Експерти на IV-я международен енергиен форум на АБВ: Трябва максимално бързо да се качим на платформата “Въглищни региони в преход”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
1 (5)Доц. Иван Иванов, председател на КЕВР:
България трябва да има позитивен поглед към Зелената сделка и да търси защита на своите интереси. Зеленият пакт, или Зелената сделка, е проект, който има за цел повишаване на благосъстоянието на европейските граждани чрез подобряване на начина на живот, по-чиста природа, по-чист въздух и запазване на климата. България трябва да има визия за развитие на енергетиката, зад която да застанат всички обществени сили, политически партии и организации. За мен най-големият проблем при направата на такава стратегия е липсата на обществен и на политически консенсус. В България е традиция, когато се предложи един документ, винаги да има опозиция срещу него, и то често пъти с чисто популистки цели. За да имаме една енергийна стратегия е необходимо зад нея да застанат почти всички обществени сили, политически партии и организации. България се намира в енергийна революция и добрата ни позиция е максимално бързо да се качим на платформата “Въглищни региони в преход”. Говори се едва ли не да останат въглищните централи до края на техния жизнен цикъл, поради наличие на достатъчно количество лигнитни въглища. Ако бъде нотифициран изпратеният документ в Брюксел за механизъм за капацитет, макар че към момента това не се е случило, българската въглищна енергетика ще получи определено подпомагане, но това може да стане до 30 юни 2025 г. Въглищните централи могат да продължат да работят, но само след оценка на цената на нивата на въглеродните емисии.

Проф. Холгер Рогнер – Международния институт за приложен системен анализ:
Много от гражданите считат, че поради замърсяването трябва да бъдат затворени. Това са прогнозите, които са направени въз основа на натиска от страна на гражданите. Как практически може да стане това, нямам представа. Те трябва поетапно да бъдат затворени. Опасявам се, че на практика това не може да бъде направено, но ще видим“.

Ивайло Калфин – член на Националния съвет на ПП АБВ:
В предложението за бюджет на ЕС за следващите седем години няма числа, които да отговарят на амбициите за Зелена сделка. Някъде излязоха числа, че България щяла да получи 4 млрд. евро, за да направи трансформация в енергетиката си. Това са спекулативни числа. Нека погледнем това, което в момента има на масата. На 20-ти февруари лидерите на ЕС ще се събират на извънреден съвет, за да обсъждат бюджета за следващите седем години. Онзи ден председателят на Европейския съвет г-н Шарл Мишел внесе предложението. В него няма Зелена сделка. Там има различни изречения, но няма числа, които да отговарят на тази амбиция на ЕС. Ако това ще бъде бюджетът, няма как да се случи. Очаквам правителството да обясни това на партньорите. Няма как да поемем ангажименти на практика с намален бюджет, с който да се постигнат много значими резултати. По изчисления на ЕК, за да се случи това, което се предвижда до 2050 г., трябва ЕС да отделя средно 260 млрд. евро годишно. Това, което казват, че се отделя и евентуално ЕК ще се цели за следващите 10 години е 1 трилион.

Проф. Янко Янев – директор на Института за управление на ядрените знания във Виена:
Как трансформацията на енергийната система може да се случи в България? Това в никакъв случай не бива да става принудително, с външен натиск, но по най-удобния и полезен начин за България. Ядрената енергетика е най-същественият невъглероден източник. Ако искаме някакви бързи изменения да се случат, тя трябва да се използва далеч повече, отколкото в момента. Може ли това да се случи? Аз съм скептичен реалист. Ядрената енергетика ще работи само в страните, които вече дълги години ги развиват. Това са около 30 държави в света, които са натрупали не само опит, имат съответния интелектуален потенциал, защото ядрена енергетика без съответните знания и интелектуален потенциал не може и е опасно да се развива. Ако мислим, че Африка ще започне да построи атомни електроцентрали в момента, се заблуждаваме. Но от 1966 г. България развива собствена ядрена енергетика. Това е невероятен национален ресурс и потенциал, който ние го имаме, но който част от някои експерти в България са готови да го замажат ей така, а той струва милиарди“.

Румен Петков – председател на ПП АБВ:
Енергийната сигурност на България трябва да бъде гарантирана, тя е е същностен елемент на националната ни сигурност. Но много е важно тази енергийна сигурност да
се съпътствана от социални гаранции. Решенията трябва да гарантират и развитието и утвърждаването на икономиката ни.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн