Илия Златев, Живко Тодоров, Михаил Михайлов, Димитър Чорбаджиев, д-р Евгений Желев и Купен Купенов дадоха полезни идеи и предложения за решаване на редица висящи проблеми в Община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
ПП АБВ събра на работна среща бивши кметове на Стара Загора и днешни кандидати за поста

*
По покана на Илия Златев, кандидат за кмет на Община Стара Загора от ПП АБВ в една от залите на комплекс “Верея” днес на работна среща се събраха още трима претенденти за поста – досегашният градоначалник Живко Тодоров от ПП ГЕРБ, Димитър Чорбаджиев от коалиция “Реформаторски блок” и Михаил Михайлов от ПП “Атака”. Дойдоха и двама от бившите кметове – д-р Евгений Желев и Купен Купенов. В рамките на над час и половина те разговаряха за досега направеното в изграждането на Стара Загора и за нещата, на които тепърва предстои да се търси решение.

“Които от нас не спечелят надпреварата, най-вероятно ще присъстват в бъдещия Общински съвет. Това са водещи фигури на съответната партия, това са хората, около които ще се конструира Общинския съвет – хората-двигатели на процесите, които ще се развиват в местния парламент” – отбеляза в началото Илия Златев. Той обясни, че не гледа на ОбС като функция на Общинската администрация, каквито тези развиват някои от партиите в настоящата предизборна кампания. “По-важното е какъв ще бъде качественият състав на Общинския съвет, какви хора ще влязат в него, доколко подготвени и мотивирани за работа ще са те и доколко ясно ще могат да поставят проблемите на града, защото там се прави политиката. Наистина нямаше конфронтация в последния Общински съвет, но на мен ми се иска там да има много по-голяма активност. Там трябва да се чуват ясните предложения и послания, които политическите партии излъчват” – каза Илия Златев и припомни, че над 90% от предложенията в ОбС са постъпвали през последните 4 години от Общинската администрация. “Вместо да говорим за придатък, трябва да видим къде ще бъде нашата роля като политически ръководители. Този въпрос е важен за мен и това провокира моето желание да се срещнем днес и да обсъдим, използвайки опита и на предишните кметове, по какъв начин да развиваме по-нататък нашата община, която, разбира се, стои стабилно на фона на останалите общини в България” – каза Илия Златев.

След него думата взе Живко Тодоров. “Още в началото на кампанията казах, че възприемам всички кандидати за кметове като опоненти, а не врагове. Защото ние живеем в един град, имаме една цел и тя е да направим Стара Загора по-добро място за живеене. За мен е изненада липсата на д-р Шишков в дебата, защото смятам, че когато се дават заявки за управлението на Общината, би трябвало да можем да седнем заедно и да дебатираме основните точки. Неведнъж съм споменавал, че ние трябва да излезем от тяснопартийните си интереси и да можем да отстояваме интересите на Стара Загора на първо място. И неслучайно винаги съм казвал, че най-успешният кмет на БСП беше д-р Евгений Желев, който управлява два мандата Общината. За съжаление те направиха така, че го изпуснаха. Но пък това не ни пречи като хора сега да дебатираме всички неща, които са свършени и които са отложени за по-нататък във времето поради липса на финансиране или поради времената, които се случиха през последните 24-25 години” – каза Живко Тодоров. Той отново посочи привличането на инвестиции като особено важен приоритет за Стара Загора и източник на приходи в бюджета вместо вдигането на данъците и таксите за жителите на общината. “Инфраструктурата, здравеопазване, образование, култура и социални дейности – това са другите приоритети, които ние поставихме и можем да ги дебатираме. Дори и да имаме различия в кампанията, заявявам пред всички, че те са принципни и в никакъв случай няма да има някакво личностно противопоставяне. Отворен съм за дебати, както и партията, която представлявам, за да достигнем до най-добрите решения за града” – допълни Тодоров.

Димитър Чорбаджиев бе откровен: “Слагаме своите идеи на масата, за да видим на кого са най-добри. Следващите 4 години от управлението на Стара Загора ще са изключително важни, тъй като това е последният програмен период, в който ще могат да се ползват средства от Европейския съюз. И трябва много умно да се управляват. За мен би било това да става в пълен консенсус, за да могат да се случат най-добрите неща за Стара Загора. Защото когато има противопоставяне, влизаме в личностни нападки и е недопустимо да занимаваме хората с такива неща. Нека да говорим какво точно ще се случи, какво точно можем да направим за нашия град. И за нас е изключително важно привличането на инвестиции. По механизмите за това може да имаме различия, но фактът е един – че трябва да има работни места за хората, за да има постъпления в Общината. Другото важно за нас нещо е общият облик на цялата община, не само на Стара Загора. Трябва да се обърне съществено внимание на малките населени места” – каза Димитър Чорбаджиев.

“Ние не сме врагове, ние сме опоненти в предизборното състезание. Това е битка на идеи, а не на личности – отбеляза Михаил Михайлов. – Затова смятам и винаги съм го казвал, че най-важното е да гледаме нещата, които ни обединяват, а не които ни разединяват. Винаги трябва да търсим общото и да акцентираме върху него, за да направим с общи усилия родния си град по-добро място за живеене. Но Стара Загора не е изолирано място. Който и да бъде кмет, какъвто и да бъде съставът на Общинския съвет, Стара Загора е в България. И каквито закони се коват в София, това ще следва и Стара Загора. Но ние тук трябва да бъдем максимално близко до хората” – каза кандидат-кметът на ПП “Атака”, като наблегна на необходимостта вземаните решения освен законни да бъдат и морални. Михаил Михайлов припомни позицията си против продажбите на всяка цена на общински имоти. “Да, те са законни, но наложителни ли са на всяка цена? Сега всички говорим за привличането на инвестиции. За да дойдат те, ние трябва да предложим нещо като партньори на този, който ще инвестира. А когато нямаме общинска собственост, ние нямаме с какво да му помогнем. Аз много се зарадвах например когато буквално с една приказка кметът се съгласи да извадим кино “Ж.Диманов” от списъка на имотите за приватизация. И ето че днес това е една прекрасна общинска сграда. Надявам се това да продължи и вбъдеще по този начин. За да не дойде един момент, в който няма да имаме какво да предложим на евентуалните ни бъдещи партньори, които да направят така, че старозагорци да живеят по-добре” – каза Михайлов. Той акцентира на необходимостта освен развитие на инфраструктурата да се мисли и за доходите на хората. “За какво са ни детски площадки, ако няма да има деца на тях? Богатството на града са децата. Когато ги няма, нищо не правим. Затова старозагорци трябва да останат тук, като ги задържим с нещо хубаво, което да ги мотивира. Трябва да им осигурим високи доходи, за да не отидат в София, в Западна Европа, за да не се пръснат по целия свят” – категоричен бе той.

Купен Купенов отбеляза със задоволство, че по време на преходните години досега се наблюдава постоянно и устойчиво развитие на Стара Загора, което, по думите му, е може би най-големият плюс на града. За него имат заслуга всички управници на града досега. “Във всички национални класации през последните години Стара Загора все влиза в тройката. Работил съм в цяла България и познавам градовете, затова смея да кажа, съвсем обективно, че за мен Стара Загора е на първо място по условия на живот. Специално по отношение на електрификация и вода няма областен град, който да излезе и да спори със Стара Загора” – сподели бившият кмет. Той също изтъкна новите инвестициите като първи по важност въпрос за развитието на общината. “И не отписвайте пенсионерите – ние сме добри прогностици и все още имаме какво да дадем на своя град като експертиза” – добави Купенов, посочвайки за пример организацията на активните пенсионери “Сивите хрътки” в Германия, които изпълняват задачи дори зад граница.

Д-р Евгений Желев определи срещата като уникална по своя състав и значение. “Такава структура не е правена досега. Това говори, че Стара Загора е “другият” град. Хората тук са други. През цялото време, докато бях кмет, съм се стремил да отправям послания и да оставям знаци. Посланието ни беше да създадем тук общност. Защото Стара Загора е духовен град, духовен център. Има много култура, много мощ. Затова първо положихме усилия да формираме културния център на града – с Художествената галерия, Драматичния театър, Операта и Музея, с празниците, които правихме. Хубавото е, че всичко това продължава да се развива. И ми е удоволствие да се връщам в Стара Загора през последните години. Никой ръководител не започва от гола поляна. Всеки трябва да се стреми да надгражда. И ето, че в Стара Загора нещата се получават все по-добре. Градът се утвърди като доброто място за живеене, както отбеляза и г-н Купенов. Защото и преди, и след промените хората, които са ръководили този град, много са мислили как да го осигурят, как да го направят привлекателен за гражданите. Според мен обаче вече се очертава един проблем. Говоря с хора от бизнеса, от различни направления и се оказва, че се заражда недостиг на работна ръка. Все още в Стара Загора това не се чувства, но смятам, че един от проблемите, които ще трябва да решава местното ръководство вбъдеще, ще бъде именно този. Радостното е, че през последните години не само че се привлякоха значителни средства по европейските програми, но и всеки може да види какво е направено. Хората оценяват това. Направеното обаче трябва да се поддържа, а това ще изисква допълнителни средства. Така че Общината ще трябва да намира допълнителни приходи, да стабилизира бюджета и да го разходва по оптимален начин. Тук е работата и на Общинския съвет. Надявам се, че всички вие ще работите така, че градът да се развива и най-вече да задържате младите хора. Те все още са тук, младите в Стара Загора са много, за разлика от други места в България. Тук сме все още добре, но трябва да се положат усилия. От различни партии сме, ще имаме различни идеи, но целта е обща – Стара Загора и общината” – каза д-р Желев и пожела успех на този новаторски формат за дебати.

По-нататък по време на работната си среща четиримата кандидати и двамата бивши кметове издигнаха широк кръг от идеи и предложения.

Илия Златев предложи да се мисли за създаването на държавен фонд за инвестиции в развитието на производство, за създаване на принадена стойност под формата на публично-частни партньорства. “Бизнесът не само в Стара Загора е притиснат до стената, натикан е в ъгъла и мисли само как да оцелее. Средствата не стигат и ако държавата застане с лице към бизнеса и към общините, които са най-близо до хората, и ако ние успеем да излъчим конкретни и ясни предложения за инвестиции и потърсим помощта на държавата, мисля, че ще успеем. Ако има съгласие у вас с това, мисля, че ще можем да търсим по-целенасочени действия в бъдещия Общински съвет” – каза Златев. Той отбеляза, че Стара Загора се е променила до неузнаваемост през последните 4 години при управлението на Живко Тодоров. Оттук нататък обаче предстои по-сложния процес на опазване и поддържане на изградената инфраструктура – улици, междублокови пространства и др., в която са вложени десетки милиона лева. В някои общини като София такъв тип площи се отдават за поддръжка или на концесия, или по реда на обществените поръчки. Има хора, които ежедневно работят по поддръжката на тази общинска собственост. Трябва, според него, да се търси и промяна в комуналната дейност по чистотата, като се оптимизира използването на събирания паричен ресурс от гражданите и фирмите. За целта би могло в бъдещия Общински съвет да се обмисли създаването на общинско предприятие “Чистота” по реда на чл. 62 и 63 от Закона за обществените поръчки. Това предприятие няма да формира печалба, а ще извършва единствено и само услугите по дейностите сметосъбиране и сметоизвозване. Защото фирмите, които извършват това, си слагат едни 24-25 процента печалба. “По този начин ще разтоварим гражданите и бизнеса от допълнителни разходи” – каза Илия Златев. Той поиска от народните ни представители да инициират и действия за промяна на методиката за определяне на таксата за събиране на битовите отпадъци в онази й част, която не е променяна от години и създава напрежение, особено у фирмите. Недопустимо е да събираме такси от фирми и граждани, които притежават незастроени парцели в регулираните граници на населените места. Това са страшно много пари, това настройва фирмите и гражданите срещу изпълнителната власт и най-вече срещу общините, заяви кандидат-кметът на АБВ. Според него отпадъците по контейнерите могат да се събират и по-рядко, на два или три дни, като това ще доведе до рязко намаляване на разходите за чистотата. Златев отбеляза и че разделното събиране в този му вид не работи у нас и трябва да се инициира дебат за стимулирането му у гражданите чрез намаляване на такса смет или по друг начин. Конкретна идея той даде и за създаването на общинско предприятие, което да се занимава единствено и само с поддържането на Гробищния парк.

Живко Тодоров подкрепи като изключително важно и належащо създаването на общинско предприятие за Гробищния парк, което, без значение кой влиза вътре да извършва съответния ритуал – частна или общинска фирма, да събира такса за влизането и да инвестира тези такси в поддържането на парка. В момента там не се инвестира, защото го няма това общинско предприятие, което да генерира приходи и да заделя средства за подобрения вътре – изграждане на огради, поддръжка на гробовете и прочие. Затова и има толкова много жалби от граждани в това направление. “Смятам, че всички можем да постигнем съгласие в следващия Общински съвет за създаването на това предприятие” – каза Тодоров.

Най-големият общински терен, който може да бъде предложен за инвестиции, в момента са 200-те декара на бившето Опитно поле в квартал “Зора”. Една част от него е с променен статут и върху нея може да се строи, но останалите 150 дка от терена са с непроменен статут, припомни също Живко Тодоров, като предложи в следващия Общински съвет това да бъде своевременно променено, за да се отпуши възможността да бъдат привличани свежи средства за развитието на Стара Загора и общината върху тази немалка площ, която си има всичко необходимо – газ, вода, канал, удобни транспортни връзки и пр.

Съгласието на бъдещия местен парламент ще се търси и по въпроса за Летище Стара Загора, премахването на незаконното строителство, по-нататъшното изграждане на ВиК-мрежата, особено в кв. “Лозенец”, както и по прехвърляне към Общината на държавните в този момент професионални гимназии, за чиято поддръжка и ремонт принципалът им не отделя достатъчно средства и те западат. Ще се върви и към придобиване на останалите 40 декара от терена на бившите Артилерийски казарми. Ще се търси път и за развитието на Старозагорските минерални бани чрез инвестиции в курорта. През годините той се развива, но все още го няма този подем там, който всички искаме да видим – конкретизира кандидатът за втори пореден мандат на ПП ГЕРБ Живко Тодоров. Той за пореден път обори подхвърлянията от страна на опозиционни сили, че се готви раздържавяване в енергетиката. “Ние сме против раздържавяването в енергетиката и ще подкрепяме държавните предприятия с всички сили” – заяви той. Възможно и желано поле за действие на Общината през следващите 4 години ще бъде подпомагането от нейна страна чрез ново специализирано звено по примера на ОИЦ на процеса на кандидатстване на старозагорските фирми по проекти от Оперативните програми на ЕС, особено по ОП “Конкурентоспособност”, тъй като през новия период ще има много средства, които могат да влязат в местните предприятия и да подпомогнат откриването на нови работни места в Стара Загора и общината. Живко Тодоров подкрепи и идеята за създаване на общинско предприятие “Чистота”, което да се снабди на първо време със собствени кофи за смет, което е предпоставка за бъдеща независимост от външни фирми. В Бургас, даде пример той, на концесионера се плаща вече по 20 млн. лв. годишно. При нас засега са 6 млн., като междувременно са обхванати и със сметоизвозване и селата в общината.

Друг сериозен проблем в община Стара Загора е територията на бившия Химкомбинат, особено с пътищата и инфраструктурата там, които са частна собственост. Това връзва ръцете на Общината за промени там по сега действащия Закон за устройство на територията (ЗУТ), стана ясно по време на срещата. Подстанцията 110 киловолта там също е в частни ръце, като частниците изнудват околните фирми, работещи на този терен. Той е извън регулация, всичко е частно и Общината не може да се намеси, за да инициира изменение в Подробния устройствен план (ПУП). По тази причина, предложи Живко Тодоров, е нужно да се промени законът, така че при изключителни обстоятелства, когато се нарушава общественият интерес, Общинският съвет да може с 2/3 или 3/4 мнозинство да инициира ПУП на дадена територия, дори и да не е общинска. “Приемайки ПУП и отчуждавайки улици, ние ще дадем възможност на бизнеса там да инвестира и да го подпомогнем” – заключи Живко Тодоров.

Сред дадените идеи бе и да се ограничат транзитно преминаващите през Стара Загора автомобили, като бъдат насочвани по-активно по Околовръстното шосе, за да се разтовари трафикът. Както и да се инвестира в изграждането на много сериозна система за видеонаблюдение в града.

По отношение на премахването на незаконните постройки Живко Тодоров предложи да се поискат промени в ЗУТ, тъй като в момента процедурата по този закон е прекалено тромава. Прави се описване, връчват се заповеди, дава се срок първо по един месец за доброволното премахване и т.н. Докато мине цялата процедура, вече е построена монолитна постройка.
Разписание - градски транспорт >>>>
#vvv

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Илия Златев, Живко Тодоров, Михаил Михайлов, Димитър Чорбаджиев, д-р Евгений Желев и Купен Купенов дадоха полезни идеи и предложения за решаване на редица висящи проблеми в Община Стара Загора”

  • Стефка Стефанова wrote on 3 октомври, 2015, 18:56

    Благодарение на далновидността  на бившите достойни градоначалници и на настоящия и БЪДЕЩ кмет на Община Стара Загора – Живко Тодоров – да докажем на цяла България, че разединението и партийните пристрастия вредят на всички ни. УСПЕХ!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн