Красимир Вълчев: За бъдещето на “Марица-изток” се работи по непрозрачен и корупционен модел

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440238Старозагорските народни представители от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев и Илиана Жекова коментираха пред журналисти актуални политически теми. „Най-голямата злина е правителството да остане на власт. Премиерът Кирил Петков е неадекватен, настроен да лъже и да разруши цялата структура на държавата. Това го осъзнават все повече коалиционните им партньори от БСП и „Демократична България“. Те виждат, че Кирил Петков ще ги потопи“ – заяви Красимир Вълчев.

Той отправи остри критики също и към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че не може да направи никакви реални прогнози, за да бъдат подпомогнати бизнесът и хората. „В бюджета за тази година е заложена инфлация в размер на 5,6%. Националният статистически институт вече обяви през март, че инфлацията е 10% на годишна база. Предвиденият растеж от 4,6% няма да се състои. Бизнесът отлага проекти, инвестициите намаляват, както и покупателните възможности на хората“ – добави Красимир Вълчев. Той подчерта, че се прогнозира в края на 2022 г., средната инфлация за последната година и половина да достигне 20%, а при хранителните продукти – 30%.

Заради сериозното забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше върнат за трети път от Европейската комисия, България ще загуби над 5 млрд. лева, тъй като до края на 2022 г. трябва да бъдат усвоени от него около 6 млрд. лева. На практика това е невъзможно, защото процедурите за стартиране на проектите отнемат около 1 година. „Единствената причина за забавянето на Плана беше да се прокарат в него лобистки интереси в сферата на енергетиката, основният от които е този за батериите. В тази си част той вече е престъпен. Целта на управляващите е не да се запази максимално производството на електроенергия от въглища в комплекса „Марица-изток“ с паралелно въвеждане на нови технологии за намаляване на емисиите, а той да бъде закрит по-бързо“ – категоричен е старозагорският народен представител. Проектът за завод за батерии, съхраняващи енергия, на територията на минно-енергийния комплекс, е силно лобистки. Той ще струва 1,9 млрд. лева, които ще бъдат за сметка на държавния бюджет, а няма да се изгради с европейски средства, тъй като се предвижда батериите да бъдат закупени от предварително определен производител, което не е допустимо от страна на Европейската комисия.

Преди дни правителството подписа меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с Фонд „Джемкорп“ (Gemcorp Capital Management Ltd.) и “Ай Пи 3 Корпорейшън”, според който в България ще бъдат инвестирани 1 млрд. долара в проекти за зелена енергия, доставки на газ и развитие на ядрена енергетика, припомни Красимир Вълчев. (По данни на интернет ресурса banker.bg “руската връзка на “Джемкорп” [отпреди години] покрай ВТБ днес е балансирана с американско участие. В екипа на един от основателите на фонда и негов изпълнителен директор – Атанас Бостанджиев, е и българката Първолета Щерева, която е работила в “Блек Ривър Асет Мениджмънт” и “Голдмън Сакс”. “Ай Пи 3″ пък е основана от трима бивши американски генерали, един от които подписа меморандума с България редом с Бостанджиев”. “Банкер” твърди и че остава неясно “какво ще вършат двете дружества по меморандума – ще инвестират или
просто ще усвояват и преразпределят като посредници със съответната комисиона” – бел. ред.).

“От парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще настояваме за сформиране на Временна анкетна комисия в Народното събрание. В нея да бъде изслушано и Посолството на САЩ в България, защото Асен Василев заяви, че представител на дипломатическата мисия е присъствал на срещите с “Джемкорп”. Искаме да знаем до какво степен Посолството е ангажирано с този проект, така ли се прави бизнес в България и дали е защитен националният ни интерес“ – заяви Красимир Вълчев.

Той коментира още, че разполагат с информация, че на ръководството на „Мини Марица-изток“ е указано да осигури хиляди или десетки хиляди декари терени, на които да бъдат изградени фотоволтаични инсталации с неясна процедура при публично-частно партньорство, за каквото в момента няма действаща правна уредба в България, няма процедура, която в пълна степен да гарантира обществения интерес. „Защо фотоволтаиците ще се правят от частен фонд, защо те не се правят от Мините и защо няма да са собственост на Мините или на новосъздадено предприятие, ангажирано с тази дейност плюс рециклирането на площите, като съсобственици са работниците, както беше предвидено в Плана за възстановяване, разработен от ГЕРБ?“ – пита още Красимир Вълчев. Моделът, по който се работи за бъдещето на комплекса “Марица-изток”, по думите му е непрозрачен и корупционен.

Народният представител е категоричен, че за целите на акумулиране на енергия с 10 пъти по-малко средства може да се разшири ПАВЕЦ “Чаира” – нещо, което може да се ползва 100 години, за разлика от батериите, които имат ограничен брой цикли на зареждане и разреждане, и след 6-7 години ще трябва да се рециклират с още над 50% от инвестицията, тоест с още около милиард лева. “Даваме 10 пъти повече средства за нещо, което ще се ползва 16 пъти по-малко години, и след това ще изисква огромни средства за рециклиране – отбеляза Вълчев. – В световен мащаб са стартирали близо 20 подобни проекта, но нито един не е в такъв мащаб – за балансиране на енергийната система на цяла една страна. И защо ни е необходимо това, след като имаме близо 3000 мегавата водноелектрически централи, които могат да работят в пиковите моменти на натоварване и по този начин да се балансира системата, имаме ПАВЕЦ “Чаира” и можем да го разширим. Имаме възможността за изграждане на още ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ по изоставения проект “Горна Арда”. Дори имаше предложение в модела на Техническия университет да се изгради мини-ВЕЦ като батерия на територията на “Марица-изток”. Във всички случаи ВЕЦ и ПАВЕЦ, т.е. водата, си остава в момента най-доброто средство за съхранение на енергия. Европа пък от друга стана залага на водородните технологии с перспективата те да станат много по-ефективни за съхранението на енергия. Но може би единствено в нашия План за възстановяване и устойчивост не е залегнала темата за водорода като доминираща крайна технология след 2040 г., докогато трябваше да се направят технологии за намаляване на емисиите на СО2 при съхраняване на производството на енергия от въглища. Всичко това хвърля сериозни съмнения за корупция. Възникват сериозни въпроси така ли се прави бизнес в България, така ли се прави инвестиция за 1 милиард долара, къде е българският бизнес, къде е българският национален интерес и суверенитет” – обобщи Красимир Вълчев. По другата голяма тема, за газовата обезпеченост на България, според него без газ от Русия през следващите 2-3 години ще настъпи газова и енергийна криза. “Нашите съмнения са, че това се прави, за да се сключи договор чрез посредник” – каза той.

Народният представител Илиана Жекова коментира, че липсва стабилност и отговорно управление, както и симбиоза между отделните министерства. Според нея в такава ситуация хората не могат да очакват, че проблемите им ще бъдат решени. Тя добави още, че липсва взаимодействие между институциите и при оказване на адекватна помощ на бягащите от войната от Украйна у нас и че всичко в тази посока е оставено в ръцете на местната власт и доброволческите организации.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн