Появила се е бруцелоза – има заболели кучета от приютите в Стара Загора и Казанлък

STZAGORA.NET
*

*
Днес от 11.30 ч. в сградата на Областна администрация на 4 ет. ще се състои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатиран случай на бруцелоза при куче от приюта за бездомни животни в Стара Загора. Комисията ще обсъжда превантивните мерки, които трябва да се вземат, за да се прекрати разпространение на болестта.

*  *  *

(След заседанието:)

На заседанието на комисията бяха набелязани конкретни мерки за ограничаване на разпространяването на бруцелозата в областта. Ще се наложи забрана за вкарване на нови животни в двата приюта, с изключение на силно агресивни животни. В приютите ще се извършва дезинфекция и дезинсекция, докато не се установи, че в тях няма болни животни.

РЗИ ще предупреди личните лекари и тези в спешната помощ за наличие на бруцелоза и ще напомни симптомите на заболяването при хората. Специалистите предупреждават да се избягват каквито и да било контакти с улични кучета.

Всички мерки, които бяха набелязани на заседанието на Областната епизоотична комисия, ще бъдат сведени до знание на общините, които ще следят за тяхното изпълнение.

Бруцелозата при кучетата представлява хронична инфекциозна болест, протичаща с възпалително-хиперпластични промени в лимфните възли, ремитиращо слабо покачване на температурата, временна бактериемия и токсемия с незаплождане, ендометрити и аборти при женските и с епидидимити, орхити и простатити при мъжките животни. Предизвиква се от бруцели. Засяга и човека.

Клинични признаци на Бруцелоза при кучето

При заразяване с Br.canis инкубационният период при кучето има продължителност от 4 до 21 дни. Инфектирането с останалите бруцелни типове води към латентно протичаща инфекция с неопределена продължителност и по – късно развиващи се стерилитети и аборти при бременните и орхити и епидидимити при мъжките кучета.

След проникване през входната врата бруцелите се разпространяват в организма по лимфен път, като предизвикват възпалително-хиперпластични промени в лимфните възли и гениталиите.

За определено време те нахлуват и в кръвообращението, предизвиквайки бактериемия и ремитираща треска с незначително покачване на температурата (до 39.5°). Болните животни са отпуснати, с понижена чувствителност, намален апетит и повишена жажда. Те постепенно отслабват.

Клиника при Бруцелоза

Бруцелоза при женски кучета

При женските небременни животни най-често не се наблюдават никакви външни признаци.

При бременните абортът настъпва обикновено между 40-ти и 60-ти ден на бременността. При млади животни може да се наблюдават 2-3 последователни аборта след създаваща премуниция. Абортите обикновено преминават леко, без усложнения. В отделни случаи след аборти може да се отделят сиво-зеленикави или кървави вагинални изтечения.

Преболедувалите и заплодените след това женски животни може да родят напълно здрави или нежизнеспособни приплоди, които умират още в първите дни след раждането.

Бруцелоза при мъжки кучета

При мъжките болестта протича с бавно развитие на епидидимит, орхит, простатит, артрити и тендовагинити, придружени с намалено libido sexualis и увреждане на спермогенезата, в резултат на което може да се получат уродливи приплоди. Както при мъжките, така и при женските животни по време на боледуването може да се наблюдават отделни случаи на епилептични припадъци, дължащи се на отделените при разпадането на бруцелите токсини, упорити конюнктивити и спондилоза на някои гръбначни прешлени.

Профилактика на Бруцелоза при кучето

Преболедуването на кучета от Бруцелоза не води към създаване на стерилен имунитет. Повишената устойчивост при такива животни към повторни заразявания се дължи на настъпило равновесие между макроорганизма и съществуващите в него бруцели.

Бруцелоносителството и бруцелоотделителството при Бруцелоза при кучетата не може да се контролира посредством серологичните методи. Поради тези обстоятелства предпазването на здравите животни от заразяване се затруднява значително.

Препоръчват следните мерки:

* изискване на документ за произход и здраве при закупуване на кучета
* недопускане храненето на кучета с неконтролирани и неизварявани месни продукти
* избягване на контакт с неконтролирани безстопанствени кучета
* недопускане изяждането на диви гризачи и контакти с домашни животни в райони, неблагополучни по отношение на Бруцелозата
* осигуряване на периодичен ветеринарно-медицински контрол и навременна консултация при съмнение за заболяването

Бруцелоза при хората

Заразяване
Според повечето източници Brucella canis има най-минимално значение за човек. Проникването на бруцелите в човешкия организъм може да стане през различни “входни врати”.

Поради системността на инфекцията, входната врата не винаги може да се определи. Заразяване може да настъпи при:

* оказване на помощ при раждане – заразени с бруцели околоплодни води. Изваждането на новородените и контактът с тях или плацента, кръв може да са опасни ако има нараняване на кожната повърхност
* контакт с кожата – при наличие на наранявания по кожата или лигавиците
* въздушно-капков – много рядко

Рисков контингент:

* скотовъдци
* ловци
* ветеринарни лекари – при убождане с игли или изпръскване в очите
* персонал в микробиологични лаборатории

Човек рядко е източник на инфекция. Има описани единични случаи на предаване инфекцията на плода при бременност или при кръвен контакт.

Клинични признаци:
Инкубационният период е от 2 до 4 седмици, а понякога и по-дълъг.

Остра форма:

- слабост и отпадналост
- главоболие
- изпотяване през нощта
- постоянно или периодично повишена температура
- лимфаденопатия – не винаги
- мускулни болки
- болки в гръбнака
- артрит
- спондилит
- бурсит
- орхит
- епидидимит
- менингоенцефалит + ендокардит – при инфекция с Br.melitensis и Br.suis

Хронична форма:

- лесна уморяемост
- мускулни болки
- треска с депресия – могат да перзистират няколко месеца
- спленомегалия

Локализирана форма:

Среща се доста рядко. Засягат се основно костите и ставите, далака, белите дробове, отделителната и нервната система.

Генерализирана форма:
Среща се в по-малко от 1/3 от случаите.

Лечение:
Периодът на възстановяване е доста дълъг. Антибиотиците, които се прилагат, са от групата на:

* аминогликозиди – при засягане на ендокарда и развитие на ендокардит
* тетрациклини
* хлорамфеникол
* трета генерация цефалоспорини

Профилактика:

* да не се консумират непастьоризирано прясно мляко и млечни продукти с включено такова
* да не се консумира месо, за което не е сигурна неговата обработка
* висока хигиена – лична хигиена на персонала в предприятията и хигиени мерки в самите предприятия

Повече на: http://bolesti.baubau.bg/
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн