за неопределено време извън Шенген, за което се съобщава днес, изглежда е един от въпросните геополитически ограничители – вече в действие.

Максим ДОБРЕВ
*vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн