Зелен коридор през Стара Загора и “Зелена огърлица” поискаха от “Запазете Бедечка”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Върви ново обособяване на непаркови парцели в зелената площ, констатират природозащитниците
*
Shema1aЕдинно парково пространство, без пречки, по поречието на река Бедечка – от Средна гора до индустриалните зони на Стара Загора. За това настоява гражданската мрежа „Запазете Бедечка“ в нарочно становище по повод публикувания проект за нов цялостен общ устройствен план на Община Стара Загора. Становището е внесено за разглеждане. Зеленият коридор по поречието на река Бедечка е налице, но трябва да се опази от нови излишни намеси. Проблеми се очертават и в други старозагорски паркове. Гражданите напомнят също, че е важно между големите старозагорски крайградски паркове да има ефективни зелени връзки – стара градоустройствена идея в града, наричана “зелена огърлица”.

В обществено обсъждане преди дни проектантите на новия план потвърдиха отреждането на Бедечка като парк и подкрепиха тази посока, която администрацията следва от няколко години. Урбанистите припомниха също, че не предвиждат преминаването на булевард през парка – една от основните опасности.

Защитниците на парка обаче напомнят в становището си за още няколко важни проблема. Например в плана са предвидени непаркови зони около няколко частни обекти по брега на езерото – хотел и две други постройки. В територии на публична общинска собственост и паркова среда подобно обособяване на парцели е конфликтно. Защитниците на зелените зони дават подобни примери с парцели и огради и в другия голям старозагорски парк Аязмото.

В проекта на плана по Бедечка са предвидени и смесени зони, както и зони за строителство в най-северните части на парка, около някогашния ресторант „Лешника“. Според природозащитниците там също следва да се даде приоритет на чист парк, без смесени зони – за да няма прегради в зеления коридор.

Проектът за план е предвидил и улици в зелената площ, както и няколко по-дребни намеси. Всички те пречат на пълноценното развитие на парк. От „Запазете Бедечка“ отново напомнят, че е важно да не се допуска булевард през парк „Бедечка“, който допълнително би затруднил връзката с парк „Зеления клин“. Гражданите настояват и за повече защита на зелените площи по реката във вътрешността на града.

От „Запазете Бедечка“ напомнят също, че трябва допълнително да се защити и парк „Бранителите на Стара Загора“ – там има богати парково залесени територии, които са част от силуета на града при входа му, но попадат в зони, определени за застрояване.

Природозащитниците припомнят и няколко проблемни зелени места в самия град и се обявяват за повече пешеходни зони в центъра на Стара Загора. Спациално внимание е обърнато на опасността от ново застроаване в самия културен център на града.

* * *
Пълен текст на становището и схеми:

До Община Стара Загора, в качеството на възложител на новия ОУП на Община Стара Загора, както следва:

Живко Тодоров,
кмет на Община Стара Загора;

Мария Динева,
председател на Общинския съвет;

арх. Виктория Грозева,
главен архитект на Община Стара Загора;

арх. Николай Василев,
контактно лице по общественото обсъждане на предварителния проект на Общия устройствен план на Община Стара Загора,

Експертния съвет по устройство на територията при Община Стара Загора

както и до Проектантския колектив – „Агора 66“

*
С Т А Н О В И Щ Е
ОТ СНЦ „ЗАПАЗЕТЕ БЕДЕЧКА“ ПО ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ ПРОЕКТ НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ЗА ОБЩОТО ПАРКОВО ПРОСТРАНСТВО „ЗАГОРКА“/„БЕДЕЧКА“/„ЗЕЛЕН КЛИН“/„КРАЙРЕЧЕН“ – „ХАН ТЕРВЕЛ“ – ПЪТЕН ВЪЗЕЛ (ЗАЕДНО СЪС СХЕМА 1 И 2) И ЗА ПАРК „БРАНИТЕЛИТЕ НА СТАРА ЗАГОРА“ (ЗАЕДНО СЪС СХЕМА 3), ЗАЕДНО С НЯКОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕТАЙЛА

Уважаеми госпожи и господа,

Като оценяваме заявената от проектантския екип подкрепа за запазване на отреждането на Бедечка като парк и елиминирането на няколко ненужни зони за застрояване в парк „Бранителите на Стара Загора“, правим няколко коментари, настоявания и възражения.

Shema 2В контекста и на заложената от авторите на плана концепция за т.нар. зелени клинове, напомняме, че общото парково пространство „Загорка“-„Бедечка“ е именно т.нар. зелен клин, т.е. директна връзка между крайградските природни зони и сърцевината на града. Следователно, тази връзка трябва да се поддържа без създаване на сериозни препятствия като застрояване, нови улици, булеварди и т.н.

Затова е нужно придържане към концепция за непрекъсваем зелен коридор от полите на Средна гора до ъгъла на парк „Зеления клин“ при булевард „Св. Патриарх Евтимий“ и по поречието на самата река Бедечка (булевардите „Крайречен“ и „Хан Тервел“) до бул. „Цар Симеон Велики“ и зелените зони около пътния възел с булевард „Славянски“.

Парковете „Загорка“, „Бедечка“, паркът, именуван „Зеленият клин“, спортните терени „Локомотив“ и „Химик“ (последните, по-късно заменени от предвидени други спортни терени в района), предвидените за озеленяване места в непосредствена близост до най-южната част на парк „Бедечка“, зелената ивица по реката между булевард „Крайречен“ и „Хан Тервел“, са част от една и съща концепция от средата на миналия век. Тази зелена връзка следва да се поддържа, дори и при фактическото застрояване на част от зелената площ в южната част на парк „Бедечка“, при наличието на булевард “Иван Вазов” между „Зеления клин“ и „Бедечка“ и т.н. Все още съществува добър достъп от „Зеления клин“ към алеята за квартал „Самара 3“ и той трябва да се поддържа, ползва и насърчава, заедно с всички други връзки между съществуващите в района озеленени, спортни, атракционни и пр. зони.

Тази концепция кореспондира и с предвидените от вас зелени клинове дори и в територията на индустриалните зони – по поречието на река Бедечка и други реки. Дори би могла да се постигне бъдеща свързаност на тези „зелени коридори“ – например, именно по река Бедечка.

Общото парково пространство „Загорка“-„Бедечка“ следва да има пряка възможност за „зелено“ свързване с другите крайградски паркови територии: „Аязмото“, респ. парк „Борова гора“, „Бранителите на Стара Загора“ („Българско опълчение“), респ. бъдещи паркови територии около квартал „Зора“ и т.н. Идеята за „зелена огърлица“, популярна от миналия век, следва да се запази като непосредствена възможност.

Затова настояваме в окончателния проект на ОУП, респ. в самия ОУП, който се приеме, да залегнат следните положения:

1. Да бъде допълнително подчертана градоустройствената непрекъсваемост между Средна гора и споменатия зелен коридор, както и вътре в самия коридор. Околовръстното шосе, разбира се, е естествена преграда, която обаче има възможности за достатъчно ефективно урегулиране на преминаване, особено при заложената бъдеща по-плътна урбанизация на околния район.

2. Да бъде подчертана допълнително възможността за зелена връзка между Аязмото и „Загорка“ от една страна и „Бедечка“ и „Бранителите на Стара Загора“ – от друга. Въобще, подчертайте връзката между крайградските лесопаркове. Това ще даде на плана допълнително визионерство в контекста на изначалните урбанистични идеи за Стара Загора.

Shema33. Не отреждайте нищо друго, освен озеленяване, в най-северните части на парка – около Комина, ресторант „Лешника“ и в пространството до околовръстното шосе. Зони като „оо“ и „од“ може и да фиксират част от фактическото състояние в момента, но биха могли да послужат като претекст за последващо плътно застрояване и да имат бариерна функция в парка, която да попречи на преминаването от парковата среда към зоните в полите на Средна гора. Така допълнително може да се заличи възможността за връзка на парка с крайградските места за пешеходен, вело и т.н. туризъм в Средна гора.

Пространството е занемарено, а от няколко месеца е прокаран и импровизиран път – след ремонтни дейности. С клони, насипи и изкопи са блокирани (явно умишлено) пешеходни маршрути. Въпреки наличието на кътове за отдих, маркирани (със съвсем скоро подновена маркировка) маршрути и доброволната поддръжка от страна на активисти, местността става все по-непроходима. Видими са обяви за продажба на терени, които се позовават на възможност за застрояване, в иначе предвидена за озеленяване част. Вече има и заравняване на терени.

Очевидно тече ситуация на занемаряване на тези райони, като по-лесен преход към потенциално застрояване. Това не би следвало да се допуска, още по-малко да се потвърждава от ОУП!

Съдбата на тези северни зони на парка в момента е отстъпление от изначалните планове за използване на терените, замислени и частично реализирани навремето от легендарния старозагорски кмет Йордан Капсамунов: тъкмо на тези територии той залага основата на парка. Именно в тези зони е и потенциалният преход между парковете „Загорка“ и „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото).

За частните парцели в района трябва да се намери решение, свързано и съвместимо с лесопарк. Теренът на ресторант „Лешника“ следва да получи перспектива, която е в унисон с бъдещето на този район именно като зелена зона.

Също така:

4. Ревизирайте отреждането на променения спрямо досегашния ОУП триъгълник до паркинга в близост до някогашния ресторант „Лешника“. В предишния ОУП той е отреден за озеленяване, а сега е с отреждане „оо“.

5. Съществуващият в тази зона асфалтов път следва да има статута най-вече на алея.

6. Не допускайте отреждането на нова улица в тази зона. Подобен проект е заложен и в предходния ОУП и почива на хипотезата за интензивна урбанизация на териториите източно от парка. При демографския сценарий, заложен в планирания ОУП обаче, това изглежда ненужно.

Виждат се и проблеми по бреговете на езерото: В парка не бива да се оформят парцели със собственост различна от публична общинска. Ако има останали имоти, които все още не са актувани от Община Стара Загора като парк – публична общинска собственост, това трябва незабавно да се направи.

7. Североизточният бряг на езерото „Загорка“ постепенно отстъпва по отношение на облика си на парк. Не бива да се допуска задълбочаване на тези процеси с новия ОУП. Не бива в парк да се отреждат други зони, освен озеленяване. Наличието на частни имоти в близост до североизточния бряг на езерото „Загорка“ е потенциална предпоставка за конфликтни точки по отношение на паркиране, изходи и най-вече огради. Възможен е казус, близък до този с известната в града ограда на т.нар. вила в парк „Аязмото“. Допускането на автомобилен трафик навътре по алеята около североизточния бряг на езерото наскоро вече създаде напрежение. Отреждането на тези парцели за различни от озеленяване дейности ще задълбочи проблема.

8. Алеята, която премоства езерото не бива да има статут на улица.

9. Не бива да се отрежда нищо друго освен озеленяване в парцела на северозападния бряг на езерото – наличието на мащабен комплекс там, културни събития и т.н. е чудесна даденост за града и парка, но обособяване на нови парцели няма как да бъде толерирано. Не съществува обоснована необходимост от разрастване на периметъра на търговските и свързаните дейности на запад от езерото, нито за обособяване парцели и др. Спорно е дали и доколко могат да се отреждат подобни парцели в парк.

10. В същинската паркова територия не бива да се допускат автомобили, като за целта алеята към терена, познат като „Труд“, не бива да бъде ефективно отреждана за улица.

Следва да се премахнат всякакви допълнителни прегради пред зелената връзка между зона „Загорка“ и зона „Бедечка“, като за целта е нужно именно ограничаване на трафика по алеята към „Труд“.

11. Индустриалните зони в района и зони, на които има огради – като цяло в парка – не бива да се разширяват за сметка на зелени зони. Ако е необходимо, превантивната защита, следва да се разпростре над целия парк „Бедечка“-„Загорка“.

12. Следва да се преосмисли заложеното изграждане на нова свързваща улица от новопостроените жилищни кооперации в парк „Бедечка“ към булевард „Иван Вазов“. Тя би имала допълнителна преградна функция и би могла на практика да отдели още територии от парка, дори и те да са предназначени за озеленяване. Едва ли има неоспорими доказателства, че подобна улица е нужна, при сегашната степен на застрояване.

13. Не бива да се допуска продължаващото спорадично застъпничество за четирилентов булевард през зелената площ. Важно е да се напомни, че нуждата от такъв е спорна; че с новия ОУП, влязъл в сила през 2018 г., транспортната схема се променя и булевардът става излишен; че булевардът допълнително би пресякъл възможностите за зелени връзки с парк „Зеления клин“; че това би „отрязало“ още един зелен терен – северно от хипермаркета „Кауфланд“; че при наличие на парк (вместо квартал) необходимостта от такава артерия е спорна; че са налице редица други възможности и решения за трафика изток-запад и т.н.

Още веднъж следва да се напомни, че връзката между „Зеления клин“ и парк „Бедечка“ е същностна, за да се запази, доколкото е възможно, „зелен“ преход между парковете – каквато е и изначалната концепция, заложена назад в десетилетията.

Във връзка с това

14. Не е отразена диагоналната алея, предвидена в този район в предходни варианти на ОУП. Тя трябва да се нанесе. Тази алея се ползва и дори нейното скорошно прекъсване, не успя до отклони пешеходния трафик. Пешеходците на практика прокараха ново трасе, близко до предходното.

15. Точно в този район проектът за ОУП включва накърняване на зелената зона във вид на пътна отбивка или подобно – трудно за установяване – предвиждане. Този детайл трябва да се прецизира и мястото да се отреди за озеленяване.

16. В южния квартал са предвидени озеленени площи, като озеленени подходи към парка. Те са правилно потвърдени в този проект, но не е достатъчно добре отразен зеленият подход по друга от предвидените улици. Следва да се нанесе.

17 а и б. Не са отразени предвидените в предходни варианти на ОУП още зелени площи и спортен терен. Такива следва да бъдат предвидени – като градоустройствена компенсация за заличаването на спортния терен на стадион „Химик“.

18. В така оформящия се квартал не бива да се допуска високо строителство, което рязко би нарушило оформения силует и установените в това пространство обеми и пропорции.

В зелените връзки по поречието не Бедечка също се откриват настоящи и потенциални проблеми

Тази зона е същностно важна, за да се осъществи заложеният от проектантския колектив замисъл за обезпечаване на възможности за свързаност със зелените клинове, предвидени и в индустриалните територии. Прилежащите на реките зони не би следвало да се застрояват – макар, за съжаление, такива примери вече да има, точно в тази зона. Териториите по поречията са естествен градски резерв и в момента на много места се наблюдава тенденция за опити за тяхното по-пълноценно вписване в градската среда. Тези трасета дават възможност и за велосипедно придвижване.

19. В проекта не е нанесена зелената зона по десния бряг на реката – от страната на булевард „Крайречен“.

20. По левия бряг (страната на „Хан Тервел“) са налице дори обособявания на своеобразни парцели. Видими са временни обекти – които в този проект явно се приемат за парцели за застрояване. Най-любопитно е, че в зелената зона, на практика, има и жилищни постройки. Тази територия следва да е отредена недвусмислено за озеленяване – без прегради – за да се осъществи наистина зелен коридор до пътния възел, което пък позволява евентуални други бъдещи „зелени връзки“.

21. В източния пътен възел всъщност са налице огромни възможности за зелено свързване. Проектът обаче предвижда на места различно отреждане, вместо озеленяване, (например, 22 и 23 на схема 2). Това следва да се ревизира.

В парк „Бранителите на Стара Загора“ има сходни проблеми

22. Границата на територията за превантивна защита в парк „Бранителите на Стара Загора“ трябва да преминава по границата на имотите, а не по разположената в близост алея. Територията между тази алея и границите на имотите е с парково залесяване, но често се ползва за своеобразна нерегламентирана пътна връзка. Предишни варианти на ОУП дори бяха отредили тази зелена ивица за застрояване. Заслужава адмирации нейното връщане към озеленяване с този проект, но трябва даполънителна гаранция и разширяване на границата на защита.

23. Теренът на полигона, според проекта, е с отреждане, различно от озеленяване. Това следва да се прецизира, за да не се създават опасности от плътно застрояване.

24. Териториите, отредени сега за застрояване, влизат в богато и парково залесени места. Нещо повече, тези места са част от силуета на парка, видим от града и неговия източен вход. Обхватът на тези територии следва да се прецизира. Отреждането на един от терените там за спорт и атракции фиксира фактическата ситуация, но създава и условия за развитие, различно от парк. Всичко това следва да се вземе предвид и максимално да се увеличи отреждането за парк в този район.

25. Отреждането на територии за застрояване, дори и на мястото на сега съществуващи парцели, дава допълнителна опасност от загуба и на паркови територии. Разбира се, заслужава поощрение отпадането на широката зона за застрояване на това място, предвидена по предходния план.

26. Трябва да се изясни предназначението в тази зона (26) – което би могло да е единствено парк и дейности, свързани с парк.

Нужно е повече внимание и по следните важни детайли:

Не бива да се допуска накърняване на периметъра на зелените зони в района на парк „Митрополит Методий Кусев“ и прилежащите лесопаркови, горски, крайградски и т.н. зони. В широкия периметър по контурите на парка има инвестиционен натиск и следва да се предвиди ясна превенция.

Не бива да се допуска обособяване на парцели в парк „Митрополит Методий Кусев“, огради, прекомерни улици и паркинги и автомобилен поток и т.н. Прекалено големи зони за спорт и атракции също биха могли да накърнят парка.

Следва да се обърне внимание на всякакви зелени детайли в градската среда – не се вижда достатъчно ясно отреждане на зона за озеленяване около чешмата в „Три чучура“, прецизност в района на т.нар. Партийна школа, детайлност н различни квартални зелени площи и т.н.

Нужна е повече пешеходна свързаност в централните градски части и разширяване на периметъра на пешеходно придвижване.

В културния център на града (Опера – Съд – Театър – Музей – Библиотека – Галерия) и прилежащите зони не бива да се допуска никаква поява на нови сгради. Това би нарушило ансамбъла и облика като цяло. Наблюдават се заграждания, занемаряване и пр. дейности, които трайно маргинализират част от тази територия, вероятно с идеята за бъдещо застрояване. Това е недопустимо, а при наличието на частна собственост следва да се търсят други решения, свързани със замени и пр.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн