Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – понеделник, 3 септември

STZAGORA.NET
Ръководството на община Мъглиж се разграничи от секретаря си, четем в днешния брой на вестника “Старозагорски новини”,цитиран от Агенция “Фокус”. Миналата седмица ръководството на Община Мъглиж даде обещаната пресконференция, на която бяха представени факти и документи, свързани с дейността на възстановения от съда секретар на общината – Димка Нейкова, като секретар на Община Мъглиж.

Зам.-кметът Методи Марков запозна медиите с писмата, които Общината е получила в отговор на свое запитване до Хелма Вал Брунен – секретар на Хартата на селските общини. От юли 2010 г. Мъглиж е член на тази Харта, но без предложение от кмета на общината към Общинския съвет и без съответното Решение на ОбС (според чл.21, ал.1, т.15 – ОС приема решения за участие на общината в сдружения на местни власти в страната и в чужбина, както и в други юридически лица с нестопанска цел, и определя представителите на общината в тях). В периода от февруари 2010 г. до ноември 2011 г. Димка Нейкова, заедно с други представители на Общината и външни лица, е участвала в 5 международни срещи на Хартата в качеството си на секретар на общината. На срещата през юли 2010 г. в Полша е присъствал и нейният съпруг Генчо Нейков. Разходите за пътуването се възстановяват от Хартата, като сумите са били превеждани на личната банкова сметка на Нейкова. Вследствие на това нелегитимно членство на Община Мъглиж в Хартата, Община Мъглиж дължи за всяка година – 2010 и 2011 г., по 400 евро членски внос.

Общината не можа да изплати въпросната сума, тъй като членството е незаконосъобразно и липсва правно основание да бъде извършено плащането. За да бъде узаконено членството в Хартата на селските общини, в началото на 2012 г. беше взето Решение на ОС, Община Мъглиж да стане член на въпросната Харта, а Общината е уведомила писмено Прокуратурата в Казанлък за незаконните действия на г-жа Нейкова.

След направен одит става ясно още, че в личното досие на “Организатора-еколог” в Община Мъглиж липсва ксерокопие от диплома за завършено средно образование, която се изисква според длъжностната му характеристика. След направената проверка се установява, че същият няма средно образование, факт, пропуснат от секретаря.

По информация на кмета на общината Господин Господинов, на 10 и 11 март 2010 г. Нейкова е присъствала на Национална конференция по електронно управление в столичния хотел “Шератон”, а в същото време служителката е била в платен отпуск по чл.169, ал.3 от Кодекса на труда (за дипломирането си). В Анкетната й карта на конференцията регистрацията е била: “Димка Нейкова, секретар на Община Мъглиж”. В края на форума, организиран от ICT Media, се тегли томбола по анкетните карти, попълнени от участниците. В нея като секретар на Община Мъглиж Нейкова е получила “на ръка” мастилено-струйно многофункционално устройство Canon PIXMA MP630 Printer /Scanner/Copier. До този момент в Общината няма заведен такъв принтер “3 в 1″ и според мъглижкия кмет липсва отговор на исканите от нея обяснения къде е той.

Държавните психиатрии – пред затваряне, продължава вестникът.

“Държавните психиатрични болници понастоящем неудържимо се движат в посока на домове за душевноболни от средновековен тип, с което хоспитализмът на болните расте и ги лишава от деинституализация. Последиците от това са удължен до безкрай престой, увеличена инвалидност, стигматизиране и неоправдани разходи.”

Това е само една от 12-те точки в писмото, което директорите на 12-те държавни психиатрични болници изпратиха в петък до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Те се събраха на 31 август в Раднево на работна среща, инициирана от д-р Тодор Толев, шеф на местната психоболница “Д-р Георги Кисьов”.

Присъстващите обсъдиха тревожното състояние на държавните психоболници по отношение на липсата на персонал заради ниското възнаграждение. Те определиха в писмото си ситуацията в тези специфични заведения така: “Напоследък проблемите са в критичен размер и с непосредствена опасност – както за лекуващите се пациенти, така и за персонала, предоставящ им диагностика, лечение, надзор, грижи и рехабилитация. Възниква опасност и за обществото като цяло!” Според топпсихиатъра д-р Толев, не е далеч денят, в който той и колегите му ще бъдат принудени да изберат т.нар. италиански модел, при който психозаведенията отварят широко врати и пускат пациентите си.

“Има опасност да отворим врати не защото няма лекарства или храна, а защото няма кой да ги лекува. Между 20 и 50 на сто от щатовете за психиатри и психолози са незаети. Само при нас за около 450 болни се грижат 5-има – 6-има лекари на смяна. Щатът ни е от 27 души, но заетите места са 12. Медицинските сестри са на минимума – 64. Трябват ни и санитари”, заяви за вестник “Старозагорски новини” шефът на радневската психиатрия. Преди кризисния период там са работили 21 лекари и 90 сестри. Причината е най-вече вътрешна миграция на лекари и сестри от болниците към центровете за психично здраве и психодиспансерите, където заплатите били с около 200 лева по-големи в сравнение с тези в болниците. В радневската ДПБ “Д-р Георги Кисьов”, която е най-голямата в страната, лекар-ординатор получава 500 лева, а медицинска сестра – 400 лева.

Никой от участвалите в срещата не коментира каква сума е необходима поне за изравняване заплащането на персонала в държавните психиатрии с това в областните диспансери. Затова пък става ясно, че ако не бъдат предприети бързи стъпки за промяна, общо за страната над 2400 сегашни пациенти ще трябва да бъдат върнати обратно в семействата си или да отидат безпризорни на улицата. По този начин ще споделят съдбата на над 80 000 шизофренноболни у нас, е мнението на специалистите.

По-късно от пресцентъра на здравното министерство във връзка с проведената в Раднево среща съобщиха, че се прави всичко възможно за решаване проблемите на държавните психиатрични болници. От там уточняват, че тези проблеми са сред въпросите, с които новият екип на министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление.

И припомнят, че финансовото състояние на тези лечебни заведения е обсъдено на 6 юли т.г. на среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с всички директори на държавни психиатрични болници по нейна покана. Допълнително, между 12 юли и началото на август, с всеки от 12-те директори на тези болници са проведени индивидуални срещи и са обсъдени медицинските и финансовите параметри, както и работните заплати, изтъкват още от ведомството. От съобщението става ясно, че МЗ прави допълнителни разчети за увеличаване размера на възнагражденията за сметка на собствени ресурси. Защото в бюджета за тази година разходи не са предвидени. Допълнителни възможности дава и Норвежкият финансов механизъм, по който има заделени сериозни средства за подобряване на материално-техническата база, се казва също в съобщението.

Въпросът е: кога реално ще започне решаването на проблемите?

И един любопитен акцент от вестника: Магаре “блондинка” стана “Мис Магарица”. Магарицата Мима стана победител в комплексните дисциплини на традиционното биорали с магарешки каручки в Гурково. Надпреварата, която се проведе в събота, 1 септември, е “по образ и подобие” на “Формула 1″, но болидите са с биологична тяга. На стадиона блесна и магарето Пенчо от гурковското село Конаре, което за шести пореден път спечели надпреварата в категория “Скоростна отсечка”. Пенчо изравни рекорда си от миналата година и завъртя една обиколка за 57 секунди. Магарешкият “Юсеин Болт” от Конаре и 22-годишният му собственик Иван Йорданов продължават да са единственият екипаж, преминал дистанцията под 1 минута. Пенчо е вече ветеран със своите 18 години, но продължава да е недостижим от конкурентите си, сподели чорбаджията му.

Магарешкото рали продължава да е хит сред жителите и гостите на подбалканския град и се организира за 27-ми път. Тази година в уникалната надпревара в Гурково се включиха 21 магарешки впряга. Задължителното изискване за участие бе оригинално украсени каручки. Състезателите пък, сиреч магаретата, трябваше да са изкъпани, сресани, парфюмирани и украсени с аксесоари по желание на собственика. В програмата се допускаха и състезатели, минали през… пластичен хирург.

Празничното шествие включи и надпревари по “Най-бързо разпрягане и впрягане на магарето”, “Теглене на каручки”, “Магарофутбол” и “Гола кушия”. В съботното състезание гостуваха и два екипажа – от Варна и от с. Черноморец, Бургаско. Сред най-атрактивните на стадиона пък бяха двете адашки, носещи името Пепа. Едната заслужи титлата “Мис Магарица”, след като се яви с руса перука и изящен педикюр в цветовете на трибагреника. Нейната съименничка пък стана известна като луда фенка на футболистите на “Левски”. Любовта към “сините” тя наследила от стопанина си.

Наградите за победителите тази година бяха чувал със зърно, бали слама, люцерна “на корем”, кубик дървен материал и т.н. Победителят в генералното класиране пък грабна награда от 500 лева. Надпреварата завърши с коронясване на “Мис Магарица” и “Мистър Марко”.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн