ОИЦ инициира допитване до гражданите за нови идеи по инициатива „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“

STZAGORA.NET
*
През изминалите седем години в общините от регион Стара Загора бяха изпълнени много проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Ползата от тях е очевидна и гражданите оценяват това.

Голяма част от оперативните програми за програмен период 2014-2020 г. са вече утвърдени и предстои отварянето им. Във връзка с това мрежата от областни информационни центрове (ОИЦ) в страната стартира инициатива, целяща събиране на мнения и значими проектни идеи, които биха подобрили живота на хората в общините и биха помогнали на местните управи да оценят потребностите на местните общности.

Стартиралата инициатива „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“ ще протече в няколко етапа:

• Провеждане на анкетно проучване сред гражданите за значими за общността проблеми, за разрешаването на които би могло да се търси финансиране с европейски средства. На открити приемни по график от 16 до 30 март във всички общини ще се проведат открити приемни, на които граждани ще могат да дадат свои предложения за значими за населеното място проекти. Анкетните форми са изпратени до всички общини и Областна управа за публикуване в Интернет страниците им, което ще увеличи възможността да се достигне до по-ширк кръг заинтересувани лица;

• Анализ на резултатите от проучването, „намиране мястото“ на добрите идеи на гражданите в общинските планове за развитие и ИПГВР и на тази база изготвяне на „пътна карта за местно развитие“. В тях ще бъде потърсено мястото на най-значимите проектни идеи в приоритетите на общинските планове за развитие ва съответната община и новите оперативни програми, по които биха могли да бъдат финансирани;

• Провеждане на отворени за цялата общност информационни срещи в периода 24.04 – 04.05.2015 г. с представяне на резултатите от проучването и „пътната карта“ на всяка от общините. За подготовката и последващото представяне на документите ще бъдат привлечени експерти, работили по ОПР и познаващи проблемите на общностите;

• Заключително събитие ще се проведе на 9 май в парк „Пети октомври“ в Стара Загора. На него ще бъдат представени най-добрите проектни идеи, генерирани в общините от региона. Ше бъдат поканени авторите на тези идеи, представители на местните управи и общности. Ще се проведе конкурс за детски рисунки, в които участниците ще визуализират резултата от реализиране на проектните идеи.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн